Rajčiny obsahujú :
* V prvom rade sú bohaté na draslík. O draslíku je známe, že pomáha odvodňovať organizmus a bude sympatický najmä tým, ktorí sa neustále cítia „naliati vodou“.
* Ďalšia cennosť rajčiny (iba zrelej) je primeraný obsah vlákniny, čo je všeobecný liek pre tých, ktorí majú „lenivé črevo“ a sťažujú si na nafúknuté brucho.
* Treťou silnou stránkou tejto zeleniny je zmes minerálov a vitamínov, ktorá vytvára pre organizmus podmienky pre efektívnejšie využitie energie získanej z uhľovodíkov a zabraňuje tak, aby sa hromadili v podobe tukových zásob.
* Pozitívom rajčiny je jej schopnosť pôsobiť ako prírodný zaháňač hladu. Obsahuje zinok, selén a iné prvky, ktoré sú schopné ovplyvňovať mozgové centrá hladu a vytvárajú tak predčasný pocit sýtosti. Takže odporúčanie: zjedzte jednu paradajku ihneď po jedle. Predídete chuti na sladký dezert.
* Piaty tromf sa týka odtučňovacích schopností rajčín. Obsahujú až 95 percent vody.
Čo rajčinám chýba :
Sú chudobné na kalórie - 100 g rajčín obsahuje iba 19 kalórií a lúpané len 9 kalórií. Ďalšie plus je, že majú zanedbateľný obsah cukrov. Žiaden druh paradajky neprekročí 4-percentný obsah cukru. Úplne im chýbajú aj tuky. Obsah tukov neprekročí hranicu 0,4 percenta.