A pritom strukoviny sú už viac ako pol tisícročia súčasťou našich jedálnych lístkov. Obľube sa tešia nielen pre dobrú chuť a rôzne možnosti úpravy, ale aj pre nenáročnosť pestovania. Sú aj veľmi prospešnými potravinami pre vysoký obsah živín, vitamínov, minerálov i vlákniny.
Problémy s nadúvaním spôsobuje obsah oligosacharidov v strukovinách, telo ich totiž nevie poriadne spracovať. V nezmenenej podobe sa dostávajú až do hrubého čreva, kde kvasia. Pri procese kvasenia vznikajú plyny – najmä oxid uhličitý, ktorý spôsobuje nepríjemné nafukovanie.
Ako predchádzať meteorizmu
Tomuto problému predídete, ak strukoviny na dlhšiu dobu namočíte do vody. Vodu potom vylejte, strukoviny prepláchnite a varte v novej čistej vode.
Problémom s nafukovaním po konzumácii jedál zo strukovín sa môžete vyhnúť alebo ich zmierniť aj tým, že pri príprave použijete niektoré koreniny – bazalku, majoránku, tymián alebo ligurček.
Ak sa vyhýbate konzumácii mäsa, strukoviny, ale aj zelená listová zelenina by nemali na vašom jedálnom lístku chýbať. Obsahujú totiž dôležitý vitamín B2 – riboflavín, ktorého dostatok obsahuje napríklad aj mäso, pečeň či iné vnútornosti.
Tento vitamín je veľmi dôležitým koenzýmom a aj katalyzátorom činností enzýmu, ktorý sa podieľa na látkovej výmene cukrov, tukov a bielkovín. Riboflavín je najrozšírenejším zo skupiny vitamínov skupiny B. Nájdeme ho vo veľkom množstve potravín či už rastlinného alebo živočíšneho pôvodu.