
Okrem čerstvej zeleniny je najzdravšie konzumovať mrazenú, na čo je vhodná aj kukurica.
FOTO SME – ĽUBOMÍR ŠIMNA
Paprika vďaka vitamínu C neutralizuje voľné radikály a posilňuje obranyschopnosť organizmu. Prírodná látka kapsaicín povzbudzuje činnosť zažívacieho traktu. Beta karotén posilňuje bunky, brzdí proces starnutia a chráni pred škodlivým vplyvom slnka na pokožku.
Pre vysoký obsah vitamínu C sa odporúča jesť ju preventívne pri prechladnutí. Jedna stredne veľká paprika pokryje dvoj- až trojnásobok dennej potreby dospelého človeka. Vitamín C sa z papriky nevytráca ani ohrievaním, ani pečením. Červená paprika obsahuje deväťkrát viac betakaroténu a dvakrát viac vitamínu C ako zelená.
Petržlen je tiež bohatý na vitamín C, provitamín A, železo, vápnik, draslík, fosfor, horčík, síru a kremeň. Vysoký obsah železa zabraňuje chudokrvnosti. Vitamín C posilňuje imunitný systém a povzbudzuje chuť do jedla. Povzbudzuje činnosť pečene a pomáha pri dne. Je užitočným zdrojom vápnika. Pomáha organizmu zbaviť sa nadmernej tekutiny a neutralizuje aj škodliviny z cigaretového dymu.
100 g petržlenu obsahuje 170 mg vitamínu C. Odporúča sa aj ako korenina. Na zregenerovanie pokožky stačí sedem dní sa natierať čerstvou šťavou. Odvar zo semien uvoľňuje hladké svalstvo v celom tele a zmierňuje bolesti hlavy, migrény a podráždený žlčník. Žuvanie čerstvej petržlenovej vňate odstraňuje v dychu zápach po cibuli a cesnaku.
Pór pôsobí proti nadúvaniu a pocitu plnosti, proti žlčovým kameňom a nechutenstvu. Obsahuje množstvo vitamínu E, karoténov, železa a surový obsahuje kyselinu listovú, vitamín C a B1. Ako cibuľa a cesnak, aj pór je mimoriadne antiseptický a pomáha chrániť srdce a artérie pred artériosklerózou a vysokým krvným tlakom.
Pórový odvar je vynikajúci na nahradenie úbytku minerálov počas nevoľnosti a pri hnačke. Stačí povariť 1-2 hodiny 8-10 pórov v 2-3 litroch vody. Pórový sirup je účinný prostriedok na pľúcne infekcie. Z niekoľkých pórov uvarených vo vode do zmäknutia extrahujeme šťavu pretlačením cez gázu. Pridáme med a pravidelne užívame.
Rajčiny povzbudzujú apetít a zažívanie, brzdia rast choroboplodných baktérií v črevnom trakte. Kálium znižuje krvný tlak. Okrem srdcovo-cievnych chorôb pomáhajú pri liečení rôznych porúch trávenia. Slúžia ako odvodňovací prostriedok. Rajčiny obsahujú antioxidanty, množstvo vitamínu E, vitamín C a betakarotén.
Môžeme ich konzumovať v ľubovoľnom množstve. Aj rajčinový pretlak je bohatý na karotény a vitamín E. Jeden pohár pretlaku chráni pred rozličnými ochoreniami, najmä pred prechladnutím. Preventívne pite 1 pohár šťavy 3x denne počas 3-4 týždňov.
Reďkovka pomáha pri prevencii rakovinových ochorení. Éterické oleje podporujú tvorbu žlče a urýchľujú zažívací proces. Používa sa pri liečení ochorení žlčníka, žalúdka a priedušiek. Obsahuje vitamíny C a B. Odporúčaná dávka je 1 ÷ 2 kg ročne.
Šalát obsahuje kyselinu listovú a vitamín B, ktoré zlepšujú činnosť mozgu, pamäť, koncentráciu a spánok. Je tradičným prostriedkom na povzbudenie trávenia a činnosti pečene. Má upokojujúce účinky.
Denne je prospešné zjesť 150 g šalátu s rajčiakmi a bylinkami. Ak chceme získať čo najviac živín, vyberáme šalát, ktorý má viac vonkajších zelených listov. Umyté, zabalené hlávky s roztrhanými listami rýchlo strácajú vitamín C a kyselinu listovú.
Špenát vďaka betakaroténu a vitamínu E zachytáva voľné radikály. Kálium znižuje krvný tlak a magnézium pôsobí proti svalovým kŕčom. Môže ochrániť pred degeneráciou zraku. Je užitočným zdrojom železa.
200 g pokrýva polovicu dennej potreby kália. Mrazený špenát uchováva viac živín ako zvädnutý čerstvý. Konzervovaný špenát si udržiava podstatné množstvo živín okrem kyseliny listovej. Ľudia postihnutí dnou, alebo tí čo majú obličkové kamene, by sa mali špenátu vyhýbať pre jeho vysoký obsah oxalátov.
Zázvor je klasickým liečebným prostriedkom pri nádche, chrípke a kašli. Osviežujúci čaj pripravený z čerstvého koreňa pomáha vylučovať hlieny a posilňuje žalúdok. Horúci zázvorový čaj pomáha pri zimnici, obklady prinášajú úľavu pri zápale prínosových dutín, pri zápale priedušiek a pri iných pľúcnych ťažkostiach.
Vatový tampón namočený v zázvorovom odvare prináša úľavu pri bolestiach ucha. Priložený na pokožku zvyšuje prekrvenie, a tak zmierňuje bolesti spôsobené chrípkou.
Zeler je nielen známou zeleninou, ale aj dôležitou liečivou rastlinou. Využiť môžeme všetky časti vrátane semien. Vňať je bohatá na vitamíny a minerály. Je vhodná ako potravinový doplnok pre chorých na cukrovku. Éterické oleje a sedanolid majú povzbudzujúci účinok na zažívacie orgány. Betakarotén neutralizuje voľné radikály. Kálium reguluje krvný tlak a krvný obeh. Uľahčuje zbaviť sa stresu. Vďaka bohatému obsahu draslíka upokojuje nervy a zlepšuje subjektívny stav. Vňaťový je lepší ako koreňový. Je vynikajúcou zložkou redukčnej diéty.
150 g najlepšie surového zeleru pokrýva štvrtinu dennej potreby kália. Zelerové listy sa dajú dobre sušiť a dlho si uchovávajú svoju vôňu.
Zemiaky sú bohatým zdrojom vitamínu C a B a obohacujú telo draslíkom, magnéziom, fosforom a železom. Vyrovnajú sa diétnym potravinám aj počtom kalórií. Najviac sa v ľudovej medicíne využíva práve šťava zo surových zemiakov, tradične na tráviace ťažkosti, gastritídy, poruchy pečene a žlčové kamene. Surová zemiaková šťava utišuje zápaly a podporuje hojenie kožných infekcií a poranení. Plátky surového zemiaka sú vynikajúcim obkladom na opary a omrzliny a keď ho dáme na spánky, pomôže na bolesti hlavy a migrénu.
100 g zemiakov dodá 70 kalórií. Keď sa zemiak varí alebo pečie v šupke, zachováva si veľa zo svojej výživnej hodnoty a je i ľahko stráviteľný.
Žerucha je bohatá na železo, vitamín C a meď. Pomáha pri chudokrvnosti, odstraňuje pocit únavy. Vynikajúco prečisťuje krv a zbavuje telo toxínov. Stimuluje činnosť pečene, pankreasu a žlčníka. Žuvanie surovej žeruchy posilňuje ďasná a pomáha zamedzovať ich krvácanie. Pri vonkajšom použití vhodne pôsobí na nečistú pleť a hnisavé vriedky.
Denná dávka pre dospelú osobu by nemala prekročiť jednu polievkovú lyžicu.
Spracoval ľš
FOTO: www.byliny.sk