SME
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Steak alebo zeleninové rizito?

Rozhodujete sa, či vyradiť mäso zo svojho jedálneho lístka, alebo ho v ňom ponechať? Mäso ako také vôbec nie je zlá potravina, sú stravovacie modely, v ktorých hrá významnú rolu.

(Zdroj: Fotolia)

Dôležité je, napríklad, aký druh mäsa, v akom množstve a aj akej kvality konzumujete a dôležitý je aj spôsob jeho prípravy. Keďže neexistuje univerzálny model stravovania, ktorý možno bez výnimky odporučiť každému, sú len všeobecné odporúčania, ako sa zdravo stravovať, a do takých odporúčaní patrí aj mäso.

Pokiaľ ide o nutričné vlastnosti tejto potraviny, mäso je všeobecne bohatým zdrojom bielkovín, v priemere ich obsahuje asi 20 %. Ako v knihe Vademecum zdravej výživy uvádza gastroenterológ a dietológ MUDr. Peter Minárik, ide o plnohodnotné bielkoviny, čo znamená, že obsahujú v dostatočnom množstve aj všetky esenciálne aminokyseliny.

Skryť Vypnúť reklamu

Mäso obsahuje veľmi málo sacharidov a žiadnu vlákninu, bohaté je na železo (červené mäso), selén, zinok a fosfor a vitamíny skupiny B.

Tuk v mäse

Jednotlivé druhy mäsa sa líšia obsahom tuku i jeho zložením, vzhľadom na to, že ide o živočíšny tuk, ktorého príjem by sme podľa lekárov mali obmedzovať, vhodnejšie sú chudé mäsá.

Zvykne sa odporúčať najmä hydina, ryby, i keď mastné morské ryby obsahujú pomerne veľa tuku, tu sa však nutriční odborníci odvolávajú na prospešné esenciálne mastné kyseliny, ktoré prospievajú srdcovo-cievnemu systému či majú onkoprotektívne účinky.

Na druhej strane morské ryby môžu mať mäso kontaminované ťažkými kovmi, ak ide o mäso z priemyselných chovov, hrozí riziko kontaminácie antibiotikami a pod.

Pre zaujímavosť – pokiaľ ide o obsahu tuku, aj v radoch červených mias možno nájsť také, ktoré sú chudé, v niektorých reštauráciách si dokonca môžete dať hovädzí steak s nižším obsahom tuku, ako v kuracom mäse. Každý druh mäsa má svoje výhody aj mínusy, dôležité je ich poznať a aj podľa toho mäso vyberať a zaraďovať do jedálneho lístka.

Skryť Vypnúť reklamu

Najmä červené s mierou

Zvlášť červené mäso by sme mali jesť s mierou, jeho prílišná konzumácia sa môže podpisovať pod rakovinu hrubého čreva a konečníka. MUDr. Peter Minárik v spomínanej publikácii uvádza, že pre zníženie rizika vzniku zhubných nádorov je maximálne odporúčané množstvo červeného mäsa za týždeň 500 g po tepelnej úprave, čo je asi 700 až 750 g mäsa v surovom stave. Spomínajú sa aj riziká spojené s obsahom tzv. hémového železa, ktoré je súčasťou červeného farbiva v mäse a zvyšuje riziko vzniku kolorektálneho karcinómu.

Nutričná hodnota

Mäso všeobecne je napríklad vynikajúcim a bohatým zdrojom vitamínu B12,avšak na to, aby ste prijali tohto vitamínu dostatok, nepotrebujete jesť mäsa príliš veľa.

Samozrejme, pri zostavovaní jedálneho lístka by ste mali brať do úvahy svoj individuálny aktuálny zdravotný stav, ochorenia, ktorými trpíte a množstvo iných faktorov. V súčasnosti začína v modernej medicíne silnieť smerovanie k celostnému prístupu k človeku a čoraz viac sa skloňuje aj termín „strava šitá na mieru“.

Skryť Vypnúť reklamu

Ide však o veľmi náročnú problematiku, ktorá si vyžaduje hlboké znalosti z mnohých odborov a zohľadňuje napríklad aj nutrigenetiku – rôzne geneticky determinované reakcie ľudí na stravu. Aj na Slovensku máme odborníkov, ktorí sa špecializujú na modernú personalizovanú medicínu a v tomto duchu sa usilujú pacientom nastaviť aj stravovací model.

Zjednodušene povedané – niekomu môže vyhovovať viac mäsitá strava, pre iného je vhodnejšia prevaha zeleniny – princípom je rešpektovanie individuálnych rozdielov a zohľadňovanie rôznych faktorov, vychádzajúc z výsledkov rôznych klinických vyšetrení.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 35 264
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 34 184
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 290
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 552
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 188
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 254
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 754
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 452
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 384
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 350
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister zdravotníctva Marek Krajčí.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 233-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 894 obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

10 h
Petra Vlhová.

V zjazde obhájila svoj najlepší výsledok.

27m
Peter Pellegrini prichádza na tlačovú konferenciu po online sneme strany.

Životnosť pravdy momentálne neprekračuje horizont niekoľkých dní.

6 h

Máme síce neveľmi priekazné testy, ale kompenzujeme to tým, že ich aspoň úplne zle používame.