Hamburg 1. júla (TASR) - Nemeckí hygienici začali biť v poslednom čase na poplach. Pri svojich pravidelných kontrolách museli konštatovať, že pečivo a jemné zákusky na báze smotany, mlieka a vajíčok obsahujú nadmerné množstvo choroboplodných zárodkov, mnohonásobne prekračujúcich hygienické normy, informuje najnovšie vydanie nemeckého časopisu Der Spiegel.
Kontroly šľahačkových tôrt, krémových rezov a pudingových kociek ukázali, že z odobratých vzoriek bolo 20-50 percent napadnutých škodlivými mikroorganizmami nad povolenú mieru.
Laboratórne skúšky ukázali, že lákavé dobroty ukrývajú na povrchu a vnútri baktérie kyseliny mliečnej, kvasinkové huby a pseudomonády - v niektorých kusoch objavili dokonca zárodky salmonely a fekálií.
Konzumácia takýchto výrobkov môže u človeka viesť k vážnym žalúdočným ťažkostiam a vleklej črevnej infekcii. Každé šieste ochorenie zažívacieho traktu vyvolané potravinami možno pripísať na konto pokazeného jemného pečiva, tvrdí potravinársky chemik Hasan Taschan. Príčinou tohto javu je najčastejšie nedostatočné chladenie chúlostivého tovaru a jeho nesprávne uloženie.