SME
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Pšenica a tučné brucho

Podľa niektorých odborníkov má konzumácia pšeničných potravín nepriaznivý dopad nielen na krásu, ale aj na zdravie. Na zozname neblahých vplyvov je aj hromadenie tuku na bruchu, ktorý je oveľa nebezpečnejší ako podkožný.

(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

Americký lekár, kardiológ William Davis, autor knihy Život bez pšenice dokonca považuje v USA konzumáciu potravín zo pšenice za hlavnú príčinu obezity a cukrovky. A prečo to tak je? „Pšenica spúšťa kolotoč sýtosti a hladu poháňaný inzulínom. Vrcholy eufórie sa striedajú s jej upadaním a abstinenčnými príznakmi, narušujú sa neurologické funkcie a vzniká návyk, pričom všetko vedie k ukladaniu tuku,“ vysvetľuje Davis.

Hľadáte partnera?
SME.sk spustilo serióznu zoznamku Dvaja.sme.sk.
1.jpg
Seriózne zoznámenie

Extrémne hladiny cukru a inzulínu v krvi zodpovedajú podľa neho za hromadenie tuku, najmä na vnútorných orgánoch. Tento útrobný tuk odborníci označujú aj ako viscerálny a je nebezpečnejší ako ten, čo sa hromadí na stehnách, zadku či ramenách. Jeho hromadenie má na svedomí opakovanie sa cyklov vysokej hladiny cukru v krvi a vysokého inzulínu, ktorý následne – ako reakciu na vysoký cukor – produkuje pankreas. Vedci však zatiaľ neprišli na to, prečo opakovanie týchto cyklov vedie k hromadeniu brušného tuku.

Prečo je nebezpečný

Brušný tuk je metabolický orgán, ktorý produkuje nonstop rôzne molekuly. Produktmi brušného tuku sú podľa Davisa zápalové signály a abnormálne cytokíny alebo hormonálne signálne molekuly, ako sú leptín, rezistín a tumor nekrotizujúci faktor. Čím viac útrobného tuku máte, tým viac týchto abnormálnych signálov sa vysiela do krvného obehu. Telesný tuk však produkuje aj prospešné molekuly – je to cytokín adiponektín. Táto molekula má ochrannú funkciu a pomáha znižovať riziko srdcovo-cievnych ochorení, hypertenzie a cukrovky.

Čím viac, tým horšie

Smola však je, že čím viac brušného tuku máte, tým menej produkuje spomínanú ochrannú molekulu. A ak sa kombinuje nedostatok ochrannej molekuly so zvýšenou produkciou spomínaných zápalových faktorov, dôsledkom je zvyšujúce sa riziko takých závažných ochorení ako cukrovka, hypertenzia, ochorenia srdca a ciev a podľa lekára na tento zoznam patrí aj celiakia, demencia, reumatoidná artritída a rakovina hrubého čreva.

Preto sa často zdôrazňuje obvod brucha ako významný ukazovateľ týchto problémov. Útrobný tuk teda nemá na svedomí len zvýšenie zápalových procesov v tele, ale aj sám osebe obsahuje zápalové molekuly, ktoré sa uvoľňujú a krvou dostávajú do pečene. Nie je teda len nevzhľadnou masou, ale aj veľmi aktívnou endokrinnou žľazou, ktorá je „hrozivo nezdravá“.

Je rizikovejšia

Podľa niektorých odborníkov na výživu je teda pšenica z hľadiska nadváhy oveľa rizikovejšia ako mnohé iné potraviny. Davis to vysvetľuje tým, že prudko zvyšuje hladinu cukru v krvi, má teda vysoký glykemický index. Dôsledkom vysokej hladiny cukru je zasa nadmerná produkcia inzulínu pankreasom, inzulín je totiž potrebný, aby sa cukor mohol dostať do telesných buniek svalov a pečene.

Priveľa inzulínu v krvi má zasa za následok, že sa hromadí útrobný tuk, pretože telo si tak ukladá nadbytočnú energiu. Navonok sa to prejaví nevzhľadnou pneumatikou okolo pása, vnútorné orgány vrátane srdca sú obalené vrstvou nebezpečného tuku.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 19 617
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 085
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 767
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 17 809
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 912
  6. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 714
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 609
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 309
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 150
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 045
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Druhú dávku by ste mali dostať do 42 dní.

13 h

Ako vyzerá vakcinácia na Slovensku.

8 h

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto

Druhú dávku by ste mali dostať do 42 dní.

13 h
Očkovacie centrum v meste Givataim,

Účinnosť môže byť viac ako 95 percent.

26. jan

V prípade juhoafrického variantu sú protilátky šesťnásobne menej účinné.

25. jan
Vakcínou proti covidu by sa malo na Slovensku očkovať od 27. decembra.

Protilátky nezneutralizovali vírus dostatočne.

25. jan