Bratislava 26. novembra (TASR) - Bioaktívne látky výrazne ovplyvňujú látkovú premenu živín a majú podporný, ochranný a veľakrát aj liečebný účinok na ľudský organizmus. Ide obvykle o látky rastlinného pôvodu, povedal lekár Igor Beňo z Ústavu preventívnej a klinickej medicíny v Bratislave pri príležitosti seminára o bioaktívnych látkach vo výžive.
Mnohé látky pôsobia proti skleróze ciev, pomáhajú znižovať zrážanlivosť krvi majú protizápalový, protinádorový účinok, povedal na dnešnej tlačovej konferencii Beňo. Priaznivé efekty rastlinnej potravy na zdravie človeka zabezpečuje bohatý obsah rastlinných olejov, vitamínov a minerálnych látok. Preto je podľa Beňa potrebné zvyšovať príjem zeleniny, ovocia, celozrnných výrobkov, strukovín a ďalších potravín. Preventívne odporúča konzumovať tri rôzne druhy ovocia denne a 4 až 5-krát denne surovú alebo varenú zeleninu.
Lekárka Katarína Babinská prezentovala výsledky epidemiologickej štúdie zdravotno-nutričného stavu obyvateľstva. Podľa nich najvýraznejší je nízky príjem vitamínu B6 a kyseliny pantoténovej. Vitamíny skupiny B sú obsiahnuté v bežných druhoch potravín, ktoré v značnej miere podliehajú deštrukcii počas technologického spracovania stravy a nesprávneho skladovania. Vzhľadom na to, že vitamíny B skupiny sa nachádzajú v potravinách rastlinného aj živočíšneho pôvodu, je žiaduce zvyšovať najmä príjem ich rastlinných zdrojov. Rovnako sa zistil nedostatočný príjem vitamínu C.
Seminár zorganizovalo Združenie pre zdravie a výživu, ktoré je otvorené pre lekárov odborníkov z výskumu a praxe. Podporujú myšlienku zdravotného životného štýlu s dôrazom na prevenciu civilizačných chorôb. Združenie vzniklo v roku 1995.
*za rč