SME
Streda, 16. jún, 2021 | Meniny má Blanka, BiankaKrížovkyKrížovky

Zasaďme si cesnakové zdravie

V ľudskej výžive má cesnak dávnu históriu. Podľa zachovaných dokumentov ho jedli už robotníci pri stavbe egyptských pyramíd. Vtedy sa ho naučili pestovať aj Židia, pre ktorých sa stal charakteristickou súčasťou kuchyne. Tak sa ako korenina dostal do ...


Vynikajúcou pochutinou je medvedí cesnak, hojný v našich lesoch. Má výraznú chuť a vôňu, prospieva kulinárskemu zážitku aj tráveniu. FOTO – ARCHÍV

V ľudskej výžive má cesnak dávnu históriu. Podľa zachovaných dokumentov ho jedli už robotníci pri stavbe egyptských pyramíd. Vtedy sa ho naučili pestovať aj Židia, pre ktorých sa stal charakteristickou súčasťou kuchyne. Tak sa ako korenina dostal do ostatných častí sveta.

Jeho charakteristickú prenikavú vôňu spôsobujú silice a éterické oleje obsahujúce síru. Tesne po zbere ešte nemajú takú výraznú chuť a vôňu, tú získavajú až v priebehu vyzrievania a skladovania. Neskôr práve dlhodobým skladovaním prchajú. Ich intenzita závisí od vyzretia strúčikov a možno ju výrazne ovplyvniť kuchynskou úpravou. V pokrme chuťovú intenzitu a vôňu cesnaku ovplyvňuje nielen použité množstvo, ale aj čas v ktorom ho do jedla pridáme, teda dĺžka jeho tepelnej úpravy. A tiež v akom stave ho použijeme, či vcelku, drvený, krájaný alebo rozotrený.

Kulinárske tajomstvá

Aby cesnaková chuť prestúpila celým obsahom pečeného mäsa, treba ho ešte pred kuchynskou úpravou potrieť rozdrvenými strúčikmi. Ak cesnak pridáme do iných druhov jedál hneď na začiatku varenia alebo dusenia, pripravíme sa tak o jeho najcharakteristickejšie vlastnosti. Preto ho do polievok a dusených pokrmov pridávame až po ich dokončení a odstavení z tepelného zdroja. Tým docielime rovnomerne prenikajúcu príjemnú, nevtieravú chuť a vôňu cesnaku v celom jedle, ktorá sa harmonicky zlučuje s ostatnými použitými koreninami. Tento spôsob úpravy je najšetrnejší aj k látkam obsiahnutým v strúčikoch, ktoré majú priaznivý zdravotný účinok.

Niekedy, zväčša zo spoločenského hľadiska, treba arómu cesnaku potlačiť. V takom prípade sa odporúča hneď na začiatku kuchynskej úpravy pridať k jedlu olúpaný strúčik v celosti a po čase ho odstrániť. Tým sa chuť mäsa vylepší, ale vôňa ostáva takmer nepostrehnuteľná.

Ako sa zbaviť zápachu

Niektoré gazdinky zápach cesnaku prekryjú iným korením, napríklad anízom, mätou, badiánom, klinčekmi alebo rascou. Spoľahlivý spôsob, ako sa vyhnúť cesnakovému zápachu z úst, však nie je známy. Niekto odporúča žuvať surovú vňať petržlenu, iný vypiť niekoľko dúškov mlieka alebo rozhrýzť kávové zrná.

Pri častom konzumovaní cesnaku, najmä v surovom strave, sa jeho vonné zložky uvoľňujú aj cez pokožku. Pomoc tu je opäť zložitá. Platí len jednoduchá rada, vynechať cesnak z jedálneho lístka na niekoľko dní. Pach, ktorý po ňom ostáva na rukách, odstráni citrónová alebo rajčiaková šťava. Dlhodobejšie vdychovanie štipľavých látok unikajúcich z éterických olejov škodlivo pôsobí na ľudský organizmus.

Nie všetky druhy kultúrnych cesnakov majú rovnaký podiel éterických olejov, ale skutočnosťou je, že v suchších oblastiach pri zvýšenom počte slnečných dní a pri predĺženom vegetačnom období sa ich obsah v strúčikoch zvyšuje.

Skladovať s cibuľovými šupkami

Na dlhodobejšie uloženie cesnaku vyberáme stredne veľké, pevné, nepoškodené hlavičky. V teplej miestnosti rýchlo vysychajú, v chladničke naopak hnijú a navyše svoju výraznú chuť odovzdávajú aj iným potravinám. Preto najvhodnejšie je cesnak skladovať v suchej, tmavej a chladnej miestnosti, v ktorej je chránený pred mrazom. Potrebuje dostatočný prístup vzduchu, z toho dôvodu je najlepšie vložiť ho do sieťky alebo do košíka. Odporúča sa pridať k nemu niekoľko cibuľových šupiek, ktoré z jeho prostredia odoberajú vlhkosť.

Dávnoveký liek

Cesnak je nenahraditeľný aj v ľudovom lekárstve, kde sa najviac používa pri liečení tráviacich orgánov a to na zastavenie hnačiek, proti akútnym a chronickým katarom žalúdka a čriev. Podporuje aj vylučovanie žalúdočných štiav a znižuje krvný tlak. Jeho cielenou konzumáciou sa môže regulovať aj hladina cukru v krvi u diabetikov.

Rozotrené cesnakové strúčiky majú pre niektoré mikroorganizmy smrtiaci účinok dokonca až 280 hodín, kým z cibule len osem. Výpary éterických cesnakových olejov majú zase baktericídny účinok, konkrétne proti Bacterium dysenteriae. Voľakedy ho súkromne hospodáriaci roľníci rozotrený dávali aj do hroblí k uskladneným zemiakom, kde jeho fytoncídy potlačovali vývin fytoflóry. Tento kolobeh pôsobí aj v pôde, v ktorej bol pestovaný.

Prichádza čas sadenia

Záhradkárom pripomíname, že v októbri, prípadne v prvých dňoch novembra cesnak vysádzame, lebo do príchodu mrazov sa musí zakoreniť. Strúčiky sadíme na vzdialenosť 10–15 cm do hĺbky 6–8 cm a pôdu nad nimi pritlačíme. Na sadenie vyberáme len strúčiky zo zdravých hlávok, stredové nepoužívame, lebo sú zväčša veľmi slabé, prípadne zdeformované.

MARIÁN MARÁK

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Zázračná hranica kilometrov, po ktorej sa vám elektromobil neoplatí
  3. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  4. Ako sa mení dynamika firiem?
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  4. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  5. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 24 625
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 089
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 848
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 10 990
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 325
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 8 097
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 329
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 7 016
  9. Po Slovensku na motorke 5 328
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 028
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Demografický problém nikto nerieši.


9. jún
Rozhovory ZKH: Juraj Šeliga.

Strana Za ľudí je v kríze už niekoľko týždňov.


a 1 ďalší 4 h
Peter Schutz

Východisko na spôsob "vláda národnej spásy" je čistá fantazmagória.


4 h

Neprehliadnite tiež

Prečo by mali deti chodiť skoro spať.


15. jún
Ampulka s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od americkej farmaceutickej spoločnosti Novavax počas tretej fázy klinických testov v Londýne.

Do konca roka chce vyrobiť 150 miliónov vakcín.


14. jún
Ilustračné foto.

Objasnili úlohu doteraz neznámeho proteínu s označením FAM110A.


TASR 9. jún