Patrí medzi nízkotučné potraviny, ale zasýti na niekoľko hodín.
Ryža pochádza z tropickej a subtropickej južnej a juhovýchodnej Ázie a Afriky. Pestovala sa už pred deväťtisíc rokmi. Dnes existuje asi osemtisíc druhov ryže, líšia sa najmä spôsobom pestovania. Ryža môže byť horská alebo nížinná.
Nížinná potrebuje teplé podnebie a zaplavený pozemok - obyčajne sa nazýva aj bahenná. Jej vegetačné obdobie trvá 130 až 180 dní, dajú sa teda dospestovať dve úrody ryže za rok.
Horská ryža dobre znáša chladnejšie podnebie a pri dostatku zrážok vyrastie aj na pôde, ktorá nie je zavlažovaná.
Z nížin, kde je pôda výživná a má veľký objem vody, pochádzajú veľké objemné zrnká, ktoré majú chuť a vôňu. Ryža pestovaná vysoko v horách je útlejšia a má hustejšie jadro s chuťovými prímesami, aké sa v nížinnej ryži nevyskytujú. Vďaka nízkemu objemu vody v zrnkách môže mať trvanlivosť ryže aj viac ako pätnásť rokov.
Ak ju správne skladujeme, zrnká by nemali stratiť svoje vlastnosti ani vôňu. Mäkké a objemné zrnká ryže obsahujú veľa lepkavých častí.
Veľmi lepkavá ryža sa používa na výrobu pudingov, sushi, kaše a cukroviniek. Pololepkavá ryža sa dobre je paličkami, no jej príprava si vyžaduje väčší objem vody.
Úzke a dlhé zrnká horskej ryže majú tvrdší stred a uvoľňujú pri varení podstatne menej škrobu ako tie z nížiny. Po úprave vznikne jemná, sypká ryža, vhodná ako príloha k omáčkam, k ovociu a do šalátov.