SME

Päť vecí, ktoré sa stanú telu ak skoncujete s mäsom

Či už z presvedčenia alebo chuti zmeniť svoj životných štýl, žiť bez mäsa sa pokúša čoraz viac ľudí. Aký to však môže mať dopad na telo?

Život bez mäsa má svoje plusy.Život bez mäsa má svoje plusy. (Zdroj: Fotolia)

Vegetariánstvo sa z presvedčenia stalo trendom, mäso začína chýbať v regáloch niektorých obchodov a ponuke reštaurácií. Aký dopad môže mať vegetariánstvo na vaše telo?

Ak rozmýšľate, že sa pripojíte k trom percentám svetovej populácie vegetariánov, toto sú veci, ktoré sa oplatí vedieť:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

1. Schudnete

Vedci na George Washington University School of Medicine skúmali do akej miery môže premena zo všežravca na vegetariána ovplyvniť pohyb ručičky na váhe.

Výsledky analýzy predošlých výskumov ukázali, že ľudia, ktorí si z jedálnička vyškrtli mäso, zhodili priemerne 4,5 kilogramu. Rastlinná strava pomohla účastníkom výskumov schudnúť aj bez toho aby obmedzili príjem kalórií alebo viac športovali.

SkryťVypnúť reklamu

2. Zmení sa vám črevná flóra

Príslovie „Si to čo ješ“ sa trefne vzťahuje na tráviacu sústavu rovnako ako na akúkoľvek inú časť tela.

Zloženie črevnej flóry všežravcov, vegánov a vegetariánov sa líši, no najvýraznejší rozdiel je medzi všežravcami a vegánmi, ktorí z jedálnička vynechali všetky živočíšne produkty.

Vegáni totiž majú v črevnej flóre najvyšší podiel ochranných druhov baktérií.

Prečítajte si tiež:Prospešných baktérií vekom ubúdaČítajte 

3. Môžete trpieť nedostatkom živín

Vyvážená vegetariánska a vegánska diéta si vyžaduje dôsledné plánovanie. Podľa National Health Service je problémový najmä prísun dostatku železa, vitamínu D a B12.

Potrebné látky možno telu doplniť pomocou fazule a šošovice, orieškami, ovocím, tmavozelenou zeleninou, celozrnnými výrobkami a cereáliami, ktoré sú obohatené železom.

SkryťVypnúť reklamu

Výhodným zdrojom vitamínu B12 sú kvasnicové a sójové výrobky, prípadne cereálie. Vitamín D zas nájdete vo vajíčkach, obohatených tukových nátierkach a niektorých druhoch mlieka.

4. Môže sa vám znížiť riziko vzniku rakoviny

Nedávna správa Svetovej zdravotníckej organizácie klasifikovala spracované mäso ako karcinogén. Slanina či saláma sa tak ocitli v rovnakej kategórii ako formaldehyd, gama žiarenie a cigarety. Za "možného" pôvodcu rakoviny bolo označené aj červené mäso.

Experti prišli k záveru, že už 50 gramov spracovaného mäsa (čiže napríklad dva plátky slaniny denne) zvyšuje riziko rakoviny čreva o 18 percent. K tomuto údaju je však dôležité dodať, že výpočet sa nevzťahuje na nárast rizika u jednotlivca ale na populáciu.

Výsledok sa totiž vzťahuje na obyvateľstvo Veľkej Británie, kde rakovinu hrubého čreva či konečníka dostane šesť zo 100 ľudí. Tento nárast sa tak v praxi premietne na jeden extra prípad zo stovky celoživotných jedákov slaniny.

SkryťVypnúť reklamu

Prečítajte si tiež:Rakovina hrubého čreva zo začiatku nebolíČítajte 

5. Môže klesnúť aj riziko srdcových ochorení

Červené mäso sa so zlyhaním srdca spájalo roky, no nebolo celkom jasné prečo. Nedávna štúdia Lerner Research Institute v USA ukázala, že za tým môžu byť látky, ktoré vytvárajú črevné mikróby pri metabolizovaní karnitínu.

Karnitín je látka v mäse, ktorá zintenzívňuje premenu tukov tým, že na seba viaže ich mastné kyseliny a umožňuje ich prechod cez membránu bunky, kde sa z nich tvorí energia.

Metabolity, ktoré baktérie vytvoria pri rozklade látok v mäse, potom putujú telom cez cievny systém a pravdepodobne prispievajú k rozvoju srdcových ochorení.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  2. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  3. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  4. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  5. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  6. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  7. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  8. Na Marka oharka do jarka
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 36 637
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 766
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 426
  4. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 8 292
  5. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí 6 268
  6. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 5 662
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 555
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 408
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu