SME
Utorok, 9. august, 2022 | Meniny má Ľubomíra

Alergia na tanieri

Museli ste okresať zoznam obľúbených pokrmov, lebo s niektorými si vaše telo neporadí? Môže za to potravinová alergia.

Aj losos patrí k potravinám, ktoré môžu vyvolávať alergiu.Aj losos patrí k potravinám, ktoré môžu vyvolávať alergiu. (Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

Slovo alergia skloňujeme denne a podľa odborníkov nebude trvať dlho, kým budeme takmer všetci nejakou trpieť. Mnohí sú alergickí na trávy, pele či zvieraciu srsť, ale alergiu môžu vyvolávať aj potraviny.

Zjete oriešky, morské plody, kúsok čokolády či vypijete pohár mlieka a vaše telo búrlivo zareaguje? Niekedy môžu byť prejavy alergie také výrazné, až ohrozujú život pacienta.

K potravinám, ktoré najčastejšie spôsobujú alergie, patria arašidy, rôzne orechy, plody mora, vajcia, mlieko, ale aj pšenica či niektoré druhy ovocia. Príznaky alergie sa môžu objaviť tesne po jedle, ale aj o niekoľko hodín. Niektoré spôsobujú opuch a svrbenie úst, hrdla, nevoľnosť, vracanie a hnačku. Iné postihnú celé telo a môžu zapríčiniť opuchy tkanív, dýchavičnosť či kožné vyrážky.

V závažných prípadoch môže nastať anafylaxia – najťažšia alergická reakcia, ktorá môže ohroziť život pacienta. V takom prípade ho treba sledovať počas 24 hodín, pretože príznaky sa môžu vrátiť v podobe neskorej odpovede.

Odhaliť ju pomôže aj denník

Potravinovou alergiou trpí 6 – 8 percent detí a 1 – 2 percentá dospelých. Je však len minimálnou časťou väčšej skupiny klinických prejavov, ktoré sa nazývajú nežiaduce potravinové reakcie.

Pri stanovení diagnózy je najdôležitejší podrobný opis príznakov po požití podozrivej potraviny. Veľmi užitočný je aj denník, kde si chorý zaznamená, ktoré potraviny jedol a aké mal následné ťažkosti. Pri diagnostikovaní sa využívajú kožné alebo náplasťové testy a vyšetrenie špecifických IgE protilátok proti potravinovým alergénom v krvi.

Teplo môže pomôcť, ale aj uškodiť

Ak vám lekár zistí alergiu na niektoré potraviny, musíte ich zo svojho jedálneho lístka dôsledne vylúčiť. „U detí s alergiou na bielkovinu kravského mlieka vylúčime zo stravy mlieko, ale aj mliečne výrobky. Prejavy alergie u plne dojčených detí riešime vylúčením alergénov zo stravy matky. Tieto alergické prejavy u detí väčšinou ustupujú po niekoľkých mesiacoch až rokoch a je možné začať postupne pridávať do stravy aj potraviny, ktoré obsahujú daný alergén,“ hovorí klinická imunologička a alergologička Katarína Bergendiová z Pneumo-Alergo Centra v Bratislave. Dodáva, že u dospelých je obyčajne potrebná celoživotná diéta.

Podľa klinických prejavov sa pridáva aj medikamentózna liečba, napr. antihistaminiká, pri anafylaktickej reakcii treba pacienta vybaviť adrenalínovým perom.

V niektorých prípadoch sa obľúbených potravín nemusíte úplne vzdať. Niekedy pomôže, ak ich tepelne upravíte. Lekárka vysvetľuje, že väčšinou sú potravinové alergény ovocia a zeleniny termolabilné. Znamená to, že tepelným spracovaním dochádza k zmene ich štruktúry, a tým aj strate schopnosti alergizovať. Zdôrazňuje však, že existujú potraviny – napríklad zeler alebo morské plody, u ktorých sa zahrievaním alergény nemenia a vedú k vzniku alergických príznakov až anafylaxii. Je zaujímavé, že teplom sa môže alergenicita potravín aj zvyšovať – napr. pri pražení arašidov.

Skrížená alergia

Niekedy môže ísť aj o skríženú alergickú reaktivitu – príkladom je tzv. peľovo-potravinový syndróm. Alergická reakcia je vyvolaná zvýšenou respiračnou citlivosťou na peľové alergény, ktoré bežne vdychujeme a ktoré skrížene reagujú s potravinovými alergénmi.

Doktorka Bergendiová upresňuje, že prejavy skríženej alergickej reakcie môžu vznikať, ak majú peľové a potravinové alergény podobnú štruktúru. Taká reakcia sa prejavuje svrbením a pálením podnebia, prípadne opuchom pier a slizníc ústnej dutiny po zjedení rôznych druhov ovocia a zeleniny.

Napríklad pri alergii na brezu môžeme reagovať na jablko a orechy, pri alergii na palinu reagujeme na zeler, mrkvu a podobne.

Rozdiel medzi alergiou a intoleranciou

Ľudia si často mýlia alergiu s tzv. intoleranciou, nie je to však to isté.

Intolerancia - je dôsledok abnormálnej neimunologickej reakcie po požití potraviny – napr. enzýmová, čo je porucha funkcie tráviacich enzýmov. Telo neprimerane reaguje na vyvolávajúci faktor. Príkladom je intolerancia mliečneho cukru – laktózy. Problém s trávením tohto mliečneho cukru spôsobuje nedostatok laktázy - tráviaceho enzýmu, ktorý štiepi mliečny cukor v tenkom čreve. Prejavmi sú zvýšená plynatosť, bolesti brucha, hnačky, kŕče.

Mlieko však môže spôsobovať aj alergiu. Alergénom nie je mliečny cukor – laktóza, ale mliečna bielkovina. Alergická reakcia môže byť aj veľmi prudká.

Ak má niekto alergiu na mliečnu bielkovinu, neznamená to, že má aj intoleranciu mliečneho cukru. Tráviaci enzým laktáza u neho môže bezproblémovo fungovať.

Alergia - vzniká, keď náš imunitný systém neprimerane reaguje na alergén. Pri prvom kontakte s alergénom začne tvoriť protilátky. Tie pokryjú povrch mastocytov – buniek v koži, výstelke žalúdka, pľúc a horných dýchacích ciest. Tieto bunky obsahujú histamín. Ak alergény znova preniknú do tela, protilátky sa aktivujú a mastocyty prasknú. Histamín sa z nich uvoľní a spôsobí zápalovú reakciu, ktorá dráždi tkanivá a vyvolá alergickú reakciu.

Príznaky ťažkej alergickej reakcie:
  • opuch pier a jazyka,
  • dýchacie ťažkosti – chrčanie, kŕč hrtana,
  • slabosť, pokles tlaku krvi,
  • kŕč svalov tráviaceho a močového systému.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prehľad a automatizácia
  2. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
  3. Na Oravskej priehrade s Kalim aj Spievankovom. Vidíme sa naživo
  4. Kde u nás kúpite domácke potraviny
  5. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete
  6. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať
  7. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha
  8. Miliónová autorka Táňa K. Vasilková: Po úspechu som netúžila
  1. Prehľad a automatizácia
  2. Dopyt v Bratislave mierne klesol, ceny však stále rástli
  3. Šéf PLANEO: Budúcnosť obchodu je v službách
  4. Čo robiť, aby dieťa neskončilo v nemocnici s črevnou virózou?
  5. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
  6. Goralské folklórne slávnosti po prvýkrát priamo v horách
  7. Za vysokou spotrebou sa často skrýva zlá kondícia motora
  8. Ktoré regionálne projekty podporí Nadácia COOP Jednota?
  1. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete 10 109
  2. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať 7 753
  3. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha 7 348
  4. Pozrite si, kedy hrá futbalové zápasy vaše mesto či dedina 5 840
  5. Miliónová autorka Táňa K. Vasilková: Po úspechu som netúžila 5 375
  6. Kde u nás kúpite domácke potraviny 2 961
  7. Dobrá správa pre pacientov s cukrovkou 2 309
  8. Držanie peňazí na bežnom účte robí Slovákov chudobnejšími 1 864
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Klinický psychológ a súdny znalec Dušan Kešický.

Ľudia si často nepriznajú, že sa stali obeťou podvodu.


5. aug
Členovia boardu Pixel Federation, Marek Stankovič a Daniel Duranka

Slovenské videoherné štúdio ťahá nahor aj pokračovanie trháku, s ktorými začínalo.


13 h
Peter Schutz.

Scenár, že Matovič, Heger a Kollár pôjdu na predčasné voľby, je veľmi nepravdepodobný.


14 h
Logo podcastu Dobré ráno.

ĽSNS sa už druhýkrát vyhla zániku.


a 2 ďalší 28m

Neprehliadnite tiež

Urologička Patrícia Häuserová.

Ochorením trpia častejšie ženy než muži.


20 h
Cukrovka nebolí, ale je nebezpečná, upozorňujú lekári.

Vedci sa teraz zamerajú na možnú príčinnú súvislosť chorôb.


ČTK 6. aug
Ilustračné foto.

Nová štúdia otvára otázky o zmysle užívania antidepresív.


3. aug

Týždenný podcast o novinkách z vedy.


a 3 ďalší 3. aug
SkryťZatvoriť reklamu