Tá totiž môže okrem diskomfortu v niektorých prípadoch aj vážne ohroziť zdravie, zlé dôsledky môže mať najmä pre starších ľudí a malé deti. "Hnačka nie je ochorenie, ale je to príznak mnohých ochorení a najčastejšie hnačky, ktoré sa vyskytujú počas letnej sezóny, sú hnačky infekčné, spôsobené baktériami alebo vírusmi," priblížil gastroenterológ Marian Bátovský.
Ako objasnil infektológ Igor Stankovič, hnačka podlieha sezónnym výkyvom, ale neplatí to úplne. "Môžeme sa stretnúť s bakteriálnou hnačkou v zime, pretože patogény bakteriálnej hnačky ako salmonely sa množia aj v chladničke, len to trvá trochu dlhšie, v zime sú častejšie vírusové nákazy, ktoré sa šíria napríklad kontaminovanými rukami." Upozornil, že v lete sa baktérie množia rýchlejšie, a preto radí vyhýbať sa majonézovým šalátom, fastfoodom či baleným bagetám. "To si koledujeme o to byť niekoľko dní v nemocnici a mať nepríjemný zážitok." Dôraz tiež kladie na umývanie rúk.
Hnačky môžu mať veľmi ľahký priebeh a odznejú samy pri diéte a rehydratácii, ale môže to byť aj život ohrozujúce závažné ochorenie. Vážne dôsledky môže spôsobiť, ak pacient nemôže prijímať tekutiny, lebo zvracia a má vysoké horúčky, vtedy je jediná možnosť liečby cez infúzie. Pri ľahších a stredných hnačka sa môžu ľudia liečiť aj sami užívaním tzv. adsorbencií, čo sú látky so schopnosťou naviazať plynné a pevné látky. Ako objasnil Bátovský, medzi tie patrí živočíšne uhlie a lieky s obsahom diesmectitu, ktoré v súčasnosti uhlie začínajú v lekárničkách nahrádzať. Uhlie má totiž nevýhodu, že farbí zuby a stolicu a tiež ho treba často užívať vo vysokých dávkach.
Hnačkové ochorenia si ročne vo svete vyžiadajú 2,5 milióna životov. Odborníci pritom upozorňujú, že tento problém sa netýka iba rozvojových krajín. Hnačka postihuje deti aj dospelých, ženy aj mužov, pričom sa môže objaviť v zime aj v lete. V zimnom období sú najčastejšou príčinou hnačiek vírusové infekcie, v lete sa objavujú najmä ako dôsledok nákazy baktériami z jedla, napríklad salmonelózou alebo pri návšteve exotických krajín.