SME

Cibuľa nepatrí len do kuchyne

Už starovekí Egypťania v časoch faraónov vedeli, že cibuľa nielen dodá jedlám skvelú chuť, ale má aj priaznivé účinky na zdravie. Pomôže pri chrípke, astme, ale napríklad aj pri bodnutí hmyzom.

(Zdroj: Fotolia)

Cibuľa obsahuje zlúčeniny síry – sírne silice, ktoré pomáhajú pri ochoreniach dýchacích ciest, majú dezinfekčné povzbudzujúce účinky na sliznice dýchacích ciest, zrieďujú hlieny, a tak uľahčujú ich vykašliavanie. Látky obsiahnuté v cibuli pomáhajú aj podporovať imunitný systém.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cibuľa pomáha zmierňovať zápaly, opuchy sliznice nosa a hltana, zmierňuje kašeľ, jej konzumácia je vhodná aj ako súčasť prevencie cievnych zmien podmienených vekom. Pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi, krvný tlak a zabraňovať tvorbe usadenín v cievach a krvných zrazenín. Podporuje aj trávenie a chuť do jedla a má aj močopudné účinky.

SkryťVypnúť reklamu

Sirup alebo aj inhalácia

Ak práve nemusíte surovú cibuľu pre jej výrazné chuťové vlastnosti i vôňu, je viacero spôsobov, ako môžete využiť jej zdraviu prospešný potenciál. Okrem toho, že ju môžete použiť do nepreberného množstva jedál, dajú sa z nej pripraviť aj sirupy, šťavy, odvary.

Prechladnutie a kašeľ nie sú ani v lete ničím výnimočným, pomôže napríklad cibuľový med, ktorý jednoducho pripravíte tak, že najemno nasekanú cibuľu zmiešate s tromi polievkovými lyžicami medu a necháte niekoľko hodín v uzavretej nádobe. Sirup potom užívajte ráno i večer po lyžičke.

Cibuľa pomôže napríklad aj pri bodnutí hmyzom – zmierni bolesť a svrbenie, ak ranku potriete čerstvo odkrojeným plátkom cibule. Pri nádche môžete vyskúšať inhaláciu cibuľových výparov. Stredne veľkú cibuľu nakrájanú nadrobno krátko povarte v litri vody a výpary vdychujte. Robte to však krátko a častejšie, aby ste si nepodráždili sliznice.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 408
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 094
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 743
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 427
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 138
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 872
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 239
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu