Zdanlivo banálny problém - zápcha, trápi veľkú časť populácie. Obvykle sa nepovažuje za samostatné ochorenie, ale skôr za príznak iných zdravotných problémov, vtedy ide o tzv. sekundárny prejav.
Môže mať akútnu a chronickú podobu. Akútna vzniká náhle, často u ľudí, ktorí problémy s vyprázdňovaním obvykle nemajú. Ak niekto vybočí zo zaužívaných denných rituálov, môže sa u neho objaviť tzv. cestovateľská zápcha. Chronickú zápchu pozorujeme najmä u starších pacientov a charakterizujú ju zmeny v črevných návykoch.
Výstraha pre chudnúce dievčatá
Zápchu rozhodne netreba podceňovať a ak pretrváva, navštívte lekára. Jednorazovo pomôžu vhodné preháňadlá - tzv. laxatíva, ale pozor, pri ich nadužívaní hrozia rôzne riziká. Je to výstraha aj pre mnohé dievčatá, ktoré preháňadlá zneužívajú na scestnú redukciu hmotnosti.
Varovanie lekárov znie jednoznačne: preháňadlá neužívajte nadmieru, rozhodne sa poraďte s odborníkom. Dlhodobé nadužívanie môže podráždiť črevo, vyvolať kŕče až hnačku a v konečnom dôsledku spôsobiť paradoxne to, proti čomu ste nimi v počiatku bojovali - zápchu. Niektoré preháňacie soli, keďže viažu vodu, môžu dehydrovať organizmus. Iné druhy preháňadiel majú zasa podobu látok, ktoré napučia a ich úlohou je takisto uľahčiť činnosť črevám. Aj ich nadužívanie môže viesť k dehydratácii a ochudobneniu organizmu o rôzne minerály a vitamíny.
Lepšie sú prírodné
Vhodný prostriedok na zápchu by nemal spôsobovať žiadne kŕče, hnačky, mal by byť bez nežiaducich účinkov, bezpečný pre deti, tehotné ženy a starších ľudí, nesmie účinkovať mimo čreva a nesmie viesť k návyku a následnému zleniveniu čreva.
Aj gastroenterológ a hepatológ Marián Oltman z Gastroentero-hepatologického centra Thalion upozorňuje, že „preháňadlá v dôsledku nesprávneho užívania vždy prinesú viac škody ako osohu. Tie, ktoré sú založené na chemickom ovplyvňovaní motility - hybnosti čreva, nakoniec vedú k takému rozvratu, že návrat k pôvodnému vzorcu správania čreva nie je možný. Ak už treba po niečom siahnuť, potom je vhodným riešením laktulóza."
Tento umelý cukor je potravou pre probiotické baktérie, ktoré sa nachádzajú v hrubom čreve. Vhodné sú aj aktívne laxatíva, ktoré zväčšujú črevný objem alebo šetrné glycerínové čapíky, prípadne lieky zo skupiny prokinetík pri pomalej činnosti čriev. Odborníci však ako najlepšie a najúčinnejšie riešenie jednoznačne odporúčajú zmeny v životospráve.
Mám či nemám?
Podľa čoho však spoznáme, že skutočne máme zápchu? Ak dochádza k vyprázdneniu menej ako tri razy do týždňa, môžno už hovoriť o zápche. Pohyb stolice hrubým črevom je spomalený a nezriedka ho sprevádza aj porucha tzv. defekačného reflexu - návyku na vyprázdnenie.
Pri diagnostikovaní je dôležité, aby mal lekár dostatok informácií od pacienta o jeho stravovacích návykoch, fyzickej aktivite, zmenách v symptómoch, liekovej aj rodinnej anamnéze - to všetko spolu s presným opisom bolestí pomáha pri lokalizácii základného ochorenia.
Pri tzv. syndróme dráždivého čreva sa obvykle striedajú obdobia bez ťažkostí s opakujúcimi sa atakmi často silných a nepríjemných črevných ťažkostí. Sprvu nastupujú bolesti brucha a následne bolestivé vyprázdňovanie stolice, ktorá môže byť spočiatku tvrdá a ku koncu už úplne vodová.
Úpornou formou zápchy je tzv. syndróm lenivého čreva. Táto porucha sa vyznačuje slabou pohyblivosťou (peristaltikou) hrubého a niekedy aj tenkého čreva. Postihuje väčšinou mladé ženy, problémy sa začínajú už v detstve a ťažkosti vrcholia okolo štyridsiatky.
Diagnózu odhalí kolonoskopia
Gastroenterológ a dietológ Peter Minárik z gastroenterologickej ambulancie Onkologickej nemocnice sv. Alžbety v Bratislave uvádza, že ak problémy dlhodobo pretrvávajú, pacienti mávajú predĺžené a rozšírené hrubé črevo.
Najčastejšou príčinou býva poškodenie nervovej pletene v stene čreva, ktoré spôsobuje dlhodobé užívanie senného listu ako preháňadla. Takisto upozorňuje, že „náhly vznik zápchy, najmä u ľudí v strednom a staršom veku, ak je sprevádzaný chudnutím, chudokrvnosťou a prítomnosťou krvi v stolici, je vždy podozrivý. Aby ste vylúčili závažnú diagnózu, absolvujte kolonoskopické vyšetrenie."
Zápchu môže spôsobovať napríklad aj dlhodobé užívanie niektorých liekov. K základným rizikovým faktorom vzniku zápchy okrem nevhodnej stravy chudobnej na vlákninu patrí aj nedostatok pohybu a sedavý spôsob života.
- Ráno nalačno vypite veľký pohár vlažnej vody (aj 0,5 l).
- Počas raňajok pite džús, zriedenú kompótovú šťavu alebo surové mlieko.
- Často jedzte jogurty s probiotickými kultúrami.
- Konzumujte sušené ovocie (zvlášť slivky) a kompótové ovocie.
- Vypite čiernu zrnkovú kávu (s kofeínom).
- Na raňajky zjedzte aspoň 250 g zeleninového šalátu.
- Navyknite si chodiť na WC v rovnaký čas, najlepšie po raňajkách.
- v prípade chronickej zápchy je vhodná zmena životosprávy,
- zaraďte do svojho jedálneho lístka veľa ovocia a zeleniny,
- dbajte na dostatočný prísun tekutín
- biely chlieb a pečivo nahraďte celozrnným, obmedzte banány, jablká, silný čierny čaj, bielu ryžu,
- uprednostňujte potraviny s dostatočným obsahom vlákniny,
- vhodné sú potraviny s obsahom probiotických kultúr, pomáhajú udržiavať optimálnu črevnú mikroflóru,
- jedzte pomaly, nie hltavo, jedlo dôkladne požujte,
- doprajte si denne dostatok pohybu,
- stolicu nikdy nezadržiavajte, snažte sa ísť na toaletu každý deň zhruba v rovnakom čase, aj keď potrebu nepociťujete.