SME

Diskusia k článku: Alergia na tanieri

Museli ste okresať zoznam obľúbených pokrmov, lebo s niektorými si vaše telo neporadí? Môže za to potravinová alergia.

chevron-downchevron-up
Ak chcete prispievať do diskusie, musíte byť prihlásený predplatiteľ.
Prihlásiť sa
8 príspevkov

  • gervin

    Telo kazdeho cloveka funguje inak.

    Tento fakt sa velmi malo berie do uvahy. Co niekomu robi dobre druhemu skodi. Aj je to tak dobre. Ci si mylite, ze mame byt naklonovani a rovnaki ako z kopirky?
    • Anna Hontianska

      Je to tak

      Súhlasím s Gervinom. Napríklad mlieko. Už sa objavili rôzne, kontroverzné názory na pitie mlieka. Ja sladké mlieko nemôžem, je mi ťažké na žalúdok a tak je to u mňa odjakživa. Mala som šťastie, pretože rodičia ma sladké mlieko nenútili piť. Nemám problém s kyslým mliekom a niektorými druhmi syrov. Naviac si myslím, že v dnešnom boome tzv. zdravého starvovania ide skôr o biznis, ako o skutočné zdravie ľudí. Dnes je problém kúpiť si pravé maslo bez umelých prísad. Alebo sa mýlim?
      • pozemšťan_55270
        Kym nebudeme vsetci rovnaki, s rovnakymi potrebami ci reakciami, tak kontroverzne nazory (ale aj fakty) budu vzdy, vsade a na vsetko. Tvoja diagnoza je v ramci "problemov s mliekom" ta lahsie zvladnutelna - intolerancia laktozy, ale naucila si sa s nou zit - konzumacia masla, kyslomliecnych vyrobkov a tvrdych syrov ti problem prirodzene nesposobuje - tieto vyrobky laktozu neobsahuju alebo len obsahuju len minimum. Sladke mlieko pit nemusis, nechyba ti, nehladas casto zbytocne alternativy ako su bezlaktozove, ci sojove nahrady, ktore su z mojho pohladu v tomto pripade nezmyslom a umelo vytvaranou ponukou, bez ktorej moze kazdy clovek s podobnou diagnozou uplne normalne fungovat. Cize ano, pri mnohych potravinach nejde o nic ine, len o biznis a umele zasycovanie trhu. Apropo, nemas problem napr. s mliecnou cokoladou?
        • Anna Hontianska

          Nemám rada mliečnu čokoládu

          ani podobné výrobky, koré miesto toho, aby sa lahodne rozpustili v ústach sa rozotierajú po chupe a nedajbože ich dojesť. Podobne je to u mňa aj s umelými tukmi. Nevedia sa rozustiť v ústach. Viem, a súhlasím aj s prispievateľom-Vladimírom 54, že čím ďalej, tým viac konzumujeme potraviny, ktoré sú už vyrobené a nie vypestované. Naše organizmy tak dostávajú " prísady " na ktoré nie sme geneticky nastavení. Možno to potrvá dlho kým vyrastú generácie, ktoré sa s týmito prísadami nejako vysporiadajú. Ak to vôbec prežijeme. S našou vedou je to niekedy dosť pofidérne. Pamätáme si ešte na úžasný objav, DDT prášok, univerzálny to prostriedok používaný v poľnohospodárstve. A už je zakázaný. Aj s antibiotikami je to podobné. Mnohí z nás sú voči nim rezistentní, pretože sa nadmerne užívali a naviac sme dostávali dávky cez tzv. brojlery,napr. kurence chované v hydinárňach. Mnohé výdobytky VTR ešte len prinesú svoje negatívne výsledky a môže sa stať, že keď to spoznáme bude už neskoro. Mne to pripadá tak, že to, čo sa nám ponúka ako zdravé, je len o biznise a to za každú cenu. Už sme z toho celí dopletení. Myslím si, že v podstate vôbec nejde o zdravie ľudí, ale o zisky tých všetkých výrobcov. Ja som tento článok aj tak pochopila, v skratke nás informuje o tom, čo všetko máme na tanieri. Je inšpiráciou na zamyslenie sa v akej dobe žijeme a čo s tým ďalej. Pozrime sa na problém s nakazenou zeleninou, ktorá spôsobila v EU veľký rozruch v posledných dňoch. Ak by sme začali striktne spochybňovať a odmietať nezdravé a pochybné potraviny, tak pomrieme od hladu. Vie niekto z diskutujúcich ako ďalej? Ja osobne neviem a je to pre mňa frustrujúce.
  • Vladimir54

