SME

Pravidelne raňajkuje len 65 percent detí, 11 percent neraňajkuje vôbec

Bratislava - Pravidelne každé ráno raňajkuje len 65 percent slovenských detí. Veľká časť detí však neraňajkuje vôbec (10,86 percenta), alebo len vtedy, keď im na to vyjde čas (24,45 percenta). Vyplýva to z dotazníka Zdravej 5, do ktorého sa zapojilo 5444

(Zdroj: Ilustračné foto: FLICKR.com)

Bratislava 7. septembra (TASR) Pravidelne každé ráno raňajkuje len 65 percent slovenských detí. Veľká časť detí však neraňajkuje vôbec (10,86 percenta), alebo len vtedy, keď im na to vyjde čas (24,45 percenta). Vyplýva to z dotazníka Zdravej 5, do ktorého sa zapojilo 5444 detí.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Absenciu raňajok u detí hodnotí Alžbeta Béderová z poradne zdravia pri Regionálnom úrade verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava negatívne. "Je to chyba, lebo takto dostávajú prvú stravu až po desiatich hodinách lačnenia," uviedla. Raňajky by pritom mali zabezpečovať aspoň 20 percent z celodennej potreby energie, stavebných a ochranných živín, ako aj tekutín.

SkryťVypnúť reklamu

"U detí to predstavuje asi 500 kilokalórií na kilogram hmotnosti. Ranné jedlo je však dôležité aj z hľadiska prísunu energie a živín pre mozgovú činnosť a má priamy vplyv na koncentráciu, percipáciu nových informácií a výkonnosť pamäti," vysvetlila Béderová.

Ani skladba raňajok detí, ktoré sa do prieskumu zapojili, nie je v súlade s odporúčanými štandardmi. Zeleninu konzumuje na raňajky približne 30 percent detí. Väčšina detí najčastejšie jedáva müsli s mliekom (21,64 percenta) a chlieb alebo pečivo so šunkou a syrom (17,23 percenta) alebo nátierkou (12,34 percenta).

Raňajky pripravujú deťom väčšinou rodičia (68,17 percenta), 22 percent opýtaných detí si ich pripravuje samo. "Toto považujeme za riziko, pretože voľba stravy zo strany detí nemusí byť vždy veľmi vhodná," skonštatovala Béderová.

SkryťVypnúť reklamu

Na desiatu dostáva ovocie alebo zeleninu 78 percent detí. Zvyšok buď nedesiatuje, alebo preferuje sladkosti. Prieskum sa tiež zameral na najobľúbenejšie druhy ovocia a zeleniny. Deti majú najradšej štandardné druhy, ako je paprika, paradajky, mrkva, uhorka, reďkovka, melón, jahody, jablko, banán a pomaranč. Naopak, najmenej im chutí brokolica, cibuľa, cesnak, karfiol a ananás.

Každý deň jedáva ovocie a zeleninu len polovica opýtaných detí (55,75 percenta). Nájdu sa však aj také, ktoré ich konzumujú len raz do týždňa alebo ešte menej často (4,61 percenta). Pozitívne odborníčka hodnotí fakt, že väčšina detí preferuje čerstvú, tepelne nespracovanú zeleninu (84,4 percenta).

Znalosti detí o význame ovocia a zeleniny sú pritom uspokojivé. Približne tretina vie, že by ich mali jesť päťkrát denne. Rovnaký počet si myslí, že stačia tri porcie.

SkryťVypnúť reklamu

Výsledky spomínaného prieskumu sú podľa Béderovej v zhode s ostatnými podobnými štúdiami a potvrdzujú tiež prax v Poradni zdravia pri RÚVZ Bratislava. Skúsenosti odborníkov hovoria, že najväčšími problémami sú najmä absencia plnohodnotných raňajok, nepravidelné stravovanie, nutrične nadmerná desiata, deficit kompletného obeda a presun stravy do popoludňajších hodín.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 77 936
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 385
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 090
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 444
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 7 023
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 210
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 202
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 274
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu