SME
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Na čo je dobré poznať glykemický index

Často sa o ňom hovorí, o čo presnejšie ide, vedia najmä cukrovkári. Má význam, aby sa o glykemický index potravín zaujímali aj tí, ktorých netrápi cukrovka?

Glykemický index niektorých potravín sa mení v závislosti od prípravy.Glykemický index niektorých potravín sa mení v závislosti od prípravy. (Zdroj: Ilustračné foto: sxc.hu)

Glykemický index vyjadruje, ako rýchlo potraviny po ich konzumácii ovplyvnia hladinu cukru v krvi – glykémiu (vyjadruje sa v percentách, pričom najrýchlejší je vzostup glykémie (100 %) po skonzumovaní glukózy, s ňou sa potom porovnávajú ostatné potraviny).

Viete však, že poznať glykemický index (GI) potravín môže byť užitočné napríklad aj vtedy, ak chcete schudnúť? Obvykle potraviny s nižším glykemickým indexom totiž obsahujú aj málo tukov, takže ich uvedomelá konzumácia vám pomôže aj pri redukcii hmotnosti. Takéto „nízkoglykemické“ potraviny dokážu zasýtiť na dlhší čas, sú účinné v prevencii srdcovo-cievnych ochorení a pomáhajú zvyšovať aj fyzickú a psychickú výkonnosť.

Skryť Vypnúť reklamu

Čo ho môže ovplyvniť

Glykemický index potravín môžu ovplyvniť viaceré faktory, napríklad spôsob prípravy jedál, prítomnosť ďalších živín (tukov a bielkovín), obsah vlákniny, ale aj veľkosť porcie, kyslosť potravín či individuálny metabolizmus každého z nás. Napríklad plnotučné mlieko bude mať vyšší GI ako odtučnené, najvyšší GI budú mať zemiaky uvarené vo vode, nižší pripravené v pare a najnižší, ak ich uvaríte v šupke. Výšku GI ovplyvní napríklad aj pridaná citrónová šťava alebo ocot a pod., vyšší GI má biela ryža ako ryža natural a pod.

Na čo má vplyv

Ak budete jesť potraviny s vysokým glykemickým indexom, okrem zvýšenej hladiny krvného cukru, zníženej citlivosti na inzulín a iných negatívnych vplyvov môžu podľa odborníkov napríklad zvýšiť chuť na sladké a dokonca ovplyvniť aj vašu náladu, mať za následok únavu až depresiu.

Skryť Vypnúť reklamu

Pre základnú orientáciu uvádzame tabuľku najčastejšie konzumovaných potravín a výšku ich glykemického indexu.

Glykemický index

Potraviny

menej ako 30 %

zelenina, strukoviny, orechy

30 – 50 %

mlieko, mliečne výrobky, müsli, ovocie, čokoláda

50 – 70 %

celozrnné chleboviny, cestoviny, varená biela ryža, varené zemiaky, nesladené ovocné šťavy, stolový cukor

70 – 100 %

Coca-Cola, nápoje sladené cukrom, med, pivo, zemiaková kaša, pečené zemiaky, predvarená ryža, biele pečivo

Zdroj: Mária Štefáková: Varíme diabetikom

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 34 657
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 33 669
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 978
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 903
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 644
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 471
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 860
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 596
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 543
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 465
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu