Steak alebo zeleninové rizito?

Rozhodujete sa, či vyradiť mäso zo svojho jedálneho lístka, alebo ho v ňom ponechať? Mäso ako také vôbec nie je zlá potravina, sú stravovacie modely, v ktorých hrá významnú rolu.

(Zdroj: Fotolia)

Dôležité je, napríklad, aký druh mäsa, v akom množstve a aj akej kvality konzumujete a dôležitý je aj spôsob jeho prípravy. Keďže neexistuje univerzálny model stravovania, ktorý možno bez výnimky odporučiť každému, sú len všeobecné odporúčania, ako sa zdravo stravovať, a do takých odporúčaní patrí aj mäso.

Pokiaľ ide o nutričné vlastnosti tejto potraviny, mäso je všeobecne bohatým zdrojom bielkovín, v priemere ich obsahuje asi 20 %. Ako v knihe Vademecum zdravej výživy uvádza gastroenterológ a dietológ MUDr. Peter Minárik, ide o plnohodnotné bielkoviny, čo znamená, že obsahujú v dostatočnom množstve aj všetky esenciálne aminokyseliny.

Článok pokračuje pod video reklamou

Mäso obsahuje veľmi málo sacharidov a žiadnu vlákninu, bohaté je na železo (červené mäso), selén, zinok a fosfor a vitamíny skupiny B.

Tuk v mäse

Jednotlivé druhy mäsa sa líšia obsahom tuku i jeho zložením, vzhľadom na to, že ide o živočíšny tuk, ktorého príjem by sme podľa lekárov mali obmedzovať, vhodnejšie sú chudé mäsá.

Zvykne sa odporúčať najmä hydina, ryby, i keď mastné morské ryby obsahujú pomerne veľa tuku, tu sa však nutriční odborníci odvolávajú na prospešné esenciálne mastné kyseliny, ktoré prospievajú srdcovo-cievnemu systému či majú onkoprotektívne účinky.

Na druhej strane morské ryby môžu mať mäso kontaminované ťažkými kovmi, ak ide o mäso z priemyselných chovov, hrozí riziko kontaminácie antibiotikami a pod.

Pre zaujímavosť – pokiaľ ide o obsahu tuku, aj v radoch červených mias možno nájsť také, ktoré sú chudé, v niektorých reštauráciách si dokonca môžete dať hovädzí steak s nižším obsahom tuku, ako v kuracom mäse. Každý druh mäsa má svoje výhody aj mínusy, dôležité je ich poznať a aj podľa toho mäso vyberať a zaraďovať do jedálneho lístka.

Najmä červené s mierou

Zvlášť červené mäso by sme mali jesť s mierou, jeho prílišná konzumácia sa môže podpisovať pod rakovinu hrubého čreva a konečníka. MUDr. Peter Minárik v spomínanej publikácii uvádza, že pre zníženie rizika vzniku zhubných nádorov je maximálne odporúčané množstvo červeného mäsa za týždeň 500 g po tepelnej úprave, čo je asi 700 až 750 g mäsa v surovom stave. Spomínajú sa aj riziká spojené s obsahom tzv. hémového železa, ktoré je súčasťou červeného farbiva v mäse a zvyšuje riziko vzniku kolorektálneho karcinómu.

Nutričná hodnota

Mäso všeobecne je napríklad vynikajúcim a bohatým zdrojom vitamínu B12,avšak na to, aby ste prijali tohto vitamínu dostatok, nepotrebujete jesť mäsa príliš veľa.

Samozrejme, pri zostavovaní jedálneho lístka by ste mali brať do úvahy svoj individuálny aktuálny zdravotný stav, ochorenia, ktorými trpíte a množstvo iných faktorov. V súčasnosti začína v modernej medicíne silnieť smerovanie k celostnému prístupu k človeku a čoraz viac sa skloňuje aj termín „strava šitá na mieru“.

Ide však o veľmi náročnú problematiku, ktorá si vyžaduje hlboké znalosti z mnohých odborov a zohľadňuje napríklad aj nutrigenetiku – rôzne geneticky determinované reakcie ľudí na stravu. Aj na Slovensku máme odborníkov, ktorí sa špecializujú na modernú personalizovanú medicínu a v tomto duchu sa usilujú pacientom nastaviť aj stravovací model.

Zjednodušene povedané – niekomu môže vyhovovať viac mäsitá strava, pre iného je vhodnejšia prevaha zeleniny – princípom je rešpektovanie individuálnych rozdielov a zohľadňovanie rôznych faktorov, vychádzajúc z výsledkov rôznych klinických vyšetrení.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hovoriaci prekladač reči do vrecka Langie - až 52 jazykov!
  2. Najužitočnejšia appka
  3. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  6. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  7. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  8. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  9. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu
  10. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur
  1. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  2. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  3. Najužitočnejšia appka
  4. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  6. Otvorenie akademického roka 2018/2019 na EU v Bratislave
  7. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  8. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  9. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  10. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  1. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 28 820
  2. Najužitočnejšia appka 13 147
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 12 639
  4. V O2 to s dátami poriadne prehnali 8 833
  5. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 7 902
  6. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 6 928
  7. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 6 437
  8. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 4 525
  9. Osem dovolenkových destinácii, kde leto ešte nekončí 3 458
  10. Zmenky a dlhopisy s fixným výnosom 5 – 6,6 % p.a. 2 637