Priaznivé účinky mlieka a mliečnych výrobkov potvrdzuje aj odborník na výživu a gastroenterológ, MUDr. Peter Minárik. Hovorí, že „výskumy, napriek rôznym mýtom kolujúcim o mlieku, dokázali pozitívny vplyv mlieka, jogurtov, kyslých mliečnych produktov či syrov na ľudský organizmus. Poukazujú najmä na vysoký obsah vápnika, ktorý je nevyhnutne dôležitý pre zdravý vývin organizmu. Jeden liter mlieka obsahuje v priemere až 1200 mg vápnika, ktorý sa navyše ľahko vstrebáva zo zažívacieho traktu. Preto ľudia, ktorí pravidelne konzumujú mlieko a mliečne výrobky, dokážu pokryť z týchto potravín až 75 % svojej potreby vápnika."
Okrem toho má podľa lekára mlieko a mliečne výrobky množstvo ďalších pozitívnych účinkov na organizmus. Hovorí, že napríklad, v prípade uprednostnenia nízkotučných mliečnych produktov podporuje ich konzumácia znižovanie nadmernej telesnej hmotnosti. Mlieko a mliečne výrobky obsahujú všetky tri základné živiny – bielkoviny, sacharidy aj tuky – a práve vďaka bielkovinám majú dobrý sýtiaci účinok. Odporúčaný denný príjem 2 až 3 porcie mlieka a mliečnych výrobkov sa podľa Petra Minárika pri dodržiavaní zásad plnohodnotnej a vyváženej stravy pokladá za optimálny pre väčšinu konzumentov od detí až po seniorov.
Samozrejme, ide o všeobecné odporúčania a napríklad tí, ktorí majú problém s alergiou na mliečnu bielkovinu alebo s intoleranciou laktózy musia mlieko a mliečne výrobky z jedálneho lístka úplne vylúčiť alebo ich konzumáciu obmedziť.