Spôsobuje novoobjavený hormón výkývy telesnej hmotnosti?

Seattle 27. marca (TASR) - Nedávno objavený hormón ghrelin, ktorý podporuje chuť do jedla a dáva sa do súvislosti s dlhodobou reguláciou telesnej váhy, ...

Seattle 27. marca (TASR) - Nedávno objavený hormón ghrelin, ktorý podporuje chuť do jedla a dáva sa do súvislosti s dlhodobou reguláciou telesnej váhy, môže byť podľa jednej americkej štúdie základom novej liečby obezity.

Ghrelin objavili v roku 1999 japonskí vedci v telách potkanov. Hormón, ktorý sa skladá z 28 aminokyselín, stimuluje v hypofýze uvoľňovanie rastového hormónu GH a tiež pocit hladu. Okrem toho spôsobuje zníženie metabolizmu tukov. V októbri 2000 vedci z amerického farmaceutického koncernu Lilly zistili, že najviac ghrelinu produkuje žalúdok potkanov.

Keď hormón vstrekli zvieratám pod kožu, ich hmotnosť sa zvýšila asi o desať percent, hoci neprijímali viac kalórií ako potkany v kontrolnej skupine. Vedci sa domnