SME
Pondelok, 27. september, 2021 | Meniny má CypriánKrížovkyKrížovky

Konzumácia údenín zvyšuje riziko rakoviny

Mnohí nutriční odborníci v rámci onkoprevencie neodporúčajú jesť viac ako 500 gramov červeného mäsa za týždeň. Ešte väčším kameňom úrazu sú údeniny, ktoré sú rizikové aj pri konzumácii menšieho množstva.

(Zdroj: Flickr.com/Test@)

Neznamená to však, že sa musíte stať vegetariánmi, uprednostniť by ste napríklad podľa gastroenterológa a dietológa Petra Minárika mali zdravšie zdroje živočíšnych bielkovín, ako ryby alebo hydinu, zdrojom bielkovín je aj vaječný bielok alebo strukoviny, orechy a pod.

Údeniny sú rizikovejšie ako neúdené červené mäso, a to aj vtedy, ak neobsahujú veľa tuku. Príčinou sú podľa lekára aj faktory, ktoré sú súčasťou mechanizmov prebiehajúcich pri príprave údenín. V publikácii Rakovina a výživa – Mýty a fakty lekár uvádza, že „pri údení vznikajú dusíkaté zlúčeniny tzv. nitrity, ktoré po ich konzumácii sú podkladom pre vznik rakovinotvorných N-nitrozo-zlúčenín. Pri údení vznikajú aj ďalšie kancerogénne látky, zvané polycyklické aromatické uhľovodíky.“

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa lekára sa na zvyšovaní rizika vzniku rakoviny žalúdka pri údení podieľajú aj soli, ktoré sa do mäsa pridávajú a v prípade červeného mäsa je rizikom aj prítomnosť tzv. hémového železa, ktoré je súčasťou červeného farbiva v mäse a zvyšuje riziko vzniku kolorektálneho karcinómu. Lekár uvádza, že železo v takejto podobe môže napríklad priamo poškodiť DNA črevných buniek, a tiež aj stimulovať tvorbu karcinogénnych N-nitrozo zlúčenín v zažívacom trakte.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  2. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  3. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  4. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  5. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  6. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  7. Od legendárneho trhoviska po hanbu Bratislavy. Ako sa menilo Trnavské mýto?
  8. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  9. Divočina na ceste: ako postupovať, ak v noci zrazíte zviera?
  10. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  1. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  2. Divočina na ceste: ako postupovať, ak v noci zrazíte zviera?
  3. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  4. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  5. Termming vo Veľkých Kapušanoch modernizuje tepelné hospodárstvo
  6. Slováci prepadli SENCORMÁNII a hľadajú najstarší spotrebič
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou?
  8. Samočistiace vypínače chránia pred infekciami
  9. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  10. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 7 057
  2. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 233
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 710
  4. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 638
  5. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 4 393
  6. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 4 018
  7. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 480
  8. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 427
  9. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 3 427
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 646
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Prezident Andrej Kiska.

Ukážka z knihy Andreja Kisku Prezident - Dvadsať dní na prežitie exkluzívne v denníku SME.


Andrej Kiska a 1 ďalší 4 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Ako postupovalo vyšetrovanie NAKA.


a 2 ďalší 4 h
Skryť Zatvoriť reklamu