Načo je dobré kozie mlieko

Je iné ako kravské. Nie je také sladké, no možno vám bude viac vyhovovať.

(Zdroj: Fotolia)

Mlieko bolo kedysi základnou súčasťou nášho jedálneho lístka, no dnes sa neustále vedú spory o tom, či ho vôbec konzumovať. Podľa niektorých odborníkov je mlieko nevyhnutné pre našu výživu a odporúčajú mať ho na stole každý deň.

Odporcovia mlieka zas tvrdia, že okrem človeka žiadny cicavec v dospelosti nekonzumuje mlieko iného živočíšneho druhu. A dnešné mlieko je vraj iné ako to, ktoré sa pilo kedysi, keď mali ľudia doma jednu kravu, tá sa pásla na lúke a mlieko im dávala dva roky, kým mala teliatko.

Článok pokračuje pod video reklamou

Lekárka Jana Jurkovičová zo Združenia pre zdravú výživu tvrdí, že mlieko, či už kravské, kozie, alebo ovčie, je takmer dokonalá potravina a jeho odmietaním sa pripravujeme o živiny, ktoré sú v ňom zastúpené v ideálnom pomere.

Od kozy chutí inak

V obchodoch dostať prevažne kravské mlieko a výrobky z neho. Je to najmä preto, že kravy vyprodukujú mlieka viac, a tiež preto, že kvalita v prípade kozieho mlieka ešte viac závisí od kvality krmiva, ako je to v prípade kravského mlieka.

Ak sa rozhodnete ochutnať kozie mlieko, pripravte sa na to, že bude menej sladké ako kravské. Jeho prednosťou však je, že je ľahšie stráviteľné a je vhodnejšie aj pre alergikov. „Kozie mlieko je biologicky cenným nápojom,“ vraví doktor Pavel Malovič zo Združenia pre zdravú výživu.

„Obsahuje dôležité minerály, ako sú vápnik, horčík, sodík, draslík a fosfor, stopové prvky ako meď, chróm, titan, mangán, kobalt, a vitamíny A, B1, B12, C, D, E a kyselinu listovú. Množstvo bielkovín je vyššie v kozom ako v kravskom mlieku, a je rozdiel v ich zložení, čo môže byť jedným z dôvodov jeho ľahšej stráviteľnosti a lepšej znášanlivosti. Je to aj preto, že tukové častice kozieho mlieka sú podobné tým, ktoré nachádzame v materskom mlieku. Okrem pitia kozieho mlieka a konzumácie produktov z neho, najmä syra a jogurtu, je tu aj možnosť jesť ho sušené v podobe tabletiek, ktoré sú obohatené o zmes mikroorganizmov zlepšujúcich trávenie a vitamíny C, PP aj D.“

Aj mäso z kôz je ľahké a môže byť vhodným spestrením jedálneho lístka, kozí tuk zasa priaznivo pôsobí pri kĺbových ochoreniach.

„Produkty z kozieho mlieka sa využívajú na zlepšenie a posilnenie obranyschopnosti proti infekciám, prospievajú celkovej kondícii, zlepšujú stavy alergikov, najmä s kožnými prejavmi,“ vraví Malovič.

Kozie produkty tiež priaznivo regulujú vlhkosť pleti a pre svoju neutralizačnú kapacitu sa odporúčajú pri ochoreniach tráviaceho traktu aj pečene a pankreasu, a takisto ako prevencia nádorových ochorení. Najvýznamnejšie využitie je podľa lekára u mládeže ako možnosť alternatívnej výživy.

Tuk sa ľahšie trávi

Tuk kozieho mlieka je prirodzene homogénny, a preto je ľahšie stráviteľný, čím nedochádza k takej rýchlej artérioskleróze krvných stien a vlásočníc. Kyselina kaprilová a kaprínová pomáhajú činnosti žliaz s vnútornou sekréciou, pri liečení intestinálnych koronárnych porúch predčasne narodených detí.

Kazeín nachádzajúci sa v kozom mlieku má viac aminokyselín glycínu, menej arginínu a menej aminokyselín, ktoré obsahujú síru v porovnaní s kravským mliekom. Obsahuje tiež metionín, čo je aminokyselina znižujúca obsah tuku v obličkách a pečeni. Zabraňuje aj dráždeniu močového mechúra tým, že znižuje množstvo amoniaku v moči. Je zdrojom síry, preto zabraňuje aj problémom s pokožkou. Podporuje rast vlasov a znižuje hladinu cholesterolu.

Deti, ktoré sú alergické na výrobky z kravského mlieka, lepšie znášajú produkty z kozieho. Asi 7,5 percenta detí je alergických na kravské mlieko, no na kozie je alergických len 60 až 70 percent z nich.

Ďalšie výhody

Nie je to všeliek, ale napríklad niektorým pacientom s diagnózou TBC pomohla k vyliečeniu aj diéta obsahujúca kozie mlieko. Kozie mlieko pôsobí aj ako prevencia nádorových chorôb. Organizmus kozy je totiž schopný vytvárať si účinné protilátky, a koza preto nikdy neochorie na rakovinu.

Kozie mlieko pozitívne pôsobí aj na nervovú sústavu. Ak ho zaradíte do svojho jedálneho lístka, máte šancu znížiť nervozitu a stres. Aj proti migréne pomôže, ak prestanete piť kravské mlieko a výrobky z neho nahradíte výrobkami z kozieho mlieka.

Kozí tuk pôsobí priaznivo pri kĺbových ochoreniach, zlepšuje imunitný systém, celkovú kondíciu a významne reguluje vlhkosť pleti.

Vhodný je pri astmatických ochoreniach, pri ochoreniach tráviaceho traktu a pridružených orgánov, ako sú pečeň a pankreas. Má zásaditejší charakter a vyššiu neutralizačnú kapacitu. Kozy by sa mali chovať na farmách uprostred čistej prírody a mlieko takto chovaných kôz možno označiť ako ekologické.

Zložky Kozie mlieko Kravské mlieko

Tuk 3,0 g / 100 g 3,3 g / 100 g

Bielkoviny 3,0 g / 100 g 2,8 g / 100 g

Mg 13 - 19 mg / 100 ml 11 mg / 100 ml

Rady pre gurmánov

Kozí syr je delikatesou. Má nezameniteľnú chuť a je dobre stráviteľný, pomerne nízkotučný a obsahuje málo cholesterolu.

Kozie syry sa rozlišujú podľa stupňa zrelosti na mladé, zrelé a vyzreté alebo podľa konzistencie na nátierkové, mäkké, polomäkké a tvrdé. Lepšie je kupovať tie bez konzervantov, najlepšie v bio kvalite. Dostať ich na farmárskych trhoch alebo aj v supermarketoch. Môžete ich kupovať aj priamo od farmára na ekofarme.

Tvrdé a vyzreté syry servírujte samotné s kvalitným vínom, môžu sa tiež namáčať do sladkých marmelád, medu alebo brusníc.

Mäkké sú zasa dobré v podobe nátierok a polomäkké s plesňou na čerstvom pečive, na chuťovkách, v šalátoch a na slaných koláčoch. Ideálne sú v kombinácii s vlašskými orechmi a sušeným alebo s čerstvým ovocím, napríklad s hroznom, figami, brusnicami alebo s rukolou. Kozí syr môžete grilovať, výborný je zapečený na grilovaných cuketách. Čerstvý kozí syr je najlepšie konzumovať ihneď.

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Klima efekt bez klimatizácie
  2. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  3. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  4. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi
  5. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“!
  6. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý
  7. Získajte špičkovú klimatizáciu a toto leto ušetrite na elektrine
  8. ZOC MAX Prešov má za sebou úspešnú desaťročnicu
  9. V Adlerovej na Furči sa začína stavať!
  10. Adlerova - dobré miesto pre rodinu na Furči sa už stavia
  1. Zdravý životný štýl - dá sa v dnešnej dobe udržať?
  2. Klima efekt bez klimatizácie
  3. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  4. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  5. METRO vyzbieralo takmer päť ton potravín pre ľudí v núdzi
  6. Zonácia stanovuje jasný režim obhospodarovania každého pozemku
  7. Ako vybrať správne sedaciu súpravu?
  8. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi
  9. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“!
  10. 5. ročník akcie Za čistejšie Staré Mesto práve začína!
  1. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 20 286
  2. Jordánsko: Najkrajšie miesta kráľovstva v púšti 18 644
  3. Miesta v Rakúsku, ktoré by ste mali vidieť. Kúsok za Bratislavou 11 774
  4. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 11 546
  5. Vajíčka, chlebíky či niečo sladké? Kam v Bratislave na raňajky? 11 309
  6. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 8 287
  7. Tento test pomohol viac ako 100 ľuďom znížiť vysoký krvný tlak 6 107
  8. 3 spôsoby, ako využiť GDPR vo váš prospech. 4 910
  9. Bývate v práci unavení? Možno spávate v zlom prostredí 3 888
  10. Nový projekt v Karlovej Vsi sa teší obrovskému 3 260

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Vlak obsadený smerákmi idúci do stanice Ničota nabral na rýchlosti

Môže sa stať, že veľká občianska energia prítomná na námestiach sa postupne vytratí. Ale nádej zostane.

KOMENTÁRE

Ani Richard Sulík nepochopil odkaz námestí

Nepredstavujú požadovanú zmenu politickej kultúry.

PRIMÁR

Rakovina. Môže za ňu osud, či životný štýl?

Dvojica štúdií prináša odpoveď, nakoľko si je možné znížiť riziko rakoviny.

Neprehliadnite tiež

Slanšie ako morská voda. Analýza chlebov ukázala vysoké množstvá soli

Ktoré druhy chleba dopadli v analýze najhoršie?

Rakovina. Môže za ňu osud, či životný štýl?

Dvojica štúdií prináša odpoveď, nakoľko si je možné znížiť riziko rakoviny.

Chcete byť rodičom? Schudnúť a lepšie jesť musíte ešte pred počatím

Po počatí býva neskoro. Zdravie detí odráža stravu rodičov

Starnutie sa oplatí vítať. Bez stereotypov sú seniori zdravší

Pozitívne vnímanie staroby zlepšuje kvalitu života a môže brániť demencii.

Zapáchajúci moč. Čo znamená pach rýb, alebo amoniaku

Zdravotné problémy, ktoré môže signalizovať zapáchajúci moč.