Zdanlivo banálny problém - zápcha, trápi veľkú časť populácie. Obvykle sa nepovažuje za samostatné ochorenie, ale skôr za príznak iných zdravotných problémov, vtedy ide o tzv. sekundárny prejav. môže sa vyskytovať napríklad pri iónových dysbalanciách, paralýze čriev, zauzlení čriev (ľudovo mizerére), ale aj pri upchaní tepny privádzajúcej krv, čo následne spôsobí infarkt čreva. Môže ísť aj o trombózu žily, ktorá odvádza krv, potom sa zápcha objavuje aj pri urémii, cukrovke, pri rôznych poruchách štítnej žľazy, prištítnych teliesok, rôznych poruchách hypofýzy a pod. U starších ľudí býva stuhnutá stolica dôsledkom zanedbaného pitného režimu a pohybu, ten je totiž pre stimuláciu čreva veľmi dôležitý. Môže ísť aj o cievne či neurologicky podmienené poruchy motility - hybnosti čreva. Ako však lekári upozorňujú, najčastejšie príčiny spočívajú v zlej životospráve.
Môže mať akútnu a chronickú podobu. Akútna vzniká náhle, často u ľudí, ktorí problémy s vyprázdňovaním obvykle nemajú. Ak niekto vybočí zo zaužívaných denných rituálov, môže sa u neho objaviť tzv. cestovateľská zápcha. Chronickú zápchu pozorujeme najmä u starších pacientov a charakterizujú ju zmeny v črevných návykoch.
Výstraha pre chudnúce dievčatá
Zápchu rozhodne netreba podceňovať a ak pretrváva, navštívte lekára. Jednorazovo pomôžu vhodné preháňadlá - tzv. laxatíva, ale pozor, pri ich nadužívaní hrozia rôzne riziká. Je to výstraha aj pre mnohé dievčatá, ktoré preháňadlá zneužívajú na scestnú redukciu hmotnosti.
Varovanie lekárov znie jednoznačne: preháňadlá neužívajte nadmieru, rozhodne sa poraďte s odborníkom. Dlhodobé nadužívanie môže podráždiť črevo, vyvolať kŕče až hnačku a v konečnom dôsledku spôsobiť paradoxne to, proti čomu ste nimi v počiatku bojovali - zápchu. Niektoré preháňacie soli, keďže viažu vodu, môžu dehydrovať organizmus. Iné druhy preháňadiel majú zasa podobu látok, ktoré napučia a ich úlohou je takisto uľahčiť činnosť črevám. Aj ich nadužívanie môže viesť k dehydratácii a ochudobneniu organizmu o rôzne minerály a vitamíny.
Lepšie sú prírodné
Vhodný prostriedok na zápchu by nemal spôsobovať žiadne kŕče, hnačky, mal by byť bez nežiaducich účinkov, bezpečný pre deti, tehotné ženy a starších ľudí, nesmie účinkovať mimo čreva a nesmie viesť k návyku a následnému zleniveniu čreva.
Aj gastroenterológ a hepatológ Marián Oltman z Gastroentero-hepatologického centra Thalion upozorňuje, že „preháňadlá v dôsledku nesprávneho užívania vždy prinesú viac škody ako osohu. Tie, ktoré sú založené na chemickom ovplyvňovaní motility - hybnosti čreva, nakoniec vedú k takému rozvratu, že návrat k pôvodnému vzorcu správania čreva nie je možný. Ak už treba po niečom siahnuť, potom je vhodným riešením laktulóza."
Tento umelý cukor je potravou pre probiotické baktérie, ktoré sa nachádzajú v hrubom čreve. Vhodné sú aj aktívne laxatíva, ktoré zväčšujú črevný objem alebo šetrné glycerínové čapíky, prípadne lieky zo skupiny prokinetík pri pomalej činnosti čriev. Odborníci však ako najlepšie a najúčinnejšie riešenie jednoznačne odporúčajú zmeny v životospráve.
Mám či nemám?
Podľa čoho však spoznáme, že skutočne máme zápchu? Ak dochádza k vyprázdneniu menej ako tri razy do týždňa, môžno už hovoriť o zápche. Pohyb stolice hrubým črevom je spomalený a nezriedka ho sprevádza aj porucha tzv. defekačného reflexu - návyku na vyprázdnenie.
Pri diagnostikovaní je dôležité, aby mal lekár dostatok informácií od pacienta o jeho stravovacích návykoch, fyzickej aktivite, zmenách v symptómoch, liekovej aj rodinnej anamnéze - to všetko spolu s presným opisom bolestí pomáha pri lokalizácii základného ochorenia.
Pri tzv. syndróme dráždivého čreva sa obvykle striedajú obdobia bez ťažkostí s opakujúcimi sa atakmi často silných a nepríjemných črevných ťažkostí. Sprvu nastupujú bolesti brucha a následne bolestivé vyprázdňovanie stolice, ktorá môže byť spočiatku tvrdá a ku koncu už úplne vodová.
Úpornou formou zápchy je tzv. syndróm lenivého čreva. Táto porucha sa vyznačuje slabou pohyblivosťou (peristaltikou) hrubého a niekedy aj tenkého čreva. Postihuje väčšinou mladé ženy, problémy sa začínajú už v detstve a ťažkosti vrcholia okolo štyridsiatky.
Diagnózu odhalí kolonoskopia
Gastroenterológ a dietológ Peter Minárik z gastroenterologickej ambulancie Onkologickej nemocnice sv. Alžbety v Bratislave uvádza, že ak problémy dlhodobo pretrvávajú, pacienti mávajú predĺžené a rozšírené hrubé črevo.
Najčastejšou príčinou býva poškodenie nervovej pletene v stene čreva, ktoré spôsobuje dlhodobé užívanie senného listu ako preháňadla. Takisto upozorňuje, že „náhly vznik zápchy, najmä u ľudí v strednom a staršom veku, ak je sprevádzaný chudnutím, chudokrvnosťou a prítomnosťou krvi v stolici, je vždy podozrivý. Aby ste vylúčili závažnú diagnózu, absolvujte kolonoskopické vyšetrenie."
Zápchu môže spôsobovať napríklad aj dlhodobé užívanie niektorých liekov. K základným rizikovým faktorom vzniku zápchy okrem nevhodnej stravy chudobnej na vlákninu patrí aj nedostatok pohybu a sedavý spôsob života.
Gastroenterológ Peter Minárik odporúča tréning defekačného reflexu
Ráno nalačno vypite veľký pohár vlažnej vody (aj 0,5 l).
Počas raňajok pite džús, zriedenú kompótovú šťavu alebo surové mlieko.
Často jedzte jogurty s probiotickými kultúrami.
Konzumujte sušené ovocie (zvlášť slivky) a kompótové ovocie.
Vypite čiernu zrnkovú kávu (s kofeínom).
Na raňajky zjedzte aspoň 250 g zeleninového šalátu.
Navyknite si chodiť na WC v rovnaký čas, najlepšie po raňajkách.
Čo robiť pri zápche:
v prípade chronickej zápchy je vhodná zmena životosprávy,
zaraďte do svojho jedálneho lístka veľa ovocia a zeleniny,
dbajte na dostatočný prísun tekutín
biely chlieb a pečivo nahraďte celozrnným, obmedzte banány, jablká, silný čierny čaj, bielu ryžu,
uprednostňujte potraviny s dostatočným obsahom vlákniny,
vhodné sú potraviny s obsahom probiotických kultúr, pomáhajú udržiavať optimálnu črevnú mikroflóru,
jedzte pomaly, nie hltavo, jedlo dôkladne požujte,
doprajte si denne dostatok pohybu,
stolicu nikdy nezadržiavajte, snažte sa ísť na toaletu každý deň zhruba v rovnakom čase, aj keď potrebu nepociťujete.
Zápcha ako sprievodný znak iných zdravotných problémov: