Oleje, margaríny, tuky: Kto sa v tom vyzná?

Na čom variť, piecť, vyprážať? Ako sa v tom vyznať? Odborníci na výživu radia sledovať zloženie na obaloch, kým si vložíme olej či margarín do košíka.

V mysliach ľudí navyše ešte zostávajú predsudky o niektorých tukoch.

„Napríklad ľudia vytrvalo uprednostňujú slnečnicový olej pred repkovým, a to nemusí byť najlepšie,“ hovorí MUDr. Katarína Babinská z Lekárskej fakulty v Bratislave.

Repkový olej do detskej výživy?

Repkový olej bol kedysi zaznávaný pre vysoký obsah kyseliny erukovej. Staršia generácia si pamätá, že ešte koncom 50. rokov sa používal na mazanie strojov či na svietenie v domácnosti. Už dvadsať rokov to však neplatí. Repkové oleje, ktoré sa dnes predávajú, sú celkom iné a zušľachtené.

„Majú takmer nulový obsah kyseliny erukovej. Ja osobne by som ho uprednostnila pred slnečnicovým olejom, lebo má priaznivejší pomer tukov vplývajúci na organizmus. Odborníci dokonca uvažujú, že by sa pridával do detskej mliečnej výživy,“ hovorí Ing. Salková z Výskumného ústavu potravinárskeho.

Chemik a potravinár Ing. Štefan Schmidt radí, že repkový olej je vhodnejší pre studenú kuchyňu, nie na fritovanie či vyprážanie. Z olejov je na vyprážanie a fritovanie najvhodnejší olej, ktorý to má v názve. Má totiž podobné zloženie ako olivový olej, dominuje v ňom kyselina olejová.

Oleje treba striedať

Na trhu je dnes toľko druhov olejov, margarínov a stužených tukov, že človek nevie, čo si vybrať. Jedna z herečiek sa nedávno priznala, že radšej používa len olivový olej. Dáva ho do šalátov, varí na ňom aj vypráža.

„Upnúť sa na olivový olej, lebo je najzdravší, nie je správne. Tuky treba striedať. Pri tepelnej úprave v nich nastávajú zmeny a použitím nevhodného tuku môžu dokonca vzniknúť zdraviu škodlivé látky. Dlhodobé jednostranné používanie toho istého druhu tiež môže mať nepriaznivé účinky,“ hovorí MUDr. Babinská. Olivový olej napríklad neobsahuje esenciálne mastné kyseliny. „Preto je dobré doplniť ich jedením slnčenicových alebo ľanových semienok. Stačí lyžicu ľanových semienok namočiť do vody a zjesť,“ radí.

Ing. Salková sa priznáva, že ak vypráža, jedine na masti. „Masť nezavrhujeme. Obsahuje až 40 percent kyseliny olejovej, ktorú obsahuje olivový olej.“ (uj)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  2. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  3. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  4. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  5. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  6. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  7. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  8. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  9. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  10. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 16 700
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 975
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 482
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 718
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 593
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 8 496
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 179
  8. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 5 937
  9. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 5 208
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 940

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Štát zabil novinára. Nitky vedú k princovi

Saudská Arábia priznala, že Chášukdží je mŕtvy.

Dobré ráno

Špeciálne Dobré ráno: Ako sa Slovák stal jedným z najlepších

Rozhovor s odborníkom na civilizáciu Mayov.

Neprehliadnite tiež