SME

Ktorú zeleninu je lepšie jesť surovú a ktorú varenú

Jete radšej surovú či varenú zeleninu? Viete, kedy dostanete z ktorej zeleniny najviac výživných látok? Viete, že napríklad kel a paradajky sú najzdravšie jemne podusené?

(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

Špargľa je plná antioxidantov, ktoré chránia bunky pred pôsobením voľných kyslíkových radikálov. V surovom stave obsahuje veľa folátu, esenciálneho vitamínu B, ktorý prispieva k zdraviu mozgu. Po umytí odstráňte tvrdý koniec a skonzumujte.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Brokolica obsahuje látky pôsobiace proti rakovine. Ak sa konzumuje v surovom stave, sú tieto látky oveľa ľahšie vstrebávané do tela.

Cesnak má najviac vitálnych látok v surovom stave. Vyskúšajte rozdrviť cesnak do šalátu, pridať ho do paradajkovej omáčky až úplne na koniec či rozotrite cesnak na toast s olivovým olejom.

SkryťVypnúť reklamu

Červená paprika je bohatá na vitamín C, ktorý je rozpustný vo vode. Pri varení červenej papriky vitamín C uniká a rozpúšťa sa vo vode.

Karotka je síce surová veľmi chutná, ale je pre vás užitočnejšia, ak je varená. Pri tepelnej úprave uvoľňuje betakarotén. Najlepšia je dôkladne vydrhnutá a neolúpaná.

Cibuľa obsahuje flavonoid kvercetín, ktorý má protizápalové účinky. Tepelná úprava zvyšuje celkové množstvo flavonoidov. Červená a žltá cibuľa majú viac flavonoidov ako biela. Pečte či smažte cibuľu nie dlhšie ako päť minút.

Špenát je dobrý aj surový, ale z vareného špenátu získa vaše telo ľahšie v špenáte obsiahnutý vápnik. Pripravujte radšej špenát na pare. Uchová si tak viac živín.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 081
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 750
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 159
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 217
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 202
  6. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 146
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 039
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 952
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Ministerstvo vnútra nechce ukázať ich výstupy.


16
Mestský úrad Čadca.

Najväčšieho dlžníka domáci zrejme nepoznajú.


1
Pápež Lev XIV. pred inauguračnou omšou.

Lev XIV. sľúbil, že vynaloží všetko úsilie.


11
Predseda Hlasu Matúš Šutaj Eštok.

Prečítajte alebo vypočujte si najdôležitejšie správy.


SkryťZatvoriť reklamu