SME
Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Konzumácia údenín zvyšuje riziko rakoviny

Mnohí nutriční odborníci v rámci onkoprevencie neodporúčajú jesť viac ako 500 gramov červeného mäsa za týždeň. Ešte väčším kameňom úrazu sú údeniny, ktoré sú rizikové aj pri konzumácii menšieho množstva.

(Zdroj: Flickr.com/Test@)

Neznamená to však, že sa musíte stať vegetariánmi, uprednostniť by ste napríklad podľa gastroenterológa a dietológa Petra Minárika mali zdravšie zdroje živočíšnych bielkovín, ako ryby alebo hydinu, zdrojom bielkovín je aj vaječný bielok alebo strukoviny, orechy a pod.

Údeniny sú rizikovejšie ako neúdené červené mäso, a to aj vtedy, ak neobsahujú veľa tuku. Príčinou sú podľa lekára aj faktory, ktoré sú súčasťou mechanizmov prebiehajúcich pri príprave údenín. V publikácii Rakovina a výživa – Mýty a fakty lekár uvádza, že „pri údení vznikajú dusíkaté zlúčeniny tzv. nitrity, ktoré po ich konzumácii sú podkladom pre vznik rakovinotvorných N-nitrozo-zlúčenín. Pri údení vznikajú aj ďalšie kancerogénne látky, zvané polycyklické aromatické uhľovodíky.“

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa lekára sa na zvyšovaní rizika vzniku rakoviny žalúdka pri údení podieľajú aj soli, ktoré sa do mäsa pridávajú a v prípade červeného mäsa je rizikom aj prítomnosť tzv. hémového železa, ktoré je súčasťou červeného farbiva v mäse a zvyšuje riziko vzniku kolorektálneho karcinómu. Lekár uvádza, že železo v takejto podobe môže napríklad priamo poškodiť DNA črevných buniek, a tiež aj stimulovať tvorbu karcinogénnych N-nitrozo zlúčenín v zažívacom trakte.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  5. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  6. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  7. Pomáhajte čítaním
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  4. Pomáhajte čítaním
  5. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  6. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  8. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 27 537
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 21 906
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 228
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 686
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 450
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 868
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 840
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 991
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 776
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 351
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vláda si tlieska. Testy však mnohých neodhalili, varujú experti

Falošne zdravých považuje za problém aj minister Krajčí.

Premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí.
Podcast Dobré Ráno.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Čo vám zabudli povedať o testovaní

Zatlieskali sme si a teraz k faktom.

Peter Tkačenko

Navrhli odvolať rektora STU Fikara, na rokovaní bola polícia

Akademici si odhlasovali koniec Miroslava Fikara.

Rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) Miroslav Fikar.