SME

Jedávate aj bez pocitu hladu? Robíte chybu

Moderný spotrebiteľ už nejedáva kvôli hladu ale jednoducho preto, že má chutné jedlo k dispozícii v ktorúkoľvek dennú hodinu. Hazarduje tak so svojim zdravím.

Úroveň hladu pred jedením ovplyvňuje cukor v krvi.Úroveň hladu pred jedením ovplyvňuje cukor v krvi. (Zdroj: SME - Ján Krošlák)

Plné sviatočné stoly s nekonečnými porciami sýtych jedál a koláčov povzbudili k hodovaniu aj prieberčivých jedákov. Jesť bez toho, aby ste cítili hlad sa ale nemusí oplatiť.

Moderný človek je v neustálom pokušení jesť. Potravinári dizajnujú svoje výrobky na maximálny chuťový zážitok a premyslené reklamné kampane vytrvalo tlačia do pozornosti kalorické zemiakové lupienky, čokolády, či dvojité cheeseburgery so slaninou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Výsledkom je, že súčasný spotrebiteľ už nejedáva kvôli hladu ale jednoducho preto, že má chutné jedlo k dispozícii v ktorúkoľvek dennú hodinu.

SkryťVypnúť reklamu

Nová štúdia publikovaná v Žurnáli pre spotrebiteľský výskum však uvádza, že tendencia ľudí jesť, keď nemajú hlad by mohol mať negatívne zdravotné dôsledky.

Kedy je ideálne sa najesť

Vzorka 45 vysokoškolských študentov najprv subjektívne ohodnotila úroveň svojho hladu a následne konzumovala jedlo bohaté na sacharidy a zapíjala ho sladeným nápojom.

Výskumníci sledovali dopad jedla na zdravie študentov pomocou priebežných meraní úrovne glukózy v krvi. Vo všeobecnosti je zdravšie, ak jej úroveň vzrastie iba minimálne, keďže jej zvýšená hladina škodí bunkám v tele.

Výsledky štúdie potvrdili hypotézu, že jedinci, ktorí pociťovali stredne silný hlad, mali po požití jedla nižšiu hladinu glukózy, než tí, ktorí hlad necítili vôbec. O niečo vyššie hodnoty dosiahli aj tí študenti, ktorí sa najedli až keď boli veľmi hladní.

SkryťVypnúť reklamu

Vyčkávať na úplné vyhladnutie sa tak neoplatí. Ak chcete mať čo najnižšiu hladinu cukru v krvi, treba sa najesť už pri prvých pocitoch hladu.

Stravovanie

Súvisiace témy: Zdravá strava, Krv
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 408
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 094
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 743
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 427
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 138
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 872
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 239
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu