SME

Bolí vás hlava? Možno vám chýba horčík

Primárnymi alebo tzv. funkčnými bolesťami hlavy trpí asi pätina populácie. Najčastejšie sú to migrény a tenzné bolesti. Často za nimi môže byť aj nedostatok horčíka.

Dobrým zdrojom horčíka je napríklad špenát.Dobrým zdrojom horčíka je napríklad špenát. (Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

Horčík totiž pôsobí v organizme ako neuroregulátor. Ako uvádzajú odborníci, tento minerál zabraňuje cievnym sťahom, zhlukovaniu krvných doštičiek, stabilizuje bunkové membrány, má vplyv na rôzne receptory v mozgu, pôsobí aj na tvorbu a uvoľňovanie viacerých cievnych a zápalových látok v mozgu a neurotransmiterov – prenášačov nervových impulzov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vedecké štúdie potvrdili u ľudí trpiacich migrénami nižšiu hladinu horčíka počas akútneho ataku migrény, a tiež nižšie hodnoty horčíka vo vnútri buniek v porovnaní s tými, čo migrénami netrpia. Ak si takí pacienti dopĺňali hladinu horčíka, potvrdilo sa zlepšenie – mali menej často migrény a aj ich bolesti boli menej intenzívne.

SkryťVypnúť reklamu

Priaznivý vplyv horčíka sa potvrdil aj v prípade tenzných bolestí hlavy. Tieto bolesti sa prejavujú obojstranným bolestivým napätím hlavy, často má človek pocit akoby mu hlavu sťahovala silná obruč.

Aj prevencia porážky

Dostatočným príjmom horčíka si okrem iného môžete podľa odborníkov pomáhať napríklad aj v prevencii mozgovej príhody. Podľa neurológa MUDr. Milana Grófika je „nezanedbateľný aj fakt, že medzi najdôležitejšie rizikové faktory vzniku ischemickej mozgovej príhody patria: vysoký krvný tlak, cukrovka a artérioskleróza (zúženie priesvitu ciev), pričom nedostatok magnézia zohráva významnú úlohu pri vzniku všetkých uvedených rizikových faktorov mozgových príhod.“

Čo áno, čo nie

Horčík je minerálom, ktorý má nezastupiteľnú rolu v našom organizme a dopĺňať si ho môžete prostredníctvom potravín, ktoré ho obsahujú vo väčšom množstve. Sú to napríklad banány, pohánka, špenát, zelená listová zelenina, ale napríklad aj morské riasy či oriešky. Vhodným zdrojom sú aj niektoré minerálne vody.

SkryťVypnúť reklamu

Naopak – pozor si dávajte kávu, čaj či alkohol, ktoré prispievajú k zvýšenej spotrebe horčíka v organizme. Potraviny bohaté na cukry a tuky zasa zhoršujú vstrebávanie tohto dôležitého minerálu.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  5. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  6. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  7. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  8. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  1. Letná háčkovaná móda a kúsok mora u vás doma
  2. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  4. Ako znížiť vysoký tlak a cholesterol
  5. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  6. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  7. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  8. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 10 281
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 10 270
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 4 895
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 3 019
  5. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 239
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 1 880
  7. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 1 788
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 1 588
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu