SME

Úžitková záhradka v auguste

V augustovej záhradke nevrcholí len obdobie zberu a spracovania uhoriek či rajčín. Úpravou pôdy a drevín si pripravujeme ďalšiu úrodu. Je najlepšie obdobie na rez drevín, ktoré potrebujú dostatok času do zimy, aby po reze zosilneli. Presvetľovací rez ...


V auguste olamujeme neskorším odrodám viniča výhonky, aby nebrali napĺňajúcim sa plodom živiny. FOTO SME – ĽUBOMÍR ŠIMNA


V augustovej záhradke nevrcholí len obdobie zberu a spracovania uhoriek či rajčín. Úpravou pôdy a drevín si pripravujeme ďalšiu úrodu. Je najlepšie obdobie na rez drevín, ktoré potrebujú dostatok času do zimy, aby po reze zosilneli. Presvetľovací rez záhradníckymi nožničkami pomôže višni. Ak ho nestihneme teraz, odložme to až na predjarie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dôležitý termín rezu drevín

Neprerezaný strom by nerodil a rozvíjali by sa len vetvičky na obvode koruny, čím by sa znižovala úroda a strom by bol náchylnejší na moniliózu. Dlhé výhonky skrátime asi o tretinu tak, aby pod miestom rezu zostala odbočujúca vetvička. Súčasne odstraňujeme aj konkurenčné výhonky alebo vetvičky, ktoré nadmerne prevyšujú korunu. Rásť necháme radšej vodorovne rastúce výhonky, vetvičky tiahnuce sa kolmo nahor odstraňujeme. Pravidelne tiež odrezávame dlhé a pokrútené vetvy vyrážajúce uprostred koruny. Pri rezaní nenechávame na vetvách žiadne pahýle, rany po reze uhladíme a natrieme štepárskym voskom.

SkryťVypnúť reklamu

Ostrou jemnou pílkou by sme mali tvarovať orechy práve v čase vegetačného rozvoja. Odumreté vetvičky v korune odrežeme až na zdravé drevo. Inak by sa odumieranie šírilo až ku koreňom stromu. Odrezávame tiež vetvičky, ktoré rastú dovnútra koruny, či prekážajú. Rany uhladíme a natrieme štepárskym voskom.

Kedy zbierať rajčiny

Zber rajčín nemusíme odkladať, až nám paradajky úplne sčervenajú, môžeme ich trhať, už keď sa sfarbujú do červena alebo do žlta. Plody trháme aj so stopkami, aby dlhšie vydržali. Odtrhávanie zdravých listov, aby netienili dozrievajúcim plodom, zhoršuje veľkosť a kvalitu zberu. Odstraňujeme len žlté a na zem padnuté listy, aby sa nestali živným prostredím hubovitých chorôb. Vrcholok rastliny zaštipujeme koncom mesiaca.

SkryťVypnúť reklamu

Uhorky trhať pred dozretím

Uhorky určené na konzervovanie by nemali byť dlhšie ako 15 cm, ideálna veľkosť je však 6 až 12 cm. Šalátové uhorky naopak nechávame dorásť do väčšej veľkosti, najmenej 18 cm. Plody zberáme ešte pred dozretím, kým sú zelené. V teplom počasí pamätáme na výdatnú zálievku, ktorá však nesmie zasiahnuť listy.

Ako na cibuľu a cesnak

Cibuľu by sme mali vyberať v suchom počasí, aby sme ju mohli nechať na záhone preschnúť a aby sa jej zatiahol krčok. Vysušená cibuľa zviazaná do pletencov býva ozdobou kuchýň.

Nedozretá cibuľa alebo zbieraná vo vlhkom počasí nevydrží dlhšie skladovanie. Podobne nemá dlhú životnosť cesnak zbieraný neskoro, lebo sa rozpadá na strúčiky, či skladovaný vo vlhkej pivnici, kde zahníva. Pristane mu tiež spletenie a odloženie v kuchyni.

SkryťVypnúť reklamu

Pôdu pod nové jahododové záhony musíme zrýľovať a pohnojiť priemyselným hnojivom, aby stihli do zimy zakoreniť. Ak zasadíme predpestované kaleráby, karfiol, čakanku, špenát alebo pór, do zimy zožneme ešte úrodu.

(ľš)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 462
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 242
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 074
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 848
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 470
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 166
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 938
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 132
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu