Najlepším riešením je, samozrejme, vyhnúť sa tráviacim problémom, docielite to zmenou stravovacích návykov a životosprávy. Ak ste však zástancom myšlienky, že sviatky sú o tom, že si treba dopriať, urobte to aspoň s prehľadom.
Neprimeraná konzumácia ťažkých, mastných, vysmážaných jedál, koláčov a zákuskov v kombinácii s nestriedmou konzumáciou alkoholu sa môže prejaviť v podobe nafúknutého brucha, pálenia záhy, ale môžu to byť aj závažnejšie problémy, ako je napríklad žlčníkový záchvat a pod.
Pripravte sa na výnimočný stravovací nápor počas sviatkov, stanovte si hranicu, za ktorú nepôjdete. Nezdráhajte sa odmietnuť ponúknuté jedlo či alkoholické nápoje, majte na pamäti, že ide o vaše zdravie.
Na jar v „ľahšom tóne“
V zime zvykneme uprednostňovať ťažšie jedlá, bohaté na tuky a sacharidy. „S príchodom jari je čas to zmeniť a svoje stravovanie obohatiť o potraviny, ktoré nám dáva jarná príroda. Je to správny krok k tomu, ako si prirodzeným spôsobom upevniť zdravie a predísť najmä chorobám srdca, ciev a tráviacich orgánov,“ hovorí gastroenterológ a hepatológ MUDr. Tomáš Koller.
Mali by ste sa snažiť o to, aby váš energetický príjem nebol vyšší ako výdaj, dôležitý je aj správny pomer cukrov, tukov a bielkovín v strave, nezabúdajte na vlákninu, dospelí by jej denne mali prijať asi 30 g. Dôležité je aj dodržiavanie pitného režimu – najlepšia je čistá voda a dostatok pohybu.
Snažte sa znížiť aj príjem soli, veľa jej konzumujeme napríklad v mnohých mäsových, ale aj iných potravinárskych výrobkoch, všímajte si preto údaje na obaloch potravín.
Kontrolujte svoju hmotnosť
Zdravá životospráva je nielen prevenciou tráviacich ťažkostí, ale aj obezity, ktorá je tak samostatným ochorením, ako aj závažným rizikovým faktorom srdcovo-cievnych či nádorových ochorení.
Tráviace ťažkosti majú často pôvod v strese, obezite, fajčení, nadmernej konzumácii alkoholu, ale na ich vzniku sa môžu podieľať napríklad aj genetické faktory. Podľa odborníkov má pravidelné tráviace ťažkosti asi štvrtina Slovákov, pričom zhruba polovica z nich nenavštívi lekára a lieči sa doma.
V asi 40 percentách týchto prípadov lekár odhalí zjavnú príčinu, ako je napríklad zápal alebo nádor, v ostatných prípadoch môže stáť za tráviacimi problémami napríklad genetika, zlá životospráva a pod.
Buďte pripravení
Odborníci ako prvú pomoc pri tráviacich ťažkostiach odporúčajú krátkodobú hladovku, vhodným nápojom na rozbúrené vnútornosti je napríklad mätový čaj, dôležitý je pohyb na čerstvom vzduchu. Ak sa problémy dostavia a chcete docieliť rovnováhu vo svojom tráviacom trakte, môžete siahnuť aj po niektorom z prípravkov určených na zažívacie ťažkosti, niektoré z nich sú napríklad na rastlinnej báze a majú komplexné účinky.
Ak sa však rozhodnete siahnuť po niektorom voľnopredajnom výživovom doplnku, určenom na podporu trávenia, majte na pamäti, že „ak má byť pomoc účinná, je potrebné správne identifikovať príčinu a typ zažívacích ťažkostí, keďže každý prípravok má špecifický účinok a indikáciu (správne miesto použitia).Zároveň je potrebné rozlišovať medzi liekom a výživovým doplnkom a nasadiť vhodnú liečbu problému. Pokiaľ neviete identifikovať svoj zažívací problém, nebojte sa siahnuť po komplexných prípravkoch pokrývajúcich viacero typov tráviacich ťažkostí,“ uvádza Marek Rác, krajský klinický farmakológ, hepatológ a internista Fakultnej nemocnice v Nitre.