Čo sú voľné radikály a oxidačný stres

Voľné radikály patria k faktorom, ktoré zásadne ovplyvňujú tak starnutie organizmu, ako aj naše zdravie. Stále o nich počúvame, ako aj o ochrane pred ich pôsobením pomocou antioxidantov. Čo to však presnejšie znamená?

Hrozno, čučoriedky, černice, ale aj maliny, jahody a ostatné bobuľové ovocie sú bohatým zdrojom antioxidantov.(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

Voľné radikály tvoria súčasť metabolických procesov a majú pozitívne, ale aj negatívne účinky. Obvykle sa hovorí najmä o ich negatívnom dopade na naše zdravie, najmä v súvislosti s nádorovými, srdcovo-cievnymi, neurodegeneratívnymi, pľúcnymi ochoreniami alebo ochoreniami tráviaceho traktu a pod.

Voľné radikály však za určitých okolností zohrávajú v organizme aj pozitívnu rolu - podieľajú sa na ochrane pred cudzorodými látkami, aktivujú viaceré enzýmy a zúčastňujú sa aj na reprodukčnom procese.

Voľných radikálov je viacero druhov, napríklad kyslíkaté voľné radikály môžu vznikať v normálnom organizme počas oxidačných dejov v mitochondriách. Sú to tie súčasti bunky, kde sa energia živín mení na formu energie, ktorú bunka bezprostredne využíva. K tvorbe voľných radikálov prispievajú aj niektoré baktérie, takisto pôsobenie UV alebo ionizačného žiarenia. Takisto stres, fajčenie alebo vplyv znečisteného prostredia prispievajú k tvorbe voľných radikálov. Aj v procese starnutia sa zvyšuje tvorba voľných radikálov a zároveň klesá schopnosť ich eliminácie.

Prečo škodia?

Negatívne pôsobenie voľných radikálov spočíva v tom, že dokážu svoj nespárený - voľný elektrón spojiť s elektrónom inej látky, čím vlastne dochádza k oxidácii tejto látky. Môžu reagovať s rôznymi zložkami organizmu. Pôsobia na enzýmy a ovplyvňujú ich biologickú aktivitu, reagujú s molekulami proteínov, lipidov či nukleových kyselín, takže ich môžu poškodzovať, takisto môžu poškodzovať aj membrány buniek a oxidovať množstvo látok v cytoplazme, čím sa narúča pôvodná funkcia bunky.

Veľmi škodlivé metabolity, ktoré pri oxidácii vznikajú, bývajú nezriedka oveľa toxickejšie ako molekuly pôvodnej látky. Tieto novovzniknuté látky sa potom v organizme správajú oveľa agresívnejšie, poškodzujú ho a majú na svedomí rôzne degeneratívne zmeny.

Čím sa môžeme chrániť

Organizmus si proti vzniku a škodlivému účinku voľných radikálov počas svojho vývoja vytvoril viacero vzájomne nezávislých obranných mechanizmov. Sú to antioxidanty a enzymatický rozklad voľných radikálov.

Antioxidanty sú pomerne jednoduché chemické látky, ktoré veľmi ľahko a rýchlo reagujú s kyslíkom, zvlášť s kyslíkatými radikálmi. Buď brzdia tvorbu radikálov alebo aj tlmia ich účinky a bránia tomu, aby zasahovali životne dôležité molekuly.

Látok, ktoré majú antioxidačné vlastnosti, je v organizme viacero - sú súčasťou vrodeného systému antioxidačnej kontroly. Spomeňme napríklad glutatión, niektoré enzýmy ako superoxiddismutáza a kataláza, ale napríklad aj kyselina močová, koenzým Q 10 , melatonín a pod.

Takisto rôzne vitamíny, najmä A, C a E, bioflavonoidy a polyfenoly, ktoré nájdeme v ovocí, zelenine alebo zelenom čaji majú antioxidačné účinky a môžu pomáhať znižovať oxidačný stres. Ten vzniká vtedy, ak v organizme dochádza k porušeniu rovnováhy a k prevahe oxidačných častíc nad bunkovými antioxidantmi, čo sa môže prejaviť práve na vzniku a rozvoji mnohých ochorení.

Nielen prírodné, ale aj syntetické

Okrem prírodných antioxidantov poznáme aj synteticky vyrobené, ktoré sa často používajú v potravinárskom priemysle pre zachovanie prirodzeného vzhľadu a predĺženie trvanlivosti potravín. Ak si položíte otázku, prečo sa na tieto účely nevyužívajú radšej prírodné antioxidanty, odpoveď je jednoduchá - syntetické sú lacnejšie.

Aj keď však antioxidanty pôsobia jednoznačne pozitívne, neplatí priama úmera - čím viac, tým lepšie. Nie je to také jednoduché a priamočiare, aj antioxidanty, podobne ako mnoho iných či biologicky účinných látok, pôsobia iba v určitom rozmedzí koncentrácií. Preto, najmä v prípade, že siahnete napríklad po vitamínoch vo forme výživových doplnkov, treba dbať na dodržiavanie optimálnej/odporúčanej dennej dávky, ktorá závisí od viacerých faktorov, ako je vek, pohlavie či aktuálny zdravotný stav.

Konzumáciou ovocia a zeleniny určite nehrozí, že by ste odporúčané dávky vitamínov zásadne prekročili, takže si ich dožičte v čo najväčšom množstve každý deň.

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Talent - vzdelanie - úspech
  3. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  4. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  6. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  7. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  8. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  9. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
  10. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Príbeh tradičného družstva - príbeh Antonína Kvapila
  3. V Botanickej záhrade SPU otvorili jedinečnú výstavu orchideí
  4. Noc architektúry 2018
  5. V súťaži Záhrada, Park a Detail roka uspeli absolventi SPU
  6. Mieru spracovania odpadu zvyšujú automatizované linky
  7. Talent - vzdelanie - úspech
  8. Príbeh tradičného družstva - príbeh Iva Hlisnikovského
  9. Fasáda hotela Danube sa nekolauduje, investor predložil návrhy
  10. Európske univerzity a podnikatelia spoločne
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 26 906
  2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 18 697
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 14 227
  4. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 11 135
  5. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 5 929
  6. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk 5 251
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 4 319
  8. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 4 274
  9. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 3 057
  10. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 2 898

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Evita sa zbavila stratového vydavateľstva. Spôsobom, aký využil aj Bašternák

Podnikateľka a spisovateľka Eva Urbaníková zrušila svoje vydavateľstvo. Urobila to spôsobom, ktorý ministerstvo označuje za špekulatívne.

DOMOV

Dobré ráno: Slovensko sa pustilo do Uberu, konečne

Slovenské ministerstvo objavilo Uber.

ŠPORT

Za to, čo spravil stopér Chelsea, by sfúkli aj prípravkára

Barcelončan Lionel Messi dal gól proti Chelsea na deviaty pokus.

KOMENTÁRE

Dá pápež hnedému Dukovi červenú kartu?

Kardinálska červená predsa nemôže byť hnedá.

Neprehliadnite tiež

Prečo sa pri chrípke cítime otrasne? Ako prebieha boj tela s vírusom

Čo sa deje v ľudskom tele, keď ho napadne vírus chrípky.

Mŕtvicu majú aj bábätká. Dokážu sa s ňou však vyrovnať

Jazyk sa v detskom mozgu presídli do inej časti.

Desať potravín, ktoré môžu spôsobiť pálenie záhy

Prejavy refluxu možno zmierniť aj vďaka zmenám v stravovaní.

Sladené bublinkové nápoje štúdia spojila s neplodnosťou

Okrem obezity a cukrovky môžu sladené nápoje viesť aj k neplodnosti.

Niektorí riskujú život. Ktoré olympijské športy sú najnebezpečnejšie?

Hitparáda olympijských zimných športov podľa rizika úrazu.