Pravidelne raňajkuje len 65 percent detí, 11 percent neraňajkuje vôbec

Bratislava - Pravidelne každé ráno raňajkuje len 65 percent slovenských detí. Veľká časť detí však neraňajkuje vôbec (10,86 percenta), alebo len vtedy, keď im na to vyjde čas (24,45 percenta). Vyplýva to z dotazníka Zdravej 5, do ktorého sa zapojilo 5444

(Zdroj: Ilustračné foto: FLICKR.com)

Bratislava 7. septembra (TASR) Pravidelne každé ráno raňajkuje len 65 percent slovenských detí. Veľká časť detí však neraňajkuje vôbec (10,86 percenta), alebo len vtedy, keď im na to vyjde čas (24,45 percenta). Vyplýva to z dotazníka Zdravej 5, do ktorého sa zapojilo 5444 detí.

Absenciu raňajok u detí hodnotí Alžbeta Béderová z poradne zdravia pri Regionálnom úrade verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava negatívne. "Je to chyba, lebo takto dostávajú prvú stravu až po desiatich hodinách lačnenia," uviedla. Raňajky by pritom mali zabezpečovať aspoň 20 percent z celodennej potreby energie, stavebných a ochranných živín, ako aj tekutín.

Článok pokračuje pod video reklamou

"U detí to predstavuje asi 500 kilokalórií na kilogram hmotnosti. Ranné jedlo je však dôležité aj z hľadiska prísunu energie a živín pre mozgovú činnosť a má priamy vplyv na koncentráciu, percipáciu nových informácií a výkonnosť pamäti," vysvetlila Béderová.

Ani skladba raňajok detí, ktoré sa do prieskumu zapojili, nie je v súlade s odporúčanými štandardmi. Zeleninu konzumuje na raňajky približne 30 percent detí. Väčšina detí najčastejšie jedáva müsli s mliekom (21,64 percenta) a chlieb alebo pečivo so šunkou a syrom (17,23 percenta) alebo nátierkou (12,34 percenta).

Raňajky pripravujú deťom väčšinou rodičia (68,17 percenta), 22 percent opýtaných detí si ich pripravuje samo. "Toto považujeme za riziko, pretože voľba stravy zo strany detí nemusí byť vždy veľmi vhodná," skonštatovala Béderová.

Na desiatu dostáva ovocie alebo zeleninu 78 percent detí. Zvyšok buď nedesiatuje, alebo preferuje sladkosti. Prieskum sa tiež zameral na najobľúbenejšie druhy ovocia a zeleniny. Deti majú najradšej štandardné druhy, ako je paprika, paradajky, mrkva, uhorka, reďkovka, melón, jahody, jablko, banán a pomaranč. Naopak, najmenej im chutí brokolica, cibuľa, cesnak, karfiol a ananás.

Každý deň jedáva ovocie a zeleninu len polovica opýtaných detí (55,75 percenta). Nájdu sa však aj také, ktoré ich konzumujú len raz do týždňa alebo ešte menej často (4,61 percenta). Pozitívne odborníčka hodnotí fakt, že väčšina detí preferuje čerstvú, tepelne nespracovanú zeleninu (84,4 percenta).

Znalosti detí o význame ovocia a zeleniny sú pritom uspokojivé. Približne tretina vie, že by ich mali jesť päťkrát denne. Rovnaký počet si myslí, že stačia tri porcie.

Výsledky spomínaného prieskumu sú podľa Béderovej v zhode s ostatnými podobnými štúdiami a potvrdzujú tiež prax v Poradni zdravia pri RÚVZ Bratislava. Skúsenosti odborníkov hovoria, že najväčšími problémami sú najmä absencia plnohodnotných raňajok, nepravidelné stravovanie, nutrične nadmerná desiata, deficit kompletného obeda a presun stravy do popoludňajších hodín.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najkrajšie americké národné parky
  2. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  3. Keď Slováci krotia morský vietor
  4. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  5. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  6. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  7. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  8. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  9. Vizuálny smog je problém
  10. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  1. Najkrajšie americké národné parky
  2. Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí
  3. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  4. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  5. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  6. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  7. Keď Slováci krotia morský vietor
  8. Ochrana pred tropickou horúčavou
  9. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  10. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 15 255
  2. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 8 099
  3. Najkrajšie americké národné parky 5 889
  4. Vizuálny smog je problém 3 774
  5. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 003
  6. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 € 2 785
  7. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 2 454
  8. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate 2 188
  9. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 2 052
  10. Keď Slováci krotia morský vietor 1 902

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Zdravá strava, Prieskumy volebných preferencií

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Béla Neluhár

V SNS súdia partnera podľa seba

Neprehliadnite tiež

Oplatí sa pred ranným športovaním naraňajkovať?

Ako sa telo správa po raňajkách.

Za migrénu zrejme môžu hormóny, bunky sú príliš citlivé

Ktoré hormóny sa podieľajú na migréne.

Praskáte si kĺby na rukách? Ako vzniká zvuk puknutia

Lekár si päťdesiat rokov praskal kĺby.