Strukoviny kvôli obavám z nadúvania nevynechávajte

Mnohí majú radi hrach, fazuľu či šošovicu, ale radšej sa im vyhýbajú, kvôli nasledovným problémom s nafukovaním po ich konzumácii.

(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

A pritom strukoviny sú už viac ako pol tisícročia súčasťou našich jedálnych lístkov. Obľube sa tešia nielen pre dobrú chuť a rôzne možnosti úpravy, ale aj pre nenáročnosť pestovania. Sú aj veľmi prospešnými potravinami pre vysoký obsah živín, vitamínov, minerálov i vlákniny.

Problémy s nadúvaním spôsobuje obsah oligosacharidov v strukovinách, telo ich totiž nevie poriadne spracovať. V nezmenenej podobe sa dostávajú až do hrubého čreva, kde kvasia. Pri procese kvasenia vznikajú plyny – najmä oxid uhličitý, ktorý spôsobuje nepríjemné nafukovanie.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ako predchádzať meteorizmu

Tomuto problému predídete, ak strukoviny na dlhšiu dobu namočíte do vody. Vodu potom vylejte, strukoviny prepláchnite a varte v novej čistej vode.

Problémom s nafukovaním po konzumácii jedál zo strukovín sa môžete vyhnúť alebo ich zmierniť aj tým, že pri príprave použijete niektoré koreniny – bazalku, majoránku, tymián alebo ligurček.

Ak sa vyhýbate konzumácii mäsa, strukoviny, ale aj zelená listová zelenina by nemali na vašom jedálnom lístku chýbať. Obsahujú totiž dôležitý vitamín B2 – riboflavín, ktorého dostatok obsahuje napríklad aj mäso, pečeň či iné vnútornosti.

Tento vitamín je veľmi dôležitým koenzýmom a aj katalyzátorom činností enzýmu, ktorý sa podieľa na látkovej výmene cukrov, tukov a bielkovín. Riboflavín je najrozšírenejším zo skupiny vitamínov skupiny B. Nájdeme ho vo veľkom množstve potravín či už rastlinného alebo živočíšneho pôvodu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  10. Zvodný jesenný look s AVONom a Darou!
  1. Rozprávkové tankovanie
  2. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  3. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  4. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  10. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 474
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 907
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 420
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 391
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 229
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 545
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 912
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 6 564
  9. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 881
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 457