SME

Oleje, margaríny, tuky: Kto sa v tom vyzná?

Na čom variť, piecť, vyprážať? Ako sa v tom vyznať? Odborníci na výživu radia sledovať zloženie na obaloch, kým si vložíme olej či margarín do košíka.

V mysliach ľudí navyše ešte zostávajú predsudky o niektorých tukoch.

„Napríklad ľudia vytrvalo uprednostňujú slnečnicový olej pred repkovým, a to nemusí byť najlepšie,“ hovorí MUDr. Katarína Babinská z Lekárskej fakulty v Bratislave.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Repkový olej do detskej výživy?

Repkový olej bol kedysi zaznávaný pre vysoký obsah kyseliny erukovej. Staršia generácia si pamätá, že ešte koncom 50. rokov sa používal na mazanie strojov či na svietenie v domácnosti. Už dvadsať rokov to však neplatí. Repkové oleje, ktoré sa dnes predávajú, sú celkom iné a zušľachtené.

SkryťVypnúť reklamu

„Majú takmer nulový obsah kyseliny erukovej. Ja osobne by som ho uprednostnila pred slnečnicovým olejom, lebo má priaznivejší pomer tukov vplývajúci na organizmus. Odborníci dokonca uvažujú, že by sa pridával do detskej mliečnej výživy,“ hovorí Ing. Salková z Výskumného ústavu potravinárskeho.

Chemik a potravinár Ing. Štefan Schmidt radí, že repkový olej je vhodnejší pre studenú kuchyňu, nie na fritovanie či vyprážanie. Z olejov je na vyprážanie a fritovanie najvhodnejší olej, ktorý to má v názve. Má totiž podobné zloženie ako olivový olej, dominuje v ňom kyselina olejová.

Oleje treba striedať

Na trhu je dnes toľko druhov olejov, margarínov a stužených tukov, že človek nevie, čo si vybrať. Jedna z herečiek sa nedávno priznala, že radšej používa len olivový olej. Dáva ho do šalátov, varí na ňom aj vypráža.

SkryťVypnúť reklamu

„Upnúť sa na olivový olej, lebo je najzdravší, nie je správne. Tuky treba striedať. Pri tepelnej úprave v nich nastávajú zmeny a použitím nevhodného tuku môžu dokonca vzniknúť zdraviu škodlivé látky. Dlhodobé jednostranné používanie toho istého druhu tiež môže mať nepriaznivé účinky,“ hovorí MUDr. Babinská. Olivový olej napríklad neobsahuje esenciálne mastné kyseliny. „Preto je dobré doplniť ich jedením slnčenicových alebo ľanových semienok. Stačí lyžicu ľanových semienok namočiť do vody a zjesť,“ radí.

Ing. Salková sa priznáva, že ak vypráža, jedine na masti. „Masť nezavrhujeme. Obsahuje až 40 percent kyseliny olejovej, ktorú obsahuje olivový olej.“ (uj)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  2. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  3. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  4. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  5. Plátené tašky a opakované použitie
  6. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor
  7. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  8. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy
  1. Oslava ako v Hollywoode: Kaufland má narodeniny, pozýva aj vás
  2. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  3. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  4. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  5. Sigord – les, kde sa stretáva zodpovedné hospodárenie s turizmom
  6. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  7. Detox pre vaše auto. Prejaví sa v spotrebe aj vo výkone
  8. Plátené tašky a opakované použitie
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 13 284
  2. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 6 420
  3. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 4 873
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 478
  5. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 4 300
  6. Iónske alebo Dodekanské ostrovy? Grécke leto má stovky tvárí 3 742
  7. Plátené tašky a opakované použitie 3 072
  8. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 2 850
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu