SME

Strukoviny kvôli obavám z nadúvania nevynechávajte

Mnohí majú radi hrach, fazuľu či šošovicu, ale radšej sa im vyhýbajú, kvôli nasledovným problémom s nafukovaním po ich konzumácii.

(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

A pritom strukoviny sú už viac ako pol tisícročia súčasťou našich jedálnych lístkov. Obľube sa tešia nielen pre dobrú chuť a rôzne možnosti úpravy, ale aj pre nenáročnosť pestovania. Sú aj veľmi prospešnými potravinami pre vysoký obsah živín, vitamínov, minerálov i vlákniny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Problémy s nadúvaním spôsobuje obsah oligosacharidov v strukovinách, telo ich totiž nevie poriadne spracovať. V nezmenenej podobe sa dostávajú až do hrubého čreva, kde kvasia. Pri procese kvasenia vznikajú plyny – najmä oxid uhličitý, ktorý spôsobuje nepríjemné nafukovanie.

SkryťVypnúť reklamu

Ako predchádzať meteorizmu

Tomuto problému predídete, ak strukoviny na dlhšiu dobu namočíte do vody. Vodu potom vylejte, strukoviny prepláchnite a varte v novej čistej vode.

Problémom s nafukovaním po konzumácii jedál zo strukovín sa môžete vyhnúť alebo ich zmierniť aj tým, že pri príprave použijete niektoré koreniny – bazalku, majoránku, tymián alebo ligurček.

Ak sa vyhýbate konzumácii mäsa, strukoviny, ale aj zelená listová zelenina by nemali na vašom jedálnom lístku chýbať. Obsahujú totiž dôležitý vitamín B2 – riboflavín, ktorého dostatok obsahuje napríklad aj mäso, pečeň či iné vnútornosti.

Tento vitamín je veľmi dôležitým koenzýmom a aj katalyzátorom činností enzýmu, ktorý sa podieľa na látkovej výmene cukrov, tukov a bielkovín. Riboflavín je najrozšírenejším zo skupiny vitamínov skupiny B. Nájdeme ho vo veľkom množstve potravín či už rastlinného alebo živočíšneho pôvodu.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  2. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  3. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  4. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  5. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  6. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  7. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  8. Na Marka oharka do jarka
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 37 341
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 779
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 428
  4. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 8 274
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 6 439
  6. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 5 569
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 573
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 449
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu