Víno Paradoxe Blanc bohaté na polyfenoly môžu pomôcť pri prevencii srdcových infarktov.
Polyfenoly sa nachádzajú prevažne v šupke bobúľ hrozna a po ich spracovaní zostávajú bohato prítomné aj vo víne.
Pierre-Louis Teissedre so svojimi kolegami z Univerzity v Montpellier vo Francúzsku vymyslel taký spôsob spracovania bieleho hrozna bohatého na polyfenoly, ktorý ich vo víne zachová aj so všetkými ich blahodarnými účinkami na zdravie človeka. Výsledky svojho výskumu publikovali v časopise New Scientist.
Polyfenoly pomáhajú zabezpečovať priechodnosť ciev a znižovať tak riziko vzniku infarktu. Patria medzi antioxidanty, ktoré dokážu zničiť voľné radikály a znížiť tak riziko vzniku rakoviny.
Víno vedci pôvodne vyvinuli pre diabetikov, ktorých organizmus nedokázal v dostatočnej miere ničiť voľné radikály. Zistili, že okrem udržania stabilnej hladiny antioxidantov pomáha aj udržiavať priechodnosť artérií.
Priaznivé zdravotné účinky malého množstva červeného vína sú vo vedeckej obci už pomerne dlho známe. Čoraz častejšie však pribúda odborných hlasov, ktoré tvrdia, že konzumácia stabilného množstva akéhokoľvek druhu alkoholu má na ľudský organizmus rovnako priaznivé účinky.