SME
Utorok, 21. september, 2021 | Meniny má MatúšKrížovkyKrížovky

Májová bryndza je najlepšia

Prečo je tradičná pochúťka dobrá práve teraz?

(Zdroj: Fotolia)

Máj je čas, keď sa na pultoch po zime objaví prvá čerstvá, teda májová bryndza. Podľa fajnšmekrov je to tá najlepšia. A hoci niektorí odborníci dnes mliečne výrobky neodporúčajú, iní hovoria o bryndzi len v superlatívoch ako o zdroji toho najkvalitnejšieho, čo ľudský organizmus potrebuje. Ak ste fanúšikmi bryndze, môžete máj s čistým svedomím nazvať aj mesiacom zdravých bryndzových halušiek.

Na Slovensku sa začala bryndza po domácky vyrábať asi od 15. storočia a v 18. storočí vznikli vo viacerých mestách bryndziarske manufaktúry. Zvolenský bryndziar Teodor Wallo upravil výrobný postup bryndze tak, že namiesto soli pridal do bryndze špeciálne pripravený soľný roztok. Keď pomlel syr s týmto roztokom, podarilo sa mu po nekonečných pokusoch vyrobiť bryndzu tak, ako ju poznáme dnes, mäkkú a mazľavú.

Aj sa z nej chudne!

Pravá bryndza je vyrobená z čistého nepasterizovaného a nehomogenizovaného mlieka, vysvetľuje lekárka Alžbeta Béderová z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.

„Zaraďujeme ju preto medzi takzvané probiotické funkčné potraviny. Bryndza je bohatým zdrojom kvalitných bielkovín, minerálov, hlavne vápnika, fosforu a draslíka, vitamínov a množstva užitočných mikroorganizmov. Bryndzi často vyčítajú, že obsahuje veľa tuku a cholesterolu. Treba však povedať, že ovčí tuk má v sebe hlavne mastné kyseliny s krátkym a stredne dlhým reťazcom, ktoré nie sú rizikové z hľadiska zvyšovania hladiny cholesterolu v krvi a možných srdcovo-cievnych problémov. Mastné kyseliny s krátkym a stredne dlhým reťazcom slúžia ako rýchly zdroj energie pre rôzne telesné orgány. V priebehu zrenia bryndze činnosťou niektorých mliečnych baktérií vznikajú konjugované izoméry esenciálnej kyseliny linoleovej. Dnes známej ako CLA, ktorá tvorí dôležitú zložku potravinových doplnkov podporujúcich chudnutie,“ hovorí Béderová.

Predchádza hnačke

Bryndza vyrobená z nepasterizovaného ovčieho mlieka obsahuje viac ako 25 druhov probiotických živých kultúr. Alžbeta Béderová opisuje, že mliečne baktérie spracovávajú ovčie bielkoviny napríklad na biopeptidy, ktoré spolupôsobia na znižovanie krvného tlaku, znižujú cholesterol a majú imunostimulačné účinky.

Bryndza v kuchyni
Vyskúšajte čitateľské recepty na bryndzové dobroty
Najlepšie recepty sú overené recepty. Inšpirujte sa na Naničmama.sk.
018_2_3.jpg
Foto: Naničmama.sk/Ywett

„Ich pôsobením sa posilní imunitný systém, optimalizuje sa aktivita čriev v zmysle prevencie hnačkovitých stavov, ale tiež úpravy zápchy, ktorá je významným rizikovým faktorom rakoviny hrubého čreva. Probiotiká znižujú hladinu cholesterolu v sére, čím sa uplatňujú aj v prevencii srdcovo-cievnych ochorení a odporúčajú sa tiež ľuďom trpiacim na laktózovú intoleranciu. Probiotiká pomáhajú pri zápalových ochoreniach žalúdka a čriev - ulcerózna colitída, Crohnova choroba, rotavírusové infekcie, kandidózy čiže kvasinkové ochorenia. Pri antibiotickej liečbe sa využívajú na obnovu črevnej mikroflóry.“ Podľa odborníčky sú účinné aj v prevencii alergií.

Prečo je dobrá práve májová bryndza? Ovečky sa vtedy pasú na čerstvej jarnej šťavnatej tráve, čo sa prejaví lahodnou chuťou a vôňou.

„Zimná bryndza je v porovnaní s letnou slanšia, pretože na konzerváciu syrov sa používa soľ. Spektrum mastných kyselín závisí od dostatku vlahy. Vyšší je napríklad obsah konjugovanej kyseliny linolovej s pozitívnym efektom,“ vraví lekárka. Nepasterizovaná bryndza podľa lekárky nie je vhodná pre malé deti so slabšou imunitou, ostatné vekové kategórie si ju však môžu dopriať, pretože má mnoho benefitov.

Zdravá je nepasterizovaná

Bryndza vyrobená z nepasterizovaného mlieka má oveľa širšie spektrum mikroorganizmov pochádzajúcich z ovčieho mlieka, ktoré sú zdraviu prospešné. Prevládajú laktokoky, streptokoky a laktobacily.

Priaznivé účinky bryndze na ľudský organizmus potvrdil svojimi výskumami aj mikrobiológ profesor Libor Ebringer z Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave. Poľa neho enterokoky a tiež ďalšie probiotické mikroorganizmy produkujú počas zrenia syra prirodzené antibiotiká – bakteriocíny.

Spolu s metabolitmi mliečneho kvasenia sa podieľajú na potlačení tých baktérií, ktoré by mohli byť potenciálne škodlivé, čo nahrádza potrebu pasterizácie. Preto sa vraj pravej, nepasterizovanej bryndze nemusíme báť.

Prečo je bryndza skvelá

  • Má vysoký obsah vápnika,
  • obsahuje mliečne baktérie, ktoré udržiavajú v dobrom stave črevnú mikroflóru,
  • je účinná proti civilizačným ochoreniam, ako sú atopický exém, alergická nádcha, astma, cukrovka, roztrúsená skleróza,
  • mliečne baktérie chránia pred onkologickými ochoreniami a osteoporózou, keďže zlepšujú vstrebávanie vápnika,
  • mnohé mliečne baktérie v bryndzi sa používajú ako probiotiká a slúžia ako liečivá na zápalové a črevné ochorenia,
  • termizovaná, teda tepelne upravená bryndza neobsahuje pôvodné živé mliečne baktérie a stráca to najcennejšie, teda svoj probiotický charakter.

Z čoho sa skladá

Výrobou bryndze je známy najmä Liptov. Liptovská bryndza sa vyrába len v horských a podhorských oblastiach v čase laktácie oviec. Tvorí ju 50 percent sušiny a 50 percent tuku v sušine. Letná bryndza obsahuje aj kravský mliekarenský syr, je v nej 46 percent sušiny, ktorá obsahuje 40 percent tuku.

Zimná bryndza pozostáva zo skladovaného ovčieho syra a čerstvého mliekarenského kravského syra, pričom obsahuje 46 percent sušiny a v nej je 50 percent tuku. Podľa nášho potravinového kódexu musí mať výrobok označovaný ako bryndza minimálne 50 percent ovčieho syra.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  2. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  3. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  4. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  5. Lekárne sa stanú miestom prevencie a edukácie pacientov
  6. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  7. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  8. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  9. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Lekárne sa stanú miestom prevencie a edukácie pacientov
  2. Projekt KRAJa na podporu včelárov priniesol svoju úrodu
  3. Prečo čakať, keď teraz je najvyšší čas vykurovať eko-vedome?
  4. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  5. Škola ich učí pracovať v tíme a pod tlakom
  6. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou?
  7. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  8. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  9. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  10. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 9 919
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 7 857
  3. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 623
  4. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 3 381
  5. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 3 313
  6. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 183
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 3 062
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 670
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 2 334
  10. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte 1 917
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

Nemusí sa nám to páčiť, ale toto je právny štát.


20. sep
Nataša Holinová

Šéfovi Smeru sa nepáči rozsudok nad Kováčikom a vidí v ňom trestný čin.


3 h

Bojovať proti mafii by nebolo ľahké, ani keby vo vláde sedeli poctiví politici.


Múzeum SNP v Banskej Bystrici.

Na ťahu je minister Naď.


Pavol Šteiner 9 h
Skryť Zatvoriť reklamu