Oleje, margaríny, tuky: Kto sa v tom vyzná?

Na čom variť, piecť, vyprážať? Ako sa v tom vyznať? Odborníci na výživu radia sledovať zloženie na obaloch, kým si vložíme olej či margarín do košíka.

V mysliach ľudí navyše ešte zostávajú predsudky o niektorých tukoch.

„Napríklad ľudia vytrvalo uprednostňujú slnečnicový olej pred repkovým, a to nemusí byť najlepšie,“ hovorí MUDr. Katarína Babinská z Lekárskej fakulty v Bratislave.

Repkový olej do detskej výživy?

Repkový olej bol kedysi zaznávaný pre vysoký obsah kyseliny erukovej. Staršia generácia si pamätá, že ešte koncom 50. rokov sa používal na mazanie strojov či na svietenie v domácnosti. Už dvadsať rokov to však neplatí. Repkové oleje, ktoré sa dnes predávajú, sú celkom iné a zušľachtené.

„Majú takmer nulový obsah kyseliny erukovej. Ja osobne by som ho uprednostnila pred slnečnicovým olejom, lebo má priaznivejší pomer tukov vplývajúci na organizmus. Odborníci dokonca uvažujú, že by sa pridával do detskej mliečnej výživy,“ hovorí Ing. Salková z Výskumného ústavu potravinárskeho.

Chemik a potravinár Ing. Štefan Schmidt radí, že repkový olej je vhodnejší pre studenú kuchyňu, nie na fritovanie či vyprážanie. Z olejov je na vyprážanie a fritovanie najvhodnejší olej, ktorý to má v názve. Má totiž podobné zloženie ako olivový olej, dominuje v ňom kyselina olejová.

Oleje treba striedať

Na trhu je dnes toľko druhov olejov, margarínov a stužených tukov, že človek nevie, čo si vybrať. Jedna z herečiek sa nedávno priznala, že radšej používa len olivový olej. Dáva ho do šalátov, varí na ňom aj vypráža.

„Upnúť sa na olivový olej, lebo je najzdravší, nie je správne. Tuky treba striedať. Pri tepelnej úprave v nich nastávajú zmeny a použitím nevhodného tuku môžu dokonca vzniknúť zdraviu škodlivé látky. Dlhodobé jednostranné používanie toho istého druhu tiež môže mať nepriaznivé účinky,“ hovorí MUDr. Babinská. Olivový olej napríklad neobsahuje esenciálne mastné kyseliny. „Preto je dobré doplniť ich jedením slnčenicových alebo ľanových semienok. Stačí lyžicu ľanových semienok namočiť do vody a zjesť,“ radí.

Ing. Salková sa priznáva, že ak vypráža, jedine na masti. „Masť nezavrhujeme. Obsahuje až 40 percent kyseliny olejovej, ktorú obsahuje olivový olej.“ (uj)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  2. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  4. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  5. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  6. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  7. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  8. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  9. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  10. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  1. Riešenie kolízií áut - exkluzivní autokamera MiVue 766 WiFi
  2. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  3. Problém s darčekom? 10 perfektných tipov na Vianočné darčeky!
  4. Slovensko bude vo svete reprezentovať projekt Zachráň včely
  5. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  6. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  7. Moderný hotel, kde sa cítite ako doma
  8. Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave
  9. Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu
  10. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 63 336
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 17 693
  3. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 9 898
  4. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 9 534
  5. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 8 210
  6. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 6 938
  7. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 802
  8. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch 3 902
  9. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád 3 494
  10. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 3 286