SME

Strukoviny kvôli obavám z nadúvania nevynechávajte

Mnohí majú radi hrach, fazuľu či šošovicu, ale radšej sa im vyhýbajú, kvôli nasledovným problémom s nafukovaním po ich konzumácii.

(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

A pritom strukoviny sú už viac ako pol tisícročia súčasťou našich jedálnych lístkov. Obľube sa tešia nielen pre dobrú chuť a rôzne možnosti úpravy, ale aj pre nenáročnosť pestovania. Sú aj veľmi prospešnými potravinami pre vysoký obsah živín, vitamínov, minerálov i vlákniny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Problémy s nadúvaním spôsobuje obsah oligosacharidov v strukovinách, telo ich totiž nevie poriadne spracovať. V nezmenenej podobe sa dostávajú až do hrubého čreva, kde kvasia. Pri procese kvasenia vznikajú plyny – najmä oxid uhličitý, ktorý spôsobuje nepríjemné nafukovanie.

SkryťVypnúť reklamu

Ako predchádzať meteorizmu

Tomuto problému predídete, ak strukoviny na dlhšiu dobu namočíte do vody. Vodu potom vylejte, strukoviny prepláchnite a varte v novej čistej vode.

Problémom s nafukovaním po konzumácii jedál zo strukovín sa môžete vyhnúť alebo ich zmierniť aj tým, že pri príprave použijete niektoré koreniny – bazalku, majoránku, tymián alebo ligurček.

Ak sa vyhýbate konzumácii mäsa, strukoviny, ale aj zelená listová zelenina by nemali na vašom jedálnom lístku chýbať. Obsahujú totiž dôležitý vitamín B2 – riboflavín, ktorého dostatok obsahuje napríklad aj mäso, pečeň či iné vnútornosti.

Tento vitamín je veľmi dôležitým koenzýmom a aj katalyzátorom činností enzýmu, ktorý sa podieľa na látkovej výmene cukrov, tukov a bielkovín. Riboflavín je najrozšírenejším zo skupiny vitamínov skupiny B. Nájdeme ho vo veľkom množstve potravín či už rastlinného alebo živočíšneho pôvodu.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  2. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  3. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  4. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  5. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  6. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  1. Dajte zabrať vášmu mozgu, preverí ho Tréning pamäti
  2. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  3. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  4. Prečo les potrebuje aj výrub, nie len ochranu
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  6. Letná háčkovaná móda a kúsok mora u vás doma
  7. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  8. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 12 549
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 7 590
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 4 546
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 3 274
  5. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 723
  6. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie 2 641
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 777
  8. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 1 648
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu