V mysliach ľudí navyše ešte zostávajú predsudky o niektorých tukoch.
„Napríklad ľudia vytrvalo uprednostňujú slnečnicový olej pred repkovým, a to nemusí byť najlepšie,“ hovorí MUDr. Katarína Babinská z Lekárskej fakulty v Bratislave.
Repkový olej do detskej výživy?
Repkový olej bol kedysi zaznávaný pre vysoký obsah kyseliny erukovej. Staršia generácia si pamätá, že ešte koncom 50. rokov sa používal na mazanie strojov či na svietenie v domácnosti. Už dvadsať rokov to však neplatí. Repkové oleje, ktoré sa dnes predávajú, sú celkom iné a zušľachtené.
„Majú takmer nulový obsah kyseliny erukovej. Ja osobne by som ho uprednostnila pred slnečnicovým olejom, lebo má priaznivejší pomer tukov vplývajúci na organizmus. Odborníci dokonca uvažujú, že by sa pridával do detskej mliečnej výživy,“ hovorí Ing. Salková z Výskumného ústavu potravinárskeho.
Chemik a potravinár Ing. Štefan Schmidt radí, že repkový olej je vhodnejší pre studenú kuchyňu, nie na fritovanie či vyprážanie. Z olejov je na vyprážanie a fritovanie najvhodnejší olej, ktorý to má v názve. Má totiž podobné zloženie ako olivový olej, dominuje v ňom kyselina olejová.
Oleje treba striedať
Na trhu je dnes toľko druhov olejov, margarínov a stužených tukov, že človek nevie, čo si vybrať. Jedna z herečiek sa nedávno priznala, že radšej používa len olivový olej. Dáva ho do šalátov, varí na ňom aj vypráža.
„Upnúť sa na olivový olej, lebo je najzdravší, nie je správne. Tuky treba striedať. Pri tepelnej úprave v nich nastávajú zmeny a použitím nevhodného tuku môžu dokonca vzniknúť zdraviu škodlivé látky. Dlhodobé jednostranné používanie toho istého druhu tiež môže mať nepriaznivé účinky,“ hovorí MUDr. Babinská. Olivový olej napríklad neobsahuje esenciálne mastné kyseliny. „Preto je dobré doplniť ich jedením slnčenicových alebo ľanových semienok. Stačí lyžicu ľanových semienok namočiť do vody a zjesť,“ radí.
Ing. Salková sa priznáva, že ak vypráža, jedine na masti. „Masť nezavrhujeme. Obsahuje až 40 percent kyseliny olejovej, ktorú obsahuje olivový olej.“ (uj)