SME

Steak alebo zeleninové rizito?

Rozhodujete sa, či vyradiť mäso zo svojho jedálneho lístka, alebo ho v ňom ponechať? Mäso ako také vôbec nie je zlá potravina, sú stravovacie modely, v ktorých hrá významnú rolu.

(Zdroj: Fotolia)

Dôležité je, napríklad, aký druh mäsa, v akom množstve a aj akej kvality konzumujete a dôležitý je aj spôsob jeho prípravy. Keďže neexistuje univerzálny model stravovania, ktorý možno bez výnimky odporučiť každému, sú len všeobecné odporúčania, ako sa zdravo stravovať, a do takých odporúčaní patrí aj mäso.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pokiaľ ide o nutričné vlastnosti tejto potraviny, mäso je všeobecne bohatým zdrojom bielkovín, v priemere ich obsahuje asi 20 %. Ako v knihe Vademecum zdravej výživy uvádza gastroenterológ a dietológ MUDr. Peter Minárik, ide o plnohodnotné bielkoviny, čo znamená, že obsahujú v dostatočnom množstve aj všetky esenciálne aminokyseliny.

SkryťVypnúť reklamu

Mäso obsahuje veľmi málo sacharidov a žiadnu vlákninu, bohaté je na železo (červené mäso), selén, zinok a fosfor a vitamíny skupiny B.

Tuk v mäse

Jednotlivé druhy mäsa sa líšia obsahom tuku i jeho zložením, vzhľadom na to, že ide o živočíšny tuk, ktorého príjem by sme podľa lekárov mali obmedzovať, vhodnejšie sú chudé mäsá.

Zvykne sa odporúčať najmä hydina, ryby, i keď mastné morské ryby obsahujú pomerne veľa tuku, tu sa však nutriční odborníci odvolávajú na prospešné esenciálne mastné kyseliny, ktoré prospievajú srdcovo-cievnemu systému či majú onkoprotektívne účinky.

Na druhej strane morské ryby môžu mať mäso kontaminované ťažkými kovmi, ak ide o mäso z priemyselných chovov, hrozí riziko kontaminácie antibiotikami a pod.

Pre zaujímavosť – pokiaľ ide o obsahu tuku, aj v radoch červených mias možno nájsť také, ktoré sú chudé, v niektorých reštauráciách si dokonca môžete dať hovädzí steak s nižším obsahom tuku, ako v kuracom mäse. Každý druh mäsa má svoje výhody aj mínusy, dôležité je ich poznať a aj podľa toho mäso vyberať a zaraďovať do jedálneho lístka.

SkryťVypnúť reklamu

Najmä červené s mierou

Zvlášť červené mäso by sme mali jesť s mierou, jeho prílišná konzumácia sa môže podpisovať pod rakovinu hrubého čreva a konečníka. MUDr. Peter Minárik v spomínanej publikácii uvádza, že pre zníženie rizika vzniku zhubných nádorov je maximálne odporúčané množstvo červeného mäsa za týždeň 500 g po tepelnej úprave, čo je asi 700 až 750 g mäsa v surovom stave. Spomínajú sa aj riziká spojené s obsahom tzv. hémového železa, ktoré je súčasťou červeného farbiva v mäse a zvyšuje riziko vzniku kolorektálneho karcinómu.

Nutričná hodnota

Mäso všeobecne je napríklad vynikajúcim a bohatým zdrojom vitamínu B12,avšak na to, aby ste prijali tohto vitamínu dostatok, nepotrebujete jesť mäsa príliš veľa.

Samozrejme, pri zostavovaní jedálneho lístka by ste mali brať do úvahy svoj individuálny aktuálny zdravotný stav, ochorenia, ktorými trpíte a množstvo iných faktorov. V súčasnosti začína v modernej medicíne silnieť smerovanie k celostnému prístupu k človeku a čoraz viac sa skloňuje aj termín „strava šitá na mieru“.

SkryťVypnúť reklamu

Ide však o veľmi náročnú problematiku, ktorá si vyžaduje hlboké znalosti z mnohých odborov a zohľadňuje napríklad aj nutrigenetiku – rôzne geneticky determinované reakcie ľudí na stravu. Aj na Slovensku máme odborníkov, ktorí sa špecializujú na modernú personalizovanú medicínu a v tomto duchu sa usilujú pacientom nastaviť aj stravovací model.

Zjednodušene povedané – niekomu môže vyhovovať viac mäsitá strava, pre iného je vhodnejšia prevaha zeleniny – princípom je rešpektovanie individuálnych rozdielov a zohľadňovanie rôznych faktorov, vychádzajúc z výsledkov rôznych klinických vyšetrení.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 187
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 857
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 161
  4. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 277
  5. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 221
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 115
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 082
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 803
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu