SME

Čo sú voľné radikály a oxidačný stres

Voľné radikály patria k faktorom, ktoré zásadne ovplyvňujú tak starnutie organizmu, ako aj naše zdravie. Stále o nich počúvame, ako aj o ochrane pred ich pôsobením pomocou antioxidantov. Čo to však presnejšie znamená?

Hrozno, čučoriedky, černice, ale aj maliny, jahody a ostatné bobuľové ovocie sú bohatým zdrojom antioxidantov.Hrozno, čučoriedky, černice, ale aj maliny, jahody a ostatné bobuľové ovocie sú bohatým zdrojom antioxidantov. (Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

Voľné radikály tvoria súčasť metabolických procesov a majú pozitívne, ale aj negatívne účinky. Obvykle sa hovorí najmä o ich negatívnom dopade na naše zdravie, najmä v súvislosti s nádorovými, srdcovo-cievnymi, neurodegeneratívnymi, pľúcnymi ochoreniami alebo ochoreniami tráviaceho traktu a pod.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Voľné radikály však za určitých okolností zohrávajú v organizme aj pozitívnu rolu - podieľajú sa na ochrane pred cudzorodými látkami, aktivujú viaceré enzýmy a zúčastňujú sa aj na reprodukčnom procese.

Voľných radikálov je viacero druhov, napríklad kyslíkaté voľné radikály môžu vznikať v normálnom organizme počas oxidačných dejov v mitochondriách. Sú to tie súčasti bunky, kde sa energia živín mení na formu energie, ktorú bunka bezprostredne využíva. K tvorbe voľných radikálov prispievajú aj niektoré baktérie, takisto pôsobenie UV alebo ionizačného žiarenia. Takisto stres, fajčenie alebo vplyv znečisteného prostredia prispievajú k tvorbe voľných radikálov. Aj v procese starnutia sa zvyšuje tvorba voľných radikálov a zároveň klesá schopnosť ich eliminácie.

SkryťVypnúť reklamu

Prečo škodia?

Negatívne pôsobenie voľných radikálov spočíva v tom, že dokážu svoj nespárený - voľný elektrón spojiť s elektrónom inej látky, čím vlastne dochádza k oxidácii tejto látky. Môžu reagovať s rôznymi zložkami organizmu. Pôsobia na enzýmy a ovplyvňujú ich biologickú aktivitu, reagujú s molekulami proteínov, lipidov či nukleových kyselín, takže ich môžu poškodzovať, takisto môžu poškodzovať aj membrány buniek a oxidovať množstvo látok v cytoplazme, čím sa narúča pôvodná funkcia bunky.

Veľmi škodlivé metabolity, ktoré pri oxidácii vznikajú, bývajú nezriedka oveľa toxickejšie ako molekuly pôvodnej látky. Tieto novovzniknuté látky sa potom v organizme správajú oveľa agresívnejšie, poškodzujú ho a majú na svedomí rôzne degeneratívne zmeny.

SkryťVypnúť reklamu

Čím sa môžeme chrániť

Organizmus si proti vzniku a škodlivému účinku voľných radikálov počas svojho vývoja vytvoril viacero vzájomne nezávislých obranných mechanizmov. Sú to antioxidanty a enzymatický rozklad voľných radikálov.

Antioxidanty sú pomerne jednoduché chemické látky, ktoré veľmi ľahko a rýchlo reagujú s kyslíkom, zvlášť s kyslíkatými radikálmi. Buď brzdia tvorbu radikálov alebo aj tlmia ich účinky a bránia tomu, aby zasahovali životne dôležité molekuly.

Látok, ktoré majú antioxidačné vlastnosti, je v organizme viacero - sú súčasťou vrodeného systému antioxidačnej kontroly. Spomeňme napríklad glutatión, niektoré enzýmy ako superoxiddismutáza a kataláza, ale napríklad aj kyselina močová, koenzým Q 10 , melatonín a pod.

Takisto rôzne vitamíny, najmä A, C a E, bioflavonoidy a polyfenoly, ktoré nájdeme v ovocí, zelenine alebo zelenom čaji majú antioxidačné účinky a môžu pomáhať znižovať oxidačný stres. Ten vzniká vtedy, ak v organizme dochádza k porušeniu rovnováhy a k prevahe oxidačných častíc nad bunkovými antioxidantmi, čo sa môže prejaviť práve na vzniku a rozvoji mnohých ochorení.

SkryťVypnúť reklamu

Nielen prírodné, ale aj syntetické

Okrem prírodných antioxidantov poznáme aj synteticky vyrobené, ktoré sa často používajú v potravinárskom priemysle pre zachovanie prirodzeného vzhľadu a predĺženie trvanlivosti potravín. Ak si položíte otázku, prečo sa na tieto účely nevyužívajú radšej prírodné antioxidanty, odpoveď je jednoduchá - syntetické sú lacnejšie.

Aj keď však antioxidanty pôsobia jednoznačne pozitívne, neplatí priama úmera - čím viac, tým lepšie. Nie je to také jednoduché a priamočiare, aj antioxidanty, podobne ako mnoho iných či biologicky účinných látok, pôsobia iba v určitom rozmedzí koncentrácií. Preto, najmä v prípade, že siahnete napríklad po vitamínoch vo forme výživových doplnkov, treba dbať na dodržiavanie optimálnej/odporúčanej dennej dávky, ktorá závisí od viacerých faktorov, ako je vek, pohlavie či aktuálny zdravotný stav.

SkryťVypnúť reklamu

Konzumáciou ovocia a zeleniny určite nehrozí, že by ste odporúčané dávky vitamínov zásadne prekročili, takže si ich dožičte v čo najväčšom množstve každý deň.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 335
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 019
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 166
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 558
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 380
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 111
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 773
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 407
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu