SME

Oleje, margaríny, tuky: Kto sa v tom vyzná?

Na čom variť, piecť, vyprážať? Ako sa v tom vyznať? Odborníci na výživu radia sledovať zloženie na obaloch, kým si vložíme olej či margarín do košíka.

V mysliach ľudí navyše ešte zostávajú predsudky o niektorých tukoch.

„Napríklad ľudia vytrvalo uprednostňujú slnečnicový olej pred repkovým, a to nemusí byť najlepšie,“ hovorí MUDr. Katarína Babinská z Lekárskej fakulty v Bratislave.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Repkový olej do detskej výživy?

Repkový olej bol kedysi zaznávaný pre vysoký obsah kyseliny erukovej. Staršia generácia si pamätá, že ešte koncom 50. rokov sa používal na mazanie strojov či na svietenie v domácnosti. Už dvadsať rokov to však neplatí. Repkové oleje, ktoré sa dnes predávajú, sú celkom iné a zušľachtené.

SkryťVypnúť reklamu

„Majú takmer nulový obsah kyseliny erukovej. Ja osobne by som ho uprednostnila pred slnečnicovým olejom, lebo má priaznivejší pomer tukov vplývajúci na organizmus. Odborníci dokonca uvažujú, že by sa pridával do detskej mliečnej výživy,“ hovorí Ing. Salková z Výskumného ústavu potravinárskeho.

Chemik a potravinár Ing. Štefan Schmidt radí, že repkový olej je vhodnejší pre studenú kuchyňu, nie na fritovanie či vyprážanie. Z olejov je na vyprážanie a fritovanie najvhodnejší olej, ktorý to má v názve. Má totiž podobné zloženie ako olivový olej, dominuje v ňom kyselina olejová.

Oleje treba striedať

Na trhu je dnes toľko druhov olejov, margarínov a stužených tukov, že človek nevie, čo si vybrať. Jedna z herečiek sa nedávno priznala, že radšej používa len olivový olej. Dáva ho do šalátov, varí na ňom aj vypráža.

SkryťVypnúť reklamu

„Upnúť sa na olivový olej, lebo je najzdravší, nie je správne. Tuky treba striedať. Pri tepelnej úprave v nich nastávajú zmeny a použitím nevhodného tuku môžu dokonca vzniknúť zdraviu škodlivé látky. Dlhodobé jednostranné používanie toho istého druhu tiež môže mať nepriaznivé účinky,“ hovorí MUDr. Babinská. Olivový olej napríklad neobsahuje esenciálne mastné kyseliny. „Preto je dobré doplniť ich jedením slnčenicových alebo ľanových semienok. Stačí lyžicu ľanových semienok namočiť do vody a zjesť,“ radí.

Ing. Salková sa priznáva, že ak vypráža, jedine na masti. „Masť nezavrhujeme. Obsahuje až 40 percent kyseliny olejovej, ktorú obsahuje olivový olej.“ (uj)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 15 306
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 393
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 7 029
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 156
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 785
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 615
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 559
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 045
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu