Myslíte si, že za detskú hyperaktivitu môže cukor?

Rodičia sa na cukor vyhovárajú zo zvyku aj neznalosti.

Deti z cukru nezdivočejú.(Zdroj: Flickr - Madgerly)

Autor je pediater.

Zbožňujem bláznenie sa s mojimi pacientmi. Moje návštevy často začínajú tým, že deti požiadam aby mi pomasírovali chodidlá. Robím to, aby bol môj príchod veselý (menej desivý) a aby sa moji pacienti nebáli uvoľniť.

Výsledkom je, že sa rodičia zvyknú ospravedlňovať, počujem frázy ako: „Naposledy sa tak zdivočene správal pred týždňom, keď na narodeninovej oslave prejedol cukru.“

Mnoho rodičov si myslí, že cukor robí ich deti hyperaktívne. To nie je pravda. Túto teóriu už vyvrátilo množstvo vedeckých štúdií, cukor za hyperaktivitu detí nemôže.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ako je možné, že sa vedecké bádanie nezhoduje so praktickými skúsenosťami rodičov, ktorí svoje deti dobre poznajú? Odpoveď spočíva v spôsobe, akým lekári skúmali vplyv cukru na správanie.

Prečítajte si tiež:Prečo sa pri jedení čipsov nedokážete ovládať?

Cukor nenápadne pridávajú

Doktori vzali skupinu detí, ktoré sa zhodovali vo veku, zázemí a iných faktoroch. Potom deti rozdelia do dvoch skupín. Jedna dostáva bežnú stavu, druhej do jedla vpašujú extra porciu cukru tak, aby ju nebolo cítiť.

Nikto netuší, ktoré dieťa patrí do ktorej skupiny - deti, rodičia a ani lekári. Výsledky sa vyhodnocujú na základe špeciálneho kódu v závere štúdie.

Tento typ výskum sa nazýva „dvojito zaslepenou“ štúdiou. Používajú sa kvôli tomu, aby sa objektom aj výskumníkom zabránilo podvedome skresliť výsledky zaujatosťou alebo predpokladmi.

Ak cukor nespôsobuje hyperaktivitu detí, prečo tomu rodičia veria? Vychádza to z dvoch predpokladov. Po prvé, deti jedia zákusky a sladkosti najmä počas špeciálnych príležitostí ako sú narodeninové oslavy. Na ich nadmernú aktivitu vplýva skôr atmosféra, množstvo priateľov a hry.

Druhým dôvodom je to, že rodičia sú zvyknutí zvaľovať správanie detí na cukor už celé desaťročia. To isté tvrdili aj vaši starkí o vašich rodičoch, keď boli malí. Neustálym opakovaním sa teória stala dôveryhodnou.

Prečítajte si tiež:Čo vám hrozí, ak si necháte zvieratami oblizovať tvár

Vytláča zdravé

Mýtus okolo cukru je podobný, ako rozšírená predstava že detí chytia chrípku ak vybehnú do chladného počasia s mokrou hlavou. Túto populárnu predstavu dôkazy vyvrátili, no stále sa nájde množstvo ľudí, ktorí tomu veria.

A teraz prichádza zlá správa. Aj keď cukor nespôosobuje hyperaktivitu, neznamená to, že je neškodný. Priveľa cukru zmení spôsob, akým rozmýšľate nad chuťou jedla. Zrelý banán alebo šťavnatý pomaranč sa nevyrovná čokoládovej tyčinke.

Ak deti (aj dospelí) jedia priveľa cukru, môžu odmietať zdravé potraviny s tým, že nie sú dostatočne sladké. Z vašej stravy sa začnú vytrácať prospešné jedlá a narastá šanca, že budete trpieť nadváhou. Rovnako narastá riziko cukrovky a srdcových ochorení.

Prečítajte si tiež:Koľko plechoviek coly je už priveľa?

Prehnať sa to dá aj jogurtom

Potravinársky priemysel pozná ľudský hlad po cukre a preto ho pridáva do mnohých potravín. Stáva sa, že stratíte prehľad o tom, koľko cukru vlastne vo svojej strave konzumujete.

Populárne značky jogurtov obsahujú aj viac než 20 gramov pridaného cukru, pričom American Heart Association (pozn. red.: Asociácia za zdravé srdce) odporúča deťom obmedziť príjem pridaného cukru na menej než 25 gramov.

Takže nabudúce, keď budete túžiť po maškrtách, urobte svojmu telu láskavosť a namiesto škatule sušienok siahnite po jablku, alebo si dajte plnú hrsť jahôd.

Text pôvodne vyšiel v The Washington Post.

Medzititulky sú doplnené redakciou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  2. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's?
  10. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  1. Rozprávkové tankovanie
  2. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  3. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  4. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  10. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 458
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 878
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 418
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 391
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 8 960
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 505
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 910
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 5 837
  9. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 848
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 285