SME
Nedeľa, 26. jún, 2022 | Meniny má Adriána

Jedávate aj bez pocitu hladu? Robíte chybu

Moderný spotrebiteľ už nejedáva kvôli hladu ale jednoducho preto, že má chutné jedlo k dispozícii v ktorúkoľvek dennú hodinu. Hazarduje tak so svojim zdravím.

Úroveň hladu pred jedením ovplyvňuje cukor v krvi.Úroveň hladu pred jedením ovplyvňuje cukor v krvi. (Zdroj: SME - Ján Krošlák)

Plné sviatočné stoly s nekonečnými porciami sýtych jedál a koláčov povzbudili k hodovaniu aj prieberčivých jedákov. Jesť bez toho, aby ste cítili hlad sa ale nemusí oplatiť.

Moderný človek je v neustálom pokušení jesť. Potravinári dizajnujú svoje výrobky na maximálny chuťový zážitok a premyslené reklamné kampane vytrvalo tlačia do pozornosti kalorické zemiakové lupienky, čokolády, či dvojité cheeseburgery so slaninou.

Výsledkom je, že súčasný spotrebiteľ už nejedáva kvôli hladu ale jednoducho preto, že má chutné jedlo k dispozícii v ktorúkoľvek dennú hodinu.

SkryťVypnúť reklamu

Nová štúdia publikovaná v Žurnáli pre spotrebiteľský výskum však uvádza, že tendencia ľudí jesť, keď nemajú hlad by mohol mať negatívne zdravotné dôsledky.

Kedy je ideálne sa najesť

Vzorka 45 vysokoškolských študentov najprv subjektívne ohodnotila úroveň svojho hladu a následne konzumovala jedlo bohaté na sacharidy a zapíjala ho sladeným nápojom.

Výskumníci sledovali dopad jedla na zdravie študentov pomocou priebežných meraní úrovne glukózy v krvi. Vo všeobecnosti je zdravšie, ak jej úroveň vzrastie iba minimálne, keďže jej zvýšená hladina škodí bunkám v tele.

Výsledky štúdie potvrdili hypotézu, že jedinci, ktorí pociťovali stredne silný hlad, mali po požití jedla nižšiu hladinu glukózy, než tí, ktorí hlad necítili vôbec. O niečo vyššie hodnoty dosiahli aj tí študenti, ktorí sa najedli až keď boli veľmi hladní.

SkryťVypnúť reklamu

Vyčkávať na úplné vyhladnutie sa tak neoplatí. Ak chcete mať čo najnižšiu hladinu cukru v krvi, treba sa najesť už pri prvých pocitoch hladu.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  2. Nalaďte sa na svoje mladšie ja s rádiom Vlna
  3. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku
  4. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu
  5. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk
  6. Inovatívna diagnostika - moderná budúcnosť zdravotníctva
  7. Slovákov láka zakladanie fondov, no väčšina preferuje zahraničie
  8. 91 kreslených správ o Slovensku, Ukrajine a celom svete
  1. Na čo slúžia bubnové kosačky a ako vybrať tú správnu?
  2. V Košiciach vznikla inkluzívna škola s finančnou podporou grantu
  3. Lekár U19: „Majstrovstvá Európy sú pre nás vyvrcholením"
  4. Tatra banka získala 2 prestížne ocenenia
  5. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  6. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku
  7. Nalaďte sa na svoje mladšie ja s rádiom Vlna
  8. BILLA vstupuje do sveta e-commerce
  1. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 27 602
  2. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 9 927
  3. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 7 660
  4. 91 kreslených správ o Slovensku, Ukrajine a celom svete 4 976
  5. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk 3 867
  6. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 2 802
  7. Máte v hľadáčiku dovolenku v Turecku? Táto inšpirácia padne vhod 2 103
  8. Mladých inflácia netrápi. Ako zasiahne zábavný priemysel? 1 891
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu