Aj grilovanie má nástrahy, pri nesprávnom postupe hrozia črevné nákazy

Banská Bystrica - Neodmysliteľnou súčasťou letných dní sú grilovačky. Málokto si však uvedomí, že nesprávny spôsob grilovania pokrmov, nesprávne palivo, v nesprávnom čase použité podpaľovače či nedostatočný čas grilovania môžu priniesť so sebou aj nebezpe

(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

čenstvo rozličných črevných nákaz.

"Grilovanie sa stáva obľúbenou formou prípravy pokrmov najmä v letnom období, no má určité riziká. Môže dôjsť k vzniku alimentárneho (črevného) ochorenia z nedostatočne tepelne upraveného mäsa. Nebezpečné je grilovanie aj preto, že pri vysokých teplotách vznikajú škodlivé látky, napr. polyaromatické uhľovodíky, ktoré významne zvyšujú riziko vzniku rakoviny,", pripomína vedúca odboru hygieny výživy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica Ivana Sedliačiková.

Článok pokračuje pod video reklamou

Podľa jej slov sú na grilovanie vhodné len kvalitné potraviny ako netučné mäso či zelenina. Grilovanie by malo prebiehať pri miernej teplote a dlhšie, aby sa pokrm dostatočne tepelne opracoval aj vo vnútri. Ak teplota nedosiahne všade minimálne 70 stupňov Celzia, hrozí, že nebudú zničené baktérie alebo parazity, ktoré mäso môže obsahovať.

Mrazené mäso by sa nemalo grilovať, pretože by mohlo vo vnútri ostať surové. Ak už chcete grilovať mrazené mäsové výrobky, pred grilovaním je potrebné ich rozmraziť. Tuk z pripravovaného mäsa by nemal kvapkať na žeravé uhlie, pretože práve pri spaľovaní tuku vznikajú škodlivé látky, ktoré sa usádzajú na pripravovanom pokrme.

Odkvapkávaniu tuku sa dá zabrániť použitím fólie alebo tácky na pečenie. Plameň by sa nemal dotýkať pripravovaného pokrmu. Vhodné je pred grilovaním z mäsa odstrániť tuk a kožu. Neodporúča sa jesť spálené čierne kúsky pokrmov. Marináda by mala byť pripravovaná vždy čerstvá. Na grilovanie by sa mal používať kvalitný rošt a vhodný gril.

Plynové a elektrické grily sú podľa odborníkov bezpečnejšie, ľahšie sa udržiavajú, avšak najväčšej obľube sa teší grilovanie na uhlí. Používať by sa malo len kvalitné drevené uhlie alebo brikety určené na grilovanie. Brikety majú väčšiu výhrevnosť, sú vyrobené z kvalitného uhlia a majú minimálny odpad.

Pred pridaním dreveného uhlia je však vhodné pripraviť si pahrebu z mäkkého či tvrdého dreva, úplne nevhodné je prilievať na drevené uhlie tzv. podpaľovače. Výpary z nich úplne dokážu znehodnotiť grilované potraviny, ktoré sa neodporúča konzumovať.

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. NBS od leta opäť sprísňuje hypotéky. Viete čo vás čaká?
  2. Za palivo Shell BMW domov
  3. V špeciálnom kole sú pre kotly a čerpadlá vyčlenené 4 milióny €
  4. Adlerova - dobré miesto pre rodinu na Furči sa už stavia
  5. Aj staršie životné poistenie môže mať nové výhody
  6. 7 miest, kde ešte stále môžete zažiť cisárske Rakúsko
  7. Nukleárna magnetická rezonančná liečba znova v Košiciach
  8. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike
  9. Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka
  10. Nový rekord SME.sk: Za 2 roky takmer 2-krát viac predplatiteľov
  1. Plynové kondenzačné kotly IMMERGAS „šité na mieru“
  2. V špeciálnom kole sú pre kotly a čerpadlá vyčlenené 4 milióny €
  3. NBS od leta opäť sprísňuje hypotéky. Viete čo vás čaká?
  4. Adlerova - dobré miesto pre rodinu na Furči sa už stavia
  5. Naše finančné družstvo zveľaďuje svoje aktíva
  6. Obchodník roka: Najvyššie ocenenie si piatykrát odnáša Martinus
  7. Za palivo Shell BMW domov
  8. Shell ponúkne najrýchlejšie dobíjanie elektromobilov v Európe
  9. Za tankovanie môžete platiť mobilom
  10. Shell zásadne inovoval celý sortiment palív
  1. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike 20 305
  2. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť 17 315
  3. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 15 683
  4. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 14 063
  5. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 11 609
  6. 7 miest, kde ešte stále môžete zažiť cisárske Rakúsko 5 535
  7. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 5 356
  8. Nový rekord SME.sk: Za 2 roky takmer 2-krát viac predplatiteľov 5 069
  9. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 4 141
  10. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú 3 479

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Z budovy SIS budú sociálne byty pre úradníkov, obec neuspela

Tajná služba sa zbavila prvej budovy, ktorá sa dala odhaliť cez internet. Ministerstvo vnútra tam chcel byty pre zamestnancov v ťažkej životnej situácii.

DOMOV

Dobré ráno: Ráno sa zobudíte a máte zarobené, nemusíte pohnuť prstom

Stačilo by 200 eur, aby sme boli šťastní?

KOMENTÁRE

Chorobopis slobody tlače: Bola to srdcová príhoda

Kontrolovať mocných môžu len autenticky slobodné médiá.

ŠPORT

Bayern doplatil na veľkú chybu. Doma podľahol Realu Madrid

Domáci Bayern vyhrával nad Realom.

Neprehliadnite tiež

Ráno, alebo večer? Veda zisťovala, kedy má šport najväčší efekt

Vedci zisťovali či sa oplatí cvičiť na lačno, či pred spaním.

Nový antioxidant by mohol omladzovať cievy o desiatky rokov

Látka môže brániť vzniku ochorení srdca.

Zapíjate predmenštruačný syndróm? Zrejme robíte chybu

Jeden z desiatich prípadov PMS môže súvisieť s alkoholom.

Násilník, vrah a pedofil. Zranenie mozgu môže zmeniť osobnosť

Príbehy, kedy poranenie mozgu dokázalo zmeniť povahu človeka.

Vojak dostal penis od darcu. Transplantácia je prvá v histórii

Zákrok podstúpil vojnový veterán z Afganistanu.