SME

Belgickí vedci: Pivo je dobré proti rakovine i srdcovým chorobám

Brusel 28. mája (TASR) - Je všeobecne známe, že pohár vína denne prospieva dobrému zdraviu. Podľa združenia belgických pivovarov má však nepopierateľné ...

Brusel 28. mája (TASR) - Je všeobecne známe, že pohár vína denne prospieva dobrému zdraviu. Podľa združenia belgických pivovarov má však nepopierateľné priaznivé účinky na naše zdravie aj konzumácia piva.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keď človek pije s mierou, pivo má blahodarné účinky najmä v prípade srdcovocievnych ochorení, ale napríklad aj pri rakovine, uvádza sa v novej vedeckej štúdii belgických pivovarov.

Jeden pohár piva obsahuje 8-10 gramov alkoholu (jeden gram alkoholu sa rovná siedmim kalóriám). U mužov, ktorí pijú denne v priemere dva až štyri poháre piva (v prípade žien jeden až dva poháre) sa riziko kardiovaskulárneho ochorenia znižuje približne o polovicu, vysvetľuje kardiológ a profesor leuvenskej katolíckej univerzity UCL Christian Brohet.

SkryťVypnúť reklamu

Pivo podľa neho podporuje dobrý a odbúrava zlý cholesterol, má pozitívny vplyv na prúdenie krvi a znižuje riziko vzniku zrazenín zodpovedných za trombózu. Čo sa týka vysokého krvného tlaku, ktorého hlavnou príčinou býva vysoká konzumácia alkoholu, dva alebo tri poháre piva denne umožňujú podľa profesora mať "čo najnormálnejší" tlak, dokonca lepší ako v prípade abstinentov. Priaznivé účinky piva sa ešte zvyšujú, keď sa pije k jedlu.

Profesor Brohet preto presadzuje návrat ku konzumácii tzv. stolového piva, ktoré má len asi 1-2 percentá alkoholu, zatiaľ čo klasický ležiak má 4-5 percent. Takéto slabé pivo k jedlu je podľa neho oveľa lepšie, ako všetky ochutené nealkoholické nápoje, pretože obsahuje výlučne prírodné látky.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa najnovších výsledkov belgických vedcov je pivo vynikajúce aj proti rakovine. Profesor univerzity v Liege Vincent Castronovo skúma účinky chmeľu na rozvoj rakovinových buniek. Hoci výskum ešte prebieha, predbežné výsledky sú zaujímavé.

Polyfenoly, ktoré obsahuje chmeľ, majú antikarcinogénne vlastnosti. Mierna každodenná konzumácia piva dáva nášmu telu prvky, ktoré potláčajú rozmnožovanie rakovinových buniek a podporujú "programovanú smrť" buniek, ktoré by sa normálne nemali v tele nachádzať.

Belgickí vedci sa teda zhodujú - mierna každodenná konzumácia piva môže nášmu zdraviu pomôcť. Kde sa nepije pivo, tam chodí lekár, hovorí jeden z populárnych sloganov v Belgicku - krajine piva, kde si možno vybrať z vyše 450 rôznych druhov tohto nápoja.

SkryťVypnúť reklamu

(spravodajca TASR Robert Sermek) žab

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 385
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 072
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 681
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 406
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 128
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 839
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 295
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu