SME
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Raw, vegánsky, či bez lepku? Etiketa pre hostí aj hostiteľov

Máme na návšteve poľaviť z nevyhnutných diét?

Hostiteľ nemusí návšteve vyjsť vždy v ústrety.Hostiteľ nemusí návšteve vyjsť vždy v ústrety. (Zdroj: Pixabay - ilustračné)

Prosí si niekto raw-vegánsko-bezlepkovú náhradu moriaka? Blížia sa sviatky a s nimi aj množstvo spoločenských udalostí plných jedla. Keďže sa so špeciálnymi diétami v poslednom čase akoby roztrhlo vrece, príprava pohostenia môže byť pre hostiteľov ale aj hostí stresujúca.

Keďže som dietologička, ľudia mi zvyknú dosť podrobne opisovať svoje stravovacie návyky. I ja však potrebujem niekde nakresliť čiaru. Nedávno ma zaskočila kamarátka, ktorej som sa pri pozvánke na večeru opýtala na prípadné obmedzenia. Niekdy je vegetariánka, inokedy zas nie, takže je s ňou náročné udržať krok.

Skryť Vypnúť reklamu

„Jem ryby, ale iba ak pochádzajú z udržateľného rybolovu,“ odpovedala. Aj ako človek, ktorý má nadpriemernú znalosť udržateľných rybárskych praktík, ktorý žije v meste s udržateľnými rybacími trhmi, som bola zaskočená. Je v poriadku od hostiteľa očakávať nie len ústretovosť pri obmedzenom jedálničku, ale aj žiadať, aby všetko čo položí na stôl bolo lokálne, či organické?

Prinútilo ma to zamyslieť sa nad tým, akí sme sa stali prieberčiví. Uvažovala som, aké očakávania je hostiteľ ešte povinný splniť a čo je vôbec slušné žiadať ako hosť? Líšia sa pravidlá etikety pri posedeniach v úzkom kruhu a večierkoch? Znamená stresom opradená sviatočná sezóna, že by sme mali vo svojich prísnych stravovacích návykoch trochu poľaviť?

Odpovede na otázky o slávnostnom stolovaní som hľadala u uznávanej expertky na etiketu Julie Blais Comeau.

Skryť Vypnúť reklamu

Prečítajte si tiež: Mýty o cholesterole, je dobrý a zlý Čítajte 

Alergie, obmedzenia a preferencie

Ak trpíte potravinovou alergiou, je vašou povinnosťou o nej informovať hostiteľa. Nehanbite sa, ide o vašu bezpečnosť a hostiteľ sa tomu musí prispôsobiť.

Veci sa začínajú komplikovať v prípade, ak ste na niektoré potraviny citlivý, trpíte miernou intoleranciou, alebo ide o vaše osobné preferencie.

Dobrým pravidlom je, že čím bližší máte s hostiteľom vzťah a čím menej ľudí sa posedenia zúčastní, tým vhodnejšie je hovoriť o obmedzeniach, ktoré si nevyžaduje zdravotný stav.

Idete na slávnostnú večeru pre troch u vašej sestry? Môžete spomenúť, že sa snažíte obmedziť príjem červeného mäsa. Ste pozvaní na sviatočnú párty pre 70 ľudí, ktorú organizuje šéf vášho partnera? Nechajte si svoju prieberčivosť pre seba.

Prečítajte si tiež: Ako jesť tak, aby ste po jedle cítili prílev energie Čítajte 

Rady pre hostiteľov

Blais Comeau hostiteľom odporúča opýtať sa hostí, či je niečo, čím by ste im vedeli návštevu spríjemniť. Hosťom to otvára možnosť zveriť sa nie len so svojimi stravovacími návykmi, ale aj s prípadným strachom z domácich zvierat.

Skryť Vypnúť reklamu

Ak nemáte v pláne prispôsobiť sa špeciálnym diétam hostí, radšej sa na ne ani vôbec nepýtajte. V prípade, že ste sa už o výhradách v strave už rozprávali, očakáva sa, že hosťom vyjdete v ústrety.

Môže sa stať, že požiadavky hosťa budú neopodstatnené alebo príliš náročné. V tom prípade odborníčka na etiketu odporúča diplomatickú odpoveď: „Urobím maximum, aby sme to zariadili. Budeme však podávať množstvo zeleniny, šalátov alebo rizotá.“

Ak návšteve opíšete jedlá, ktoré plánujete servírovať, ubezpečíte ich, že pri stolovaní budú mať na výber.

Prekvapilo ma, že podľa Blais Comeau je úplne v poriadku požiadať hosťa so špeciálnou diétou, aby priniesli vhodné jedlo aj v prípade, že sa to sami nenavrhnú.

„Chápem, že sa vyhýbate lepku. Našla by sa príloha, ktorou by ste radi prispeli?“ opisuje odborníčka taktný spôsob, ako o to hosťa požiadať.

Hosť tak bude zodpovedať za svoje špeciálne požiadavky, napokon, oni vedia čo môžu a čo nemôžu jesť.

Prečítajte si tiež: Polovicu zdravého obeda má tvoriť zelenina Čítajte 

Rady pre sviatočných hostí

Ak ja vaša strava limitovaná zo zdravotných, náboženských alebo iných dôvodov, mali by ste na pozvanie reagovať nasledovne: „Rád prídem, ale chcem aby ste vedeli, že nemôžem jesť, som alergický na ___. Rád prinesiem jedlo, o ktoré sa podelím.“

Táto stratégia je výborná pre vegánov a vegetariánov. Moji klienti často hovoria, že im na návšteve ponúkajú vegetariánske jedlá ako je dusená zelenina alebo zemiaky a neuvedomujú si, že ich hosť potrebuje aj proteíny. Ak vhodné jedlo prinesú so sebou, svojho hostiteľa zbavia zbytočného stresu.

A čo v prípade, že je vaša diéta iba krátkodobá, napríklad obmedzujete cukor alebo pijete iba šťavy? V prvom rade - prečo vôbec diétujete počas sviatkov? A v rade druhom, je neslušné svojimi diétami zaťažovať hostiteľov, ktorí boli natoľko láskaví, že vás pozvali na večeru. Buď pozvanie odmietnite, alebo sa na jeden večer prispôsobte.

Príjemné (bezgluténové, paleo, vegánske, atď.) sviatky!

Text pôvodne vyšiel v The Washington Post.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Budovanie zelenej značky
  5. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  6. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  10. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 41 502
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 23 848
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 16 115
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 213
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 771
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 670
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 555
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 455
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 436
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 308
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Daniel Lipšic.

Krajniak a Lipšic sa poznajú dekády.

11 h

Lipšic dostal pomoc od politikov.

8 h

Neprehliadnite tiež

Vakcínou proti covidu by sa malo na Slovensku očkovať od 27. decembra.

Protilátky nezneutralizovali vírus dostatočne.

14 h
Ilustračné foto.

Stačí polhodinka denne.

21. jan
Do skúmavky treba pľuť minútu, aby bolo dosť slín na test. Netreba robiť výtery z nosa a hrdla.

Slinové testy sú lacnejšie.

19. jan
Ilustračné foto.

Rúško v mnohých prípadoch stačí.

19. jan