Konzumácia údenín zvyšuje riziko rakoviny

Mnohí nutriční odborníci v rámci onkoprevencie neodporúčajú jesť viac ako 500 gramov červeného mäsa za týždeň. Ešte väčším kameňom úrazu sú údeniny, ktoré sú rizikové aj pri konzumácii menšieho množstva.

(Zdroj: Flickr.com/Test@)

Neznamená to však, že sa musíte stať vegetariánmi, uprednostniť by ste napríklad podľa gastroenterológa a dietológa Petra Minárika mali zdravšie zdroje živočíšnych bielkovín, ako ryby alebo hydinu, zdrojom bielkovín je aj vaječný bielok alebo strukoviny, orechy a pod.

Údeniny sú rizikovejšie ako neúdené červené mäso, a to aj vtedy, ak neobsahujú veľa tuku. Príčinou sú podľa lekára aj faktory, ktoré sú súčasťou mechanizmov prebiehajúcich pri príprave údenín. V publikácii Rakovina a výživa – Mýty a fakty lekár uvádza, že „pri údení vznikajú dusíkaté zlúčeniny tzv. nitrity, ktoré po ich konzumácii sú podkladom pre vznik rakovinotvorných N-nitrozo-zlúčenín. Pri údení vznikajú aj ďalšie kancerogénne látky, zvané polycyklické aromatické uhľovodíky.“

Článok pokračuje pod video reklamou

Podľa lekára sa na zvyšovaní rizika vzniku rakoviny žalúdka pri údení podieľajú aj soli, ktoré sa do mäsa pridávajú a v prípade červeného mäsa je rizikom aj prítomnosť tzv. hémového železa, ktoré je súčasťou červeného farbiva v mäse a zvyšuje riziko vzniku kolorektálneho karcinómu. Lekár uvádza, že železo v takejto podobe môže napríklad priamo poškodiť DNA črevných buniek, a tiež aj stimulovať tvorbu karcinogénnych N-nitrozo zlúčenín v zažívacom trakte.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  4. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  5. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  6. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  7. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  8. Vizuálny smog je problém
  9. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  10. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou
  1. Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí
  2. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  3. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  4. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  5. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  6. Keď Slováci krotia morský vietor
  7. Ochrana pred tropickou horúčavou
  8. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  9. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  10. Savills Investment Management kupuje Gdanski Business Center II
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 18 005
  2. Vizuálny smog je problém 10 752
  3. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 5 559
  4. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 3 552
  5. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 126
  6. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 2 962
  7. Spoznajte exotický Zanzibar od severu až po juh 2 417
  8. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 € 2 193
  9. Reportáž: Hranolky z McDonald’s sú zložené z 5 ingrediencií 2 179
  10. Prešovská Spinea tromfla Japoncov a spresnila roboty 2 010