SAFA
Nadmerný príjem nasýtených mastných kyselín môže byť príčinou závažných ochorení. Tieto látky sa nachádzajú najmä v živočíšnych tukoch, bravčovej masti a masle.
PUFA
Polynenasýtené mastné kyseliny majú v prevencií kardiovaskulárnych ochorení najvýraznejší ochranný účinok. Priaznivo ovplyvňujú hladiny cholesterolu v krvi. Hlavným zástupcom tohto radu je kyselina linolová. Túto látku nevyhnutnú pre naše zdravie si organizmus nedokáže vytvoriť sám a získavame ju výlučne zo stravy.
MUFA
Mononenasýtené mastné kyseliny - tieto látky významne znižujú riziko ochorení srdca a ciev a novšie štúdie dokumentujú ich priaznivý vplyv na pacientov s cukrovkou. Nachádzajú sa aj v mandliach, lieskových orechoch a pistáciách. Hlavným zdrojom mononenasýtených mastných kyselín je olivový olej. Nachádzajú sa však aj v repkovom oleji, ale aj v niektorých nátierkových rastlinných tukoch.
TRANS
Transmastné kyseliny by sme mali celkom vylúčiť zo stravy.
Dnes je potvrdené, že tieto látky majú na hladiny cholesterolu v krvi ešte nepriaznivejší vplyv než nasýtené tuky( teda masť či maslo) a výrazne zvyšujú riziko kardiovaskulárnych chorôb. Kvalitné rastlinné tuky trans formy prakticky neobsahujú.