Stačí ak pripravíte chilli s extra dávkou troch druhov strukovín a uberiete dávku mäsa - bude to nielen výživnejšie jedlo, ale aj zdravšie a menej kalorické. Strukoviny sú totiž jedinečným zdrojom folátu, soli kyseliny listovej, ktorá chráni organizmus pred vznikom rakoviny. Strukoviny tiež obsahujú netučné proteíny a vlákninu.
Podľa výsledkov štúdie vedcov z Istituto di Ricerche Farmacologiche Mario Negri v Miláne mali ľudia konzumujúci stravu bohatú na folát znížené riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka.
Aby ste udržali nízku hladinu prijímaných nasýtených tukov, mali by ste mäso uvádzané v receptoch nahradiť netučnými rastlinnými proteínmi - napr. syrom tofu alebo strukovinami, radia talianski vedci.
Pre zvýšenie ochranných účinkov stravy bohatej na folát by ste tiež mali obmedziť konzumáciu alkoholu. V štúdii zaznamenali zníženie rizika rakoviny len u ľudí, ktorí sa okrem zdravého stravovania tiež vyhýbali alkoholickým nápojom, uzatvárajú výskumníci.