Aj grilovanie má nástrahy, pri nesprávnom postupe hrozia črevné nákazy

Banská Bystrica - Neodmysliteľnou súčasťou letných dní sú grilovačky. Málokto si však uvedomí, že nesprávny spôsob grilovania pokrmov, nesprávne palivo, v nesprávnom čase použité podpaľovače či nedostatočný čas grilovania môžu priniesť so sebou aj nebezpe

(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

čenstvo rozličných črevných nákaz.

"Grilovanie sa stáva obľúbenou formou prípravy pokrmov najmä v letnom období, no má určité riziká. Môže dôjsť k vzniku alimentárneho (črevného) ochorenia z nedostatočne tepelne upraveného mäsa. Nebezpečné je grilovanie aj preto, že pri vysokých teplotách vznikajú škodlivé látky, napr. polyaromatické uhľovodíky, ktoré významne zvyšujú riziko vzniku rakoviny,", pripomína vedúca odboru hygieny výživy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica Ivana Sedliačiková.

Podľa jej slov sú na grilovanie vhodné len kvalitné potraviny ako netučné mäso či zelenina. Grilovanie by malo prebiehať pri miernej teplote a dlhšie, aby sa pokrm dostatočne tepelne opracoval aj vo vnútri. Ak teplota nedosiahne všade minimálne 70 stupňov Celzia, hrozí, že nebudú zničené baktérie alebo parazity, ktoré mäso môže obsahovať.

Mrazené mäso by sa nemalo grilovať, pretože by mohlo vo vnútri ostať surové. Ak už chcete grilovať mrazené mäsové výrobky, pred grilovaním je potrebné ich rozmraziť. Tuk z pripravovaného mäsa by nemal kvapkať na žeravé uhlie, pretože práve pri spaľovaní tuku vznikajú škodlivé látky, ktoré sa usádzajú na pripravovanom pokrme.

Odkvapkávaniu tuku sa dá zabrániť použitím fólie alebo tácky na pečenie. Plameň by sa nemal dotýkať pripravovaného pokrmu. Vhodné je pred grilovaním z mäsa odstrániť tuk a kožu. Neodporúča sa jesť spálené čierne kúsky pokrmov. Marináda by mala byť pripravovaná vždy čerstvá. Na grilovanie by sa mal používať kvalitný rošt a vhodný gril.

Plynové a elektrické grily sú podľa odborníkov bezpečnejšie, ľahšie sa udržiavajú, avšak najväčšej obľube sa teší grilovanie na uhlí. Používať by sa malo len kvalitné drevené uhlie alebo brikety určené na grilovanie. Brikety majú väčšiu výhrevnosť, sú vyrobené z kvalitného uhlia a majú minimálny odpad.

Pred pridaním dreveného uhlia je však vhodné pripraviť si pahrebu z mäkkého či tvrdého dreva, úplne nevhodné je prilievať na drevené uhlie tzv. podpaľovače. Výpary z nich úplne dokážu znehodnotiť grilované potraviny, ktoré sa neodporúča konzumovať.

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  2. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  3. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  4. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  5. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  6. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  7. Top First moment dovolenky na leto 2018
  8. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  9. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  10. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  1. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  2. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  3. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  4. Rekonštrukcia v zime? Prečo nie?
  5. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  6. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Bezplatné rozšírenie do prehliadača
  9. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť.
  10. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  1. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 4 339
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 3 945
  3. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní 3 441
  4. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 3 190
  5. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 2 568
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 2 536
  7. Top First moment dovolenky na leto 2018 2 385
  8. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 2 064
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 1 778
  10. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 767

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Superpočítač kúpili za milióny. Nevyužívali ho, o chvíľu zostarne

Slovenskí vedci vyčíslili škody za nepoužívanie počítača na viac ako milión. Dnes už funguje v poriadku, no čoskoro ho bude treba vymeniť.

KOMENTÁRE

Danko to možno myslel dobre. Nech vysvetlí, ako presne

Naozaj Dankovi nik iný ako Volodin číslo nedal?

Neprehliadnite tiež

So šupkou, alebo bez? Ako sa oplatí jesť zeleninu a ovocie

So šupkou sa strácajú vitamíny, vláknina, aj antioxidanty.

Strava môže prospieť nálade. Odporúčanie sa líši podľa veku

Niektoré potraviny dokážu zlepšiť náladu a pomôcť pri strese.

Soplík. Nebezpečná choroba mužov, alebo mýtus?

Aký efekt môže mať zosmiešňovanie mužského prežívania chorôb.

Liek proti Huntingtonovi prešiel testom na ľuďoch

Pilotné testy naznačujú, že liek môže pomôcť aj pri iných formách demencie.

Joga pre začiatočníkov: Ranných 15 minút rozcvičky

Zdravotníci z Harvardu radia, ako začať svoj deň s jogou.