Ktorú zeleninu je lepšie jesť surovú a ktorú varenú

Jete radšej surovú či varenú zeleninu? Viete, kedy dostanete z ktorej zeleniny najviac výživných látok? Viete, že napríklad kel a paradajky sú najzdravšie jemne podusené?

(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

Špargľa je plná antioxidantov, ktoré chránia bunky pred pôsobením voľných kyslíkových radikálov. V surovom stave obsahuje veľa folátu, esenciálneho vitamínu B, ktorý prispieva k zdraviu mozgu. Po umytí odstráňte tvrdý koniec a skonzumujte.

Brokolica obsahuje látky pôsobiace proti rakovine. Ak sa konzumuje v surovom stave, sú tieto látky oveľa ľahšie vstrebávané do tela.

Cesnak má najviac vitálnych látok v surovom stave. Vyskúšajte rozdrviť cesnak do šalátu, pridať ho do paradajkovej omáčky až úplne na koniec či rozotrite cesnak na toast s olivovým olejom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Červená paprika je bohatá na vitamín C, ktorý je rozpustný vo vode. Pri varení červenej papriky vitamín C uniká a rozpúšťa sa vo vode.

Karotka je síce surová veľmi chutná, ale je pre vás užitočnejšia, ak je varená. Pri tepelnej úprave uvoľňuje betakarotén. Najlepšia je dôkladne vydrhnutá a neolúpaná.

Cibuľa obsahuje flavonoid kvercetín, ktorý má protizápalové účinky. Tepelná úprava zvyšuje celkové množstvo flavonoidov. Červená a žltá cibuľa majú viac flavonoidov ako biela. Pečte či smažte cibuľu nie dlhšie ako päť minút.

Špenát je dobrý aj surový, ale z vareného špenátu získa vaše telo ľahšie v špenáte obsiahnutý vápnik. Pripravujte radšej špenát na pare. Uchová si tak viac živín.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  2. Najužitočnejšia appka
  3. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  6. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  7. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  8. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  9. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu
  10. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur
  1. Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár
  2. DEXIS SLOVAKIA má nového generálneho riaditeľa
  3. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  4. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  5. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  6. Najužitočnejšia appka
  7. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  8. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  9. Otvorenie akademického roka 2018/2019 na EU v Bratislave
  10. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  1. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 23 091
  2. Najužitočnejšia appka 15 445
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 13 365
  4. V O2 to s dátami poriadne prehnali 9 546
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 8 253
  6. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 6 879
  7. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 5 894
  8. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 5 780
  9. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 5 471
  10. Zmenky a dlhopisy s fixným výnosom 5 – 6,6 % p.a. 2 642