Konzumácia údenín zvyšuje riziko rakoviny

Mnohí nutriční odborníci v rámci onkoprevencie neodporúčajú jesť viac ako 500 gramov červeného mäsa za týždeň. Ešte väčším kameňom úrazu sú údeniny, ktoré sú rizikové aj pri konzumácii menšieho množstva.

(Zdroj: Flickr.com/Test@)

Neznamená to však, že sa musíte stať vegetariánmi, uprednostniť by ste napríklad podľa gastroenterológa a dietológa Petra Minárika mali zdravšie zdroje živočíšnych bielkovín, ako ryby alebo hydinu, zdrojom bielkovín je aj vaječný bielok alebo strukoviny, orechy a pod.

Údeniny sú rizikovejšie ako neúdené červené mäso, a to aj vtedy, ak neobsahujú veľa tuku. Príčinou sú podľa lekára aj faktory, ktoré sú súčasťou mechanizmov prebiehajúcich pri príprave údenín. V publikácii Rakovina a výživa – Mýty a fakty lekár uvádza, že „pri údení vznikajú dusíkaté zlúčeniny tzv. nitrity, ktoré po ich konzumácii sú podkladom pre vznik rakovinotvorných N-nitrozo-zlúčenín. Pri údení vznikajú aj ďalšie kancerogénne látky, zvané polycyklické aromatické uhľovodíky.“

Článok pokračuje pod video reklamou

Podľa lekára sa na zvyšovaní rizika vzniku rakoviny žalúdka pri údení podieľajú aj soli, ktoré sa do mäsa pridávajú a v prípade červeného mäsa je rizikom aj prítomnosť tzv. hémového železa, ktoré je súčasťou červeného farbiva v mäse a zvyšuje riziko vzniku kolorektálneho karcinómu. Lekár uvádza, že železo v takejto podobe môže napríklad priamo poškodiť DNA črevných buniek, a tiež aj stimulovať tvorbu karcinogénnych N-nitrozo zlúčenín v zažívacom trakte.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  2. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  10. Zvodný jesenný look s AVONom a Darou!
  1. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  6. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  7. Sú "firmy na predaj" vhodné pre začínajúcich podnikateľov?
  8. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  9. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára!
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 445
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 734
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 404
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 388
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 287
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 7 859
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 899
  8. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 610
  9. Sládok Pilsner Urquell: Neviem prečo zdokonalovať Prazdroj 4 177
  10. Nepodceňujte príznaky psoriázy 3 427