
V auguste olamujeme neskorším odrodám viniča výhonky, aby nebrali napĺňajúcim sa plodom živiny. FOTO SME – ĽUBOMÍR ŠIMNA
V augustovej záhradke nevrcholí len obdobie zberu a spracovania uhoriek či rajčín. Úpravou pôdy a drevín si pripravujeme ďalšiu úrodu. Je najlepšie obdobie na rez drevín, ktoré potrebujú dostatok času do zimy, aby po reze zosilneli. Presvetľovací rez záhradníckymi nožničkami pomôže višni. Ak ho nestihneme teraz, odložme to až na predjarie.
Dôležitý termín rezu drevín
Neprerezaný strom by nerodil a rozvíjali by sa len vetvičky na obvode koruny, čím by sa znižovala úroda a strom by bol náchylnejší na moniliózu. Dlhé výhonky skrátime asi o tretinu tak, aby pod miestom rezu zostala odbočujúca vetvička. Súčasne odstraňujeme aj konkurenčné výhonky alebo vetvičky, ktoré nadmerne prevyšujú korunu. Rásť necháme radšej vodorovne rastúce výhonky, vetvičky tiahnuce sa kolmo nahor odstraňujeme. Pravidelne tiež odrezávame dlhé a pokrútené vetvy vyrážajúce uprostred koruny. Pri rezaní nenechávame na vetvách žiadne pahýle, rany po reze uhladíme a natrieme štepárskym voskom.
Ostrou jemnou pílkou by sme mali tvarovať orechy práve v čase vegetačného rozvoja. Odumreté vetvičky v korune odrežeme až na zdravé drevo. Inak by sa odumieranie šírilo až ku koreňom stromu. Odrezávame tiež vetvičky, ktoré rastú dovnútra koruny, či prekážajú. Rany uhladíme a natrieme štepárskym voskom.
Kedy zbierať rajčiny
Zber rajčín nemusíme odkladať, až nám paradajky úplne sčervenajú, môžeme ich trhať, už keď sa sfarbujú do červena alebo do žlta. Plody trháme aj so stopkami, aby dlhšie vydržali. Odtrhávanie zdravých listov, aby netienili dozrievajúcim plodom, zhoršuje veľkosť a kvalitu zberu. Odstraňujeme len žlté a na zem padnuté listy, aby sa nestali živným prostredím hubovitých chorôb. Vrcholok rastliny zaštipujeme koncom mesiaca.
Uhorky trhať pred dozretím
Uhorky určené na konzervovanie by nemali byť dlhšie ako 15 cm, ideálna veľkosť je však 6 až 12 cm. Šalátové uhorky naopak nechávame dorásť do väčšej veľkosti, najmenej 18 cm. Plody zberáme ešte pred dozretím, kým sú zelené. V teplom počasí pamätáme na výdatnú zálievku, ktorá však nesmie zasiahnuť listy.
Ako na cibuľu a cesnak
Cibuľu by sme mali vyberať v suchom počasí, aby sme ju mohli nechať na záhone preschnúť a aby sa jej zatiahol krčok. Vysušená cibuľa zviazaná do pletencov býva ozdobou kuchýň.
Nedozretá cibuľa alebo zbieraná vo vlhkom počasí nevydrží dlhšie skladovanie. Podobne nemá dlhú životnosť cesnak zbieraný neskoro, lebo sa rozpadá na strúčiky, či skladovaný vo vlhkej pivnici, kde zahníva. Pristane mu tiež spletenie a odloženie v kuchyni.
Pôdu pod nové jahododové záhony musíme zrýľovať a pohnojiť priemyselným hnojivom, aby stihli do zimy zakoreniť. Ak zasadíme predpestované kaleráby, karfiol, čakanku, špenát alebo pór, do zimy zožneme ešte úrodu.
(ľš)