Päť vecí, ktoré sa stanú telu ak skoncujete s mäsom

Či už z presvedčenia alebo chuti zmeniť svoj životných štýl, žiť bez mäsa sa pokúša čoraz viac ľudí. Aký to však môže mať dopad na telo?

Život bez mäsa má svoje plusy.(Zdroj: Fotolia)

Vegetariánstvo sa z presvedčenia stalo trendom, mäso začína chýbať v regáloch niektorých obchodov a ponuke reštaurácií. Aký dopad môže mať vegetariánstvo na vaše telo?

Ak rozmýšľate, že sa pripojíte k trom percentám svetovej populácie vegetariánov, toto sú veci, ktoré sa oplatí vedieť:

1. Schudnete

Vedci na George Washington University School of Medicine skúmali do akej miery môže premena zo všežravca na vegetariána ovplyvniť pohyb ručičky na váhe.

Výsledky analýzy predošlých výskumov ukázali, že ľudia, ktorí si z jedálnička vyškrtli mäso, zhodili priemerne 4,5 kilogramu. Rastlinná strava pomohla účastníkom výskumov schudnúť aj bez toho aby obmedzili príjem kalórií alebo viac športovali.

2. Zmení sa vám črevná flóra

Príslovie „Si to čo ješ“ sa trefne vzťahuje na tráviacu sústavu rovnako ako na akúkoľvek inú časť tela.

Zloženie črevnej flóry všežravcov, vegánov a vegetariánov sa líši, no najvýraznejší rozdiel je medzi všežravcami a vegánmi, ktorí z jedálnička vynechali všetky živočíšne produkty.

Vegáni totiž majú v črevnej flóre najvyšší podiel ochranných druhov baktérií.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež:Prospešných baktérií vekom ubúda

3. Môžete trpieť nedostatkom živín

Vyvážená vegetariánska a vegánska diéta si vyžaduje dôsledné plánovanie. Podľa National Health Service je problémový najmä prísun dostatku železa, vitamínu D a B12.

Potrebné látky možno telu doplniť pomocou fazule a šošovice, orieškami, ovocím, tmavozelenou zeleninou, celozrnnými výrobkami a cereáliami, ktoré sú obohatené železom.

Výhodným zdrojom vitamínu B12 sú kvasnicové a sójové výrobky, prípadne cereálie. Vitamín D zas nájdete vo vajíčkach, obohatených tukových nátierkach a niektorých druhoch mlieka.

4. Môže sa vám znížiť riziko vzniku rakoviny

Nedávna správa Svetovej zdravotníckej organizácie klasifikovala spracované mäso ako karcinogén. Slanina či saláma sa tak ocitli v rovnakej kategórii ako formaldehyd, gama žiarenie a cigarety. Za "možného" pôvodcu rakoviny bolo označené aj červené mäso.

Experti prišli k záveru, že už 50 gramov spracovaného mäsa (čiže napríklad dva plátky slaniny denne) zvyšuje riziko rakoviny čreva o 18 percent. K tomuto údaju je však dôležité dodať, že výpočet sa nevzťahuje na nárast rizika u jednotlivca ale na populáciu.

Výsledok sa totiž vzťahuje na obyvateľstvo Veľkej Británie, kde rakovinu hrubého čreva či konečníka dostane šesť zo 100 ľudí. Tento nárast sa tak v praxi premietne na jeden extra prípad zo stovky celoživotných jedákov slaniny.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež:Rakovina hrubého čreva zo začiatku nebolí

5. Môže klesnúť aj riziko srdcových ochorení

Červené mäso sa so zlyhaním srdca spájalo roky, no nebolo celkom jasné prečo. Nedávna štúdia Lerner Research Institute v USA ukázala, že za tým môžu byť látky, ktoré vytvárajú črevné mikróby pri metabolizovaní karnitínu.

Karnitín je látka v mäse, ktorá zintenzívňuje premenu tukov tým, že na seba viaže ich mastné kyseliny a umožňuje ich prechod cez membránu bunky, kde sa z nich tvorí energia.

Metabolity, ktoré baktérie vytvoria pri rozklade látok v mäse, potom putujú telom cez cievny systém a pravdepodobne prispievajú k rozvoju srdcových ochorení.

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  3. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  4. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  5. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  6. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  8. Top First moment dovolenky na leto 2018
  9. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  10. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  3. Vianočný bázar chalaňov
  4. Vianočné mecheche 2017
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  6. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  7. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  8. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  9. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  10. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 23 041
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 7 481
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 4 089
  4. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 3 550
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 2 382
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 488
  7. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 401
  8. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 1 383
  9. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 346
  10. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať 1 009

Téma: Vegetariánstvo


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Piekol macesy a mal baňu. Jeho slovenská továreň prežila dodnes

Maces kupujú hlavne ľudia s problémami s trávením.

KOMENTÁRE

Rok 1997: Zmrznutý Leo desil viac než elektrikár Mečiar

Moc stále držal v rukách Mečiar a z rodinných osláv sa stávali mory.

ŠPORT

Kuzminová skončila druhá v stíhacích pretekoch

Napriek štyrom chybám v streľbe prišla len o jedno miesto.

Neprehliadnite tiež

Ako si cez sviatky udržať apetít pod kontrolou

Prinášame rady, ako si užiť Vianoce bez toho, aby si to odniesla línia a zdravie.

Desať potravín, ktoré nabijú telo energiou

Proti únave a vyčerpaniu sa dá bojovať aj jedlom.

Srdce bábätka bilo mimo hrude. Operácia mu dala nádej

Dievčatko sa narodilo s mimoriadne zriedkavou poruchou.

Očkovanie sa v tehotenstve oplatí. Chrípka môže plodu ublížiť

Vakcínu proti chrípke možno tehotným podať v ktoromkoľvek trimestri.

So šupkou, alebo bez? Ako sa oplatí jesť zeleninu a ovocie

So šupkou sa strácajú vitamíny, vláknina, aj antioxidanty.