Pravidelne raňajkuje len 65 percent detí, 11 percent neraňajkuje vôbec

Bratislava - Pravidelne každé ráno raňajkuje len 65 percent slovenských detí. Veľká časť detí však neraňajkuje vôbec (10,86 percenta), alebo len vtedy, keď im na to vyjde čas (24,45 percenta). Vyplýva to z dotazníka Zdravej 5, do ktorého sa zapojilo 5444

(Zdroj: Ilustračné foto: FLICKR.com)

Bratislava 7. septembra (TASR) Pravidelne každé ráno raňajkuje len 65 percent slovenských detí. Veľká časť detí však neraňajkuje vôbec (10,86 percenta), alebo len vtedy, keď im na to vyjde čas (24,45 percenta). Vyplýva to z dotazníka Zdravej 5, do ktorého sa zapojilo 5444 detí.

Absenciu raňajok u detí hodnotí Alžbeta Béderová z poradne zdravia pri Regionálnom úrade verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava negatívne. "Je to chyba, lebo takto dostávajú prvú stravu až po desiatich hodinách lačnenia," uviedla. Raňajky by pritom mali zabezpečovať aspoň 20 percent z celodennej potreby energie, stavebných a ochranných živín, ako aj tekutín.

Článok pokračuje pod video reklamou

"U detí to predstavuje asi 500 kilokalórií na kilogram hmotnosti. Ranné jedlo je však dôležité aj z hľadiska prísunu energie a živín pre mozgovú činnosť a má priamy vplyv na koncentráciu, percipáciu nových informácií a výkonnosť pamäti," vysvetlila Béderová.

Ani skladba raňajok detí, ktoré sa do prieskumu zapojili, nie je v súlade s odporúčanými štandardmi. Zeleninu konzumuje na raňajky približne 30 percent detí. Väčšina detí najčastejšie jedáva müsli s mliekom (21,64 percenta) a chlieb alebo pečivo so šunkou a syrom (17,23 percenta) alebo nátierkou (12,34 percenta).

Raňajky pripravujú deťom väčšinou rodičia (68,17 percenta), 22 percent opýtaných detí si ich pripravuje samo. "Toto považujeme za riziko, pretože voľba stravy zo strany detí nemusí byť vždy veľmi vhodná," skonštatovala Béderová.

Na desiatu dostáva ovocie alebo zeleninu 78 percent detí. Zvyšok buď nedesiatuje, alebo preferuje sladkosti. Prieskum sa tiež zameral na najobľúbenejšie druhy ovocia a zeleniny. Deti majú najradšej štandardné druhy, ako je paprika, paradajky, mrkva, uhorka, reďkovka, melón, jahody, jablko, banán a pomaranč. Naopak, najmenej im chutí brokolica, cibuľa, cesnak, karfiol a ananás.

Každý deň jedáva ovocie a zeleninu len polovica opýtaných detí (55,75 percenta). Nájdu sa však aj také, ktoré ich konzumujú len raz do týždňa alebo ešte menej často (4,61 percenta). Pozitívne odborníčka hodnotí fakt, že väčšina detí preferuje čerstvú, tepelne nespracovanú zeleninu (84,4 percenta).

Znalosti detí o význame ovocia a zeleniny sú pritom uspokojivé. Približne tretina vie, že by ich mali jesť päťkrát denne. Rovnaký počet si myslí, že stačia tri porcie.

Výsledky spomínaného prieskumu sú podľa Béderovej v zhode s ostatnými podobnými štúdiami a potvrdzujú tiež prax v Poradni zdravia pri RÚVZ Bratislava. Skúsenosti odborníkov hovoria, že najväčšími problémami sú najmä absencia plnohodnotných raňajok, nepravidelné stravovanie, nutrične nadmerná desiata, deficit kompletného obeda a presun stravy do popoludňajších hodín.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Rozprávkové tankovanie
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  2. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  3. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  4. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  5. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  7. Rozprávkové tankovanie
  8. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 13 004
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 934
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 451
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 399
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 580
  6. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 9 570
  7. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 565
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 7 347
  9. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 916
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 448

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Zdravá strava, Prieskumy volebných preferencií

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Kocian: Funkcionári mi dávali odporúčania, kto má hrať. Mali však smolu

Žilinská cesta je normálna, tvrdí Kocian.

Dnes píše Elena Eleková

A čo my sme nemali deti?

Prečo to lekárkam, ktoré sú aj matkami, neuľahčiť.

Neprehliadnite tiež