SME
Štvrtok, 17. október, 2019 | Meniny má Hedviga

Načo je dobré kozie mlieko

Je iné ako kravské. Nie je také sladké, no možno vám bude viac vyhovovať.

(Zdroj: Fotolia)

Mlieko bolo kedysi základnou súčasťou nášho jedálneho lístka, no dnes sa neustále vedú spory o tom, či ho vôbec konzumovať. Podľa niektorých odborníkov je mlieko nevyhnutné pre našu výživu a odporúčajú mať ho na stole každý deň.

Odporcovia mlieka zas tvrdia, že okrem človeka žiadny cicavec v dospelosti nekonzumuje mlieko iného živočíšneho druhu. A dnešné mlieko je vraj iné ako to, ktoré sa pilo kedysi, keď mali ľudia doma jednu kravu, tá sa pásla na lúke a mlieko im dávala dva roky, kým mala teliatko.

Článok pokračuje pod video reklamou

Lekárka Jana Jurkovičová zo Združenia pre zdravú výživu tvrdí, že mlieko, či už kravské, kozie, alebo ovčie, je takmer dokonalá potravina a jeho odmietaním sa pripravujeme o živiny, ktoré sú v ňom zastúpené v ideálnom pomere.

Od kozy chutí inak

V obchodoch dostať prevažne kravské mlieko a výrobky z neho. Je to najmä preto, že kravy vyprodukujú mlieka viac, a tiež preto, že kvalita v prípade kozieho mlieka ešte viac závisí od kvality krmiva, ako je to v prípade kravského mlieka.

Ak sa rozhodnete ochutnať kozie mlieko, pripravte sa na to, že bude menej sladké ako kravské. Jeho prednosťou však je, že je ľahšie stráviteľné a je vhodnejšie aj pre alergikov. „Kozie mlieko je biologicky cenným nápojom,“ vraví doktor Pavel Malovič zo Združenia pre zdravú výživu.

„Obsahuje dôležité minerály, ako sú vápnik, horčík, sodík, draslík a fosfor, stopové prvky ako meď, chróm, titan, mangán, kobalt, a vitamíny A, B1, B12, C, D, E a kyselinu listovú. Množstvo bielkovín je vyššie v kozom ako v kravskom mlieku, a je rozdiel v ich zložení, čo môže byť jedným z dôvodov jeho ľahšej stráviteľnosti a lepšej znášanlivosti. Je to aj preto, že tukové častice kozieho mlieka sú podobné tým, ktoré nachádzame v materskom mlieku. Okrem pitia kozieho mlieka a konzumácie produktov z neho, najmä syra a jogurtu, je tu aj možnosť jesť ho sušené v podobe tabletiek, ktoré sú obohatené o zmes mikroorganizmov zlepšujúcich trávenie a vitamíny C, PP aj D.“

Aj mäso z kôz je ľahké a môže byť vhodným spestrením jedálneho lístka, kozí tuk zasa priaznivo pôsobí pri kĺbových ochoreniach.

„Produkty z kozieho mlieka sa využívajú na zlepšenie a posilnenie obranyschopnosti proti infekciám, prospievajú celkovej kondícii, zlepšujú stavy alergikov, najmä s kožnými prejavmi,“ vraví Malovič.

Kozie produkty tiež priaznivo regulujú vlhkosť pleti a pre svoju neutralizačnú kapacitu sa odporúčajú pri ochoreniach tráviaceho traktu aj pečene a pankreasu, a takisto ako prevencia nádorových ochorení. Najvýznamnejšie využitie je podľa lekára u mládeže ako možnosť alternatívnej výživy.

Tuk sa ľahšie trávi

Tuk kozieho mlieka je prirodzene homogénny, a preto je ľahšie stráviteľný, čím nedochádza k takej rýchlej artérioskleróze krvných stien a vlásočníc. Kyselina kaprilová a kaprínová pomáhajú činnosti žliaz s vnútornou sekréciou, pri liečení intestinálnych koronárnych porúch predčasne narodených detí.

Kazeín nachádzajúci sa v kozom mlieku má viac aminokyselín glycínu, menej arginínu a menej aminokyselín, ktoré obsahujú síru v porovnaní s kravským mliekom. Obsahuje tiež metionín, čo je aminokyselina znižujúca obsah tuku v obličkách a pečeni. Zabraňuje aj dráždeniu močového mechúra tým, že znižuje množstvo amoniaku v moči. Je zdrojom síry, preto zabraňuje aj problémom s pokožkou. Podporuje rast vlasov a znižuje hladinu cholesterolu.

Deti, ktoré sú alergické na výrobky z kravského mlieka, lepšie znášajú produkty z kozieho. Asi 7,5 percenta detí je alergických na kravské mlieko, no na kozie je alergických len 60 až 70 percent z nich.

Ďalšie výhody

Nie je to všeliek, ale napríklad niektorým pacientom s diagnózou TBC pomohla k vyliečeniu aj diéta obsahujúca kozie mlieko. Kozie mlieko pôsobí aj ako prevencia nádorových chorôb. Organizmus kozy je totiž schopný vytvárať si účinné protilátky, a koza preto nikdy neochorie na rakovinu.

Kozie mlieko pozitívne pôsobí aj na nervovú sústavu. Ak ho zaradíte do svojho jedálneho lístka, máte šancu znížiť nervozitu a stres. Aj proti migréne pomôže, ak prestanete piť kravské mlieko a výrobky z neho nahradíte výrobkami z kozieho mlieka.

Kozí tuk pôsobí priaznivo pri kĺbových ochoreniach, zlepšuje imunitný systém, celkovú kondíciu a významne reguluje vlhkosť pleti.

Vhodný je pri astmatických ochoreniach, pri ochoreniach tráviaceho traktu a pridružených orgánov, ako sú pečeň a pankreas. Má zásaditejší charakter a vyššiu neutralizačnú kapacitu. Kozy by sa mali chovať na farmách uprostred čistej prírody a mlieko takto chovaných kôz možno označiť ako ekologické.

Zložky Kozie mlieko Kravské mlieko

Tuk 3,0 g / 100 g 3,3 g / 100 g

Bielkoviny 3,0 g / 100 g 2,8 g / 100 g

Mg 13 - 19 mg / 100 ml 11 mg / 100 ml

Rady pre gurmánov

Kozí syr je delikatesou. Má nezameniteľnú chuť a je dobre stráviteľný, pomerne nízkotučný a obsahuje málo cholesterolu.

Kozie syry sa rozlišujú podľa stupňa zrelosti na mladé, zrelé a vyzreté alebo podľa konzistencie na nátierkové, mäkké, polomäkké a tvrdé. Lepšie je kupovať tie bez konzervantov, najlepšie v bio kvalite. Dostať ich na farmárskych trhoch alebo aj v supermarketoch. Môžete ich kupovať aj priamo od farmára na ekofarme.

Tvrdé a vyzreté syry servírujte samotné s kvalitným vínom, môžu sa tiež namáčať do sladkých marmelád, medu alebo brusníc.

Mäkké sú zasa dobré v podobe nátierok a polomäkké s plesňou na čerstvom pečive, na chuťovkách, v šalátoch a na slaných koláčoch. Ideálne sú v kombinácii s vlašskými orechmi a sušeným alebo s čerstvým ovocím, napríklad s hroznom, figami, brusnicami alebo s rukolou. Kozí syr môžete grilovať, výborný je zapečený na grilovaných cuketách. Čerstvý kozí syr je najlepšie konzumovať ihneď.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  2. Aj s SUV môžete jazdiť ekologicky a ekonomicky
  3. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  4. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci
  5. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  6. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  7. Nestarnú, ale dozrievajú
  8. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  9. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  10. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  1. Slováci sú chlebovým národom
  2. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  3. Kedy je správny čas nasťahovať sa do novostavby?
  4. P3 začína na východe Slovenska s výstavbou parku
  5. Zľavnené študentské lístky na dopravu s ISIC už aj cez mobil
  6. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  7. Kto vyhrá súboj medzi prírodnými a syntetickými diamantmi?
  8. Otvorenie nového sídla DELTA sprevádzala virtuálna realita
  9. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  10. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 13 985
  2. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 11 507
  3. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 11 247
  4. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 10 860
  5. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 10 370
  6. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 9 898
  7. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 9 022
  8. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 8 858
  9. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 7 640
  10. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 7 265

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

Tom Nicholson počas protestov Gorila
Podcast Dobré Ráno
Píše Branislav Benčat

Čoho sa Haščák bojí

Kontakt s Pentou môže byť čoraz rizikovejší.

V Gorile počuť šušťanie bankoviek aj stretnutia, ktoré spis nespomína

Nahrávka korešponduje so spisom zverejneným pred ôsmimi rokmi.

Ústredné postavy internetového spisu Gorila: Jaroslav Haščák, partner skupiny Penta, Anna Bubeníková, bývalá šéfka Fondu národného majetku za SDKÚ a Jirko Malchárek, bývalý minister hospodárstva za ANO.