SME
Nedeľa, 17. október, 2021 | Meniny má HedvigaKrížovkyKrížovky

Pšenica a tučné brucho

Podľa niektorých odborníkov má konzumácia pšeničných potravín nepriaznivý dopad nielen na krásu, ale aj na zdravie. Na zozname neblahých vplyvov je aj hromadenie tuku na bruchu, ktorý je oveľa nebezpečnejší ako podkožný.

(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

Americký lekár, kardiológ William Davis, autor knihy Život bez pšenice dokonca považuje v USA konzumáciu potravín zo pšenice za hlavnú príčinu obezity a cukrovky. A prečo to tak je? „Pšenica spúšťa kolotoč sýtosti a hladu poháňaný inzulínom. Vrcholy eufórie sa striedajú s jej upadaním a abstinenčnými príznakmi, narušujú sa neurologické funkcie a vzniká návyk, pričom všetko vedie k ukladaniu tuku,“ vysvetľuje Davis.

Hľadáte partnera?
SME.sk spustilo serióznu zoznamku Dvaja.sme.sk.
1.jpg
Seriózne zoznámenie

Extrémne hladiny cukru a inzulínu v krvi zodpovedajú podľa neho za hromadenie tuku, najmä na vnútorných orgánoch. Tento útrobný tuk odborníci označujú aj ako viscerálny a je nebezpečnejší ako ten, čo sa hromadí na stehnách, zadku či ramenách. Jeho hromadenie má na svedomí opakovanie sa cyklov vysokej hladiny cukru v krvi a vysokého inzulínu, ktorý následne – ako reakciu na vysoký cukor – produkuje pankreas. Vedci však zatiaľ neprišli na to, prečo opakovanie týchto cyklov vedie k hromadeniu brušného tuku.

Prečo je nebezpečný

Brušný tuk je metabolický orgán, ktorý produkuje nonstop rôzne molekuly. Produktmi brušného tuku sú podľa Davisa zápalové signály a abnormálne cytokíny alebo hormonálne signálne molekuly, ako sú leptín, rezistín a tumor nekrotizujúci faktor. Čím viac útrobného tuku máte, tým viac týchto abnormálnych signálov sa vysiela do krvného obehu. Telesný tuk však produkuje aj prospešné molekuly – je to cytokín adiponektín. Táto molekula má ochrannú funkciu a pomáha znižovať riziko srdcovo-cievnych ochorení, hypertenzie a cukrovky.

Čím viac, tým horšie

Smola však je, že čím viac brušného tuku máte, tým menej produkuje spomínanú ochrannú molekulu. A ak sa kombinuje nedostatok ochrannej molekuly so zvýšenou produkciou spomínaných zápalových faktorov, dôsledkom je zvyšujúce sa riziko takých závažných ochorení ako cukrovka, hypertenzia, ochorenia srdca a ciev a podľa lekára na tento zoznam patrí aj celiakia, demencia, reumatoidná artritída a rakovina hrubého čreva.

Preto sa často zdôrazňuje obvod brucha ako významný ukazovateľ týchto problémov. Útrobný tuk teda nemá na svedomí len zvýšenie zápalových procesov v tele, ale aj sám osebe obsahuje zápalové molekuly, ktoré sa uvoľňujú a krvou dostávajú do pečene. Nie je teda len nevzhľadnou masou, ale aj veľmi aktívnou endokrinnou žľazou, ktorá je „hrozivo nezdravá“.

Je rizikovejšia

Podľa niektorých odborníkov na výživu je teda pšenica z hľadiska nadváhy oveľa rizikovejšia ako mnohé iné potraviny. Davis to vysvetľuje tým, že prudko zvyšuje hladinu cukru v krvi, má teda vysoký glykemický index. Dôsledkom vysokej hladiny cukru je zasa nadmerná produkcia inzulínu pankreasom, inzulín je totiž potrebný, aby sa cukor mohol dostať do telesných buniek svalov a pečene.

Priveľa inzulínu v krvi má zasa za následok, že sa hromadí útrobný tuk, pretože telo si tak ukladá nadbytočnú energiu. Navonok sa to prejaví nevzhľadnou pneumatikou okolo pása, vnútorné orgány vrátane srdca sú obalené vrstvou nebezpečného tuku.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  2. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  3. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  4. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  5. K online predplatnému získate 30€ na nákup v sieti Intersport
  6. Ľudia v núdzi potrebujú pomoc, nakúpte potraviny aj pre nich
  7. ŠFRB:Výstavbu a kúpu nájomných bytov podporujeme reálnymi krokmi
  8. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma
  9. Bratislavu bude sprevádzať luxus
  10. Pandémia upozornila na automatizáciu. Nahradí ľudí technika?
  1. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  2. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. Wüstenrot rástol v predaji životného i neživotného poistenia
  5. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  6. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  7. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  8. S deťmi za zdravím do Vysokých Tatier
  9. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  10. Šetrenie energie v domácnosti: Diaľkové meranie pomáha sporiť
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 18 208
  2. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 9 668
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 6 549
  4. V centre Bratislavy je na predaj 5-izbový apartmán. Takto vyzerá 6 257
  5. Bratovražedná vojna navždy zmenila Ameriku 4 843
  6. Bratislavu bude sprevádzať luxus 4 600
  7. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 4 147
  8. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 738
  9. Aký polystyrén je najlepší na zatepľovanie? Sivý robí divy 3 240
  10. Odišli, ale nezabúdame. Spomínajte s Korzárom 2 870
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Lenka Kováčová sa cítila v Hainburgu viac v bezpečí ako v slovenskej pôrodnici. Verí, že aj na Slovensku sú sestry, ktoré by mali záujem viesť prirodzené pôrody s minimom lekárskych zásahov.

Príbehy žien, ktoré sa rozhodli rodiť v Hainburgu.


15. okt
Ilustračné foto

Zmena je v nedohľadne, padli ďalšie rekordy.


12. okt

Americká občianska vojna bola prvá z moderných konfliktov.


a 1 ďalší 25m
Skryť Zatvoriť reklamu