    Nuž a čo

    máme žrať podľa pána primára? Poviem to surovo na plné ústa. Alergie na potraviny sú vinou geetických úprav, umelých hnojív, antibiotík a rastových hormónov, hydroponického pestovania potravín a absencie domácej produkcie potravín v tých šialených hyper a mega marketoch. Ako dvojročné dieťa som ochorel na čierny kašeľ, ktorý v tej dobe mal u detí 75% úmrtnosť. Otec ma zobral svojim rodičom na Liptov, kde nepasterizované čerstvo nadojené kravské mlieko urobilo zázraky. A nie len to. Roľnícka strava s doma pečeným žitným chlebom ktorý vydržal i dva týždne a natretý pravým kravským maslom. Praženica od domácich sliepok len na čistej bravčovej masti. Polievky takzvané kyslô a lesný med urobil z polomŕtveho decka čulého a zdravého človiečika. Hlavným nepriateľom ľudstva sú farmaceutické koncerny ktoré nútia užívať drahše a drahšie liečivá v spolupráci s celou medicínskou komunitou. Iní sú potravinoví mágovia - geneticky upravená sója, kukurica, rybia múčka a umelé farbivá s vôňovými esenciami. So stovkami éčok vám vytvoria všetko možné čo potrebujete k jedlu, teda i tie záhadné syntetické polievky ktoré v televíznych reklamách propagujú krásne babičky ako najlepši eintopf. Mimochodom penicilín, najdokonalešie antibiotikum. Nie, dnes ván ho nik nepredpíše. Farmaceutické koncerny vyrábajú silnejšie a silnejšie "motolicíny" ktoré ničia imunitný systém človeka. Genetické inžinierstvo plánuje najbohatším ľuďom sveta a ich rodinám aplikovať upravené gény na zásadné predĺženie života, imunity a celého organizmu na stáročia. Títo budú vyvolení medzi ostatkom pracujúcich otrokov s povinnosťou živiť sa geneticky upravenou kŕmnou repou, repkou olejkou a chlieb i pečivá z rybej múčky a filtrovaných kafilérnych produktov. Čo máme teda pán primár žrať?
    • bugsbunny
      No ten clanok pisal nejaky primar? lebo ja nemam ten pocit. Ci je to nejaka neadresna metafora na primar.sme.sk? Ale hlavne ked nemas alergie, tak neries a jedz co chces, ale pre ludi asi co maju tazke alergicke reakcie alebo aj anafylaktice soky, tak im asi neje jedno co by mali jest. No a co sa tyka toho prostredia tak je pravda, ze pocet alergii vzrastol a vzrasta za posledne desatrocia co je vinou asi aj niektorych veci, ktore spominas aj zivot. prostredia to suhlasim, ale som skor za to presne zistit, ktore veci to sposobuju, lebo nemam rad take vseobecne reci, ze za vsetkym je ropa alebo geneticke modifikacie, lebo to nemusi byt pravda, aj ked s tym co si vymenoval viacmenej suhlasim, ze sa na tom moze podielat.
    • heck
      my sme ako deti vyrastali na domácich vajciach, slanine, údenom sušenom stehne zavesenom v komore pri babke (žiadna chladnička), ktoré sa krájalo nožom vyloženým stále na drevenej hrade, jablká a hrušky sme jedli rovno zo stromu, maximálne sme ich ošúchali o gate a nikdy nikto neriešil, či tam nie sú baktérie alebo či je to čisté. Maximálne sme odbehli v stave núdze na wecko a bolo;-) Keď teraz pozerám na niektoré matky, ktoré dieťaťu obmedzujú cukor, sladkosti, mlieko a iné pre človeka podľa mňa normálne veci, tak sa vôbec nedivím, že dopadnú tak ako dopadli. Moje dieťa (teraz trojročné) malo rok a fičalo na kravskom mlieku (žiadne práškové z lekárne), dostalo do ruky jablko a jedlo, neriešila som či je šupka dole, či náhodou nezje trušku "ďobnutý" kúsok a podobne. Ale tiež veru nejeme žiadne pangasiusi, liči a podobné záležitosti. Podľa mňa by sa mal každý stravovať potravinami prirodzene dostupnými v tom ktorom regióne a tým sa predíde všetkým možným alergiám na potraviny, ktoré sú v určitej oblasti "nie doma" :-) holt, je mi lepšie, keď som si skecla :D

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Na Marka oharka do jarka
  2. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  7. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  8. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 101
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 11 390
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 245
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 314
  5. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 180
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 2 906
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 136
  8. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 2 045