SME

Ryža je zdravá, keď je celozrnná

Hnedá ryža obsahuje vitamín B1, ktorý ochranne pôsobí na srdcový sval a nervové tkanivo, zlepšuje trávenie.

Aj keď je bohatá na horčík, pri varení ho stráca.Aj keď je bohatá na horčík, pri varení ho stráca. (Zdroj: Fotolia - ilustračné)

Patrí medzi nízkotučné potraviny, ale zasýti na niekoľko hodín.

Ryža pochádza z tropickej a subtropickej južnej a juhovýchodnej Ázie a Afriky. Pestovala sa už pred deväťtisíc rokmi. Dnes existuje asi osemtisíc druhov ryže, líšia sa najmä spôsobom pestovania. Ryža môže byť horská alebo nížinná.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nížinná potrebuje teplé podnebie a zaplavený pozemok - obyčajne sa nazýva aj bahenná. Jej vegetačné obdobie trvá 130 až 180 dní, dajú sa teda dospestovať dve úrody ryže za rok.

Horská ryža dobre znáša chladnejšie podnebie a pri dostatku zrážok vyrastie aj na pôde, ktorá nie je zavlažovaná.

SkryťVypnúť reklamu

Z nížin, kde je pôda výživná a má veľký objem vody, pochádzajú veľké objemné zrnká, ktoré majú chuť a vôňu. Ryža pestovaná vysoko v horách je útlejšia a má hustejšie jadro s chuťovými prímesami, aké sa v nížinnej ryži nevyskytujú. Vďaka nízkemu objemu vody v zrnkách môže mať trvanlivosť ryže aj viac ako pätnásť rokov.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C42VB na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Víkend

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 388
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 083
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 693
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 410
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 128
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 846
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 287
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu