SME

Bolí vás hlava? Možno vám chýba horčík

Primárnymi alebo tzv. funkčnými bolesťami hlavy trpí asi pätina populácie. Najčastejšie sú to migrény a tenzné bolesti. Často za nimi môže byť aj nedostatok horčíka.

Dobrým zdrojom horčíka je napríklad špenát.Dobrým zdrojom horčíka je napríklad špenát. (Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

Horčík totiž pôsobí v organizme ako neuroregulátor. Ako uvádzajú odborníci, tento minerál zabraňuje cievnym sťahom, zhlukovaniu krvných doštičiek, stabilizuje bunkové membrány, má vplyv na rôzne receptory v mozgu, pôsobí aj na tvorbu a uvoľňovanie viacerých cievnych a zápalových látok v mozgu a neurotransmiterov – prenášačov nervových impulzov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vedecké štúdie potvrdili u ľudí trpiacich migrénami nižšiu hladinu horčíka počas akútneho ataku migrény, a tiež nižšie hodnoty horčíka vo vnútri buniek v porovnaní s tými, čo migrénami netrpia. Ak si takí pacienti dopĺňali hladinu horčíka, potvrdilo sa zlepšenie – mali menej často migrény a aj ich bolesti boli menej intenzívne.

SkryťVypnúť reklamu

Priaznivý vplyv horčíka sa potvrdil aj v prípade tenzných bolestí hlavy. Tieto bolesti sa prejavujú obojstranným bolestivým napätím hlavy, často má človek pocit akoby mu hlavu sťahovala silná obruč.

Aj prevencia porážky

Dostatočným príjmom horčíka si okrem iného môžete podľa odborníkov pomáhať napríklad aj v prevencii mozgovej príhody. Podľa neurológa MUDr. Milana Grófika je „nezanedbateľný aj fakt, že medzi najdôležitejšie rizikové faktory vzniku ischemickej mozgovej príhody patria: vysoký krvný tlak, cukrovka a artérioskleróza (zúženie priesvitu ciev), pričom nedostatok magnézia zohráva významnú úlohu pri vzniku všetkých uvedených rizikových faktorov mozgových príhod.“

Čo áno, čo nie

Horčík je minerálom, ktorý má nezastupiteľnú rolu v našom organizme a dopĺňať si ho môžete prostredníctvom potravín, ktoré ho obsahujú vo väčšom množstve. Sú to napríklad banány, pohánka, špenát, zelená listová zelenina, ale napríklad aj morské riasy či oriešky. Vhodným zdrojom sú aj niektoré minerálne vody.

SkryťVypnúť reklamu

Naopak – pozor si dávajte kávu, čaj či alkohol, ktoré prispievajú k zvýšenej spotrebe horčíka v organizme. Potraviny bohaté na cukry a tuky zasa zhoršujú vstrebávanie tohto dôležitého minerálu.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 367
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 051
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 169
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 634
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 392
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 121
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 812
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 326
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu