Strukoviny kvôli obavám z nadúvania nevynechávajte

Mnohí majú radi hrach, fazuľu či šošovicu, ale radšej sa im vyhýbajú, kvôli nasledovným problémom s nafukovaním po ich konzumácii.

(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

A pritom strukoviny sú už viac ako pol tisícročia súčasťou našich jedálnych lístkov. Obľube sa tešia nielen pre dobrú chuť a rôzne možnosti úpravy, ale aj pre nenáročnosť pestovania. Sú aj veľmi prospešnými potravinami pre vysoký obsah živín, vitamínov, minerálov i vlákniny.

Problémy s nadúvaním spôsobuje obsah oligosacharidov v strukovinách, telo ich totiž nevie poriadne spracovať. V nezmenenej podobe sa dostávajú až do hrubého čreva, kde kvasia. Pri procese kvasenia vznikajú plyny – najmä oxid uhličitý, ktorý spôsobuje nepríjemné nafukovanie.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ako predchádzať meteorizmu

Tomuto problému predídete, ak strukoviny na dlhšiu dobu namočíte do vody. Vodu potom vylejte, strukoviny prepláchnite a varte v novej čistej vode.

Problémom s nafukovaním po konzumácii jedál zo strukovín sa môžete vyhnúť alebo ich zmierniť aj tým, že pri príprave použijete niektoré koreniny – bazalku, majoránku, tymián alebo ligurček.

Ak sa vyhýbate konzumácii mäsa, strukoviny, ale aj zelená listová zelenina by nemali na vašom jedálnom lístku chýbať. Obsahujú totiž dôležitý vitamín B2 – riboflavín, ktorého dostatok obsahuje napríklad aj mäso, pečeň či iné vnútornosti.

Tento vitamín je veľmi dôležitým koenzýmom a aj katalyzátorom činností enzýmu, ktorý sa podieľa na látkovej výmene cukrov, tukov a bielkovín. Riboflavín je najrozšírenejším zo skupiny vitamínov skupiny B. Nájdeme ho vo veľkom množstve potravín či už rastlinného alebo živočíšneho pôvodu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  4. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  5. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  6. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  7. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  8. Vizuálny smog je problém
  9. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  10. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou
  1. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  2. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  3. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  4. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  5. Keď Slováci krotia morský vietor
  6. Ochrana pred tropickou horúčavou
  7. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  8. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  9. Savills Investment Management kupuje Gdanski Business Center II
  10. Škôlka od srdca
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 17 103
  2. Vizuálny smog je problém 10 332
  3. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 4 809
  4. Reportáž: Hranolky z McDonald’s sú zložené z 5 ingrediencií 4 466
  5. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 3 436
  6. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 3 373
  7. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 221
  8. Spoznajte exotický Zanzibar od severu až po juh 3 045
  9. Prešovská Spinea tromfla Japoncov a spresnila roboty 2 686
  10. Historickým vláčikom sa prichádza previezť stále viac turistov 2 431