Bratislava 15. marca (TASR) - Učitelia a manažéri sú k svojim stravovacím návykom kritickejší. Konzumujú viac rýb, ovocia, zeleniny a menej masti. Vyplynulo to z monitorovania rizikových faktorov zameraných na prevenciu kardiovaskulárnych ochorení, ktorú vlani u 2000 osôb urobili Floraporadne v spolupráci so štátnymi zdravotnými ústavmi.
Učitelia sa môžu pochváliť aj najväčšou pohybovou aktivitou, na rozdiel od manažérov, kde je najhoršia. K negatívam patrí stále vysoká spotreba údenín a masla na úkor rastlinných tukov, ktoré svojím zložením priaznivo vplývajú na hladinu cholesterolu v krvi.
K negatívnym faktorom v tejto skupine patrí najvyššia záťaž stresmi a vysoký podiel nadváhy a obezity. Vo všeobecnosti majú ženy lepšie stravovacie návyky. Stresová záťaž je temer rovnaká ako u mužov, počet fajčiarok je len o niečo nižší, pričom najviac ich je medzi manažérkami. Z faktorov životného štýlu je najvyššia záťaž stresmi vo veľkých mestách, kde je aj najnižšia fyzická aktivita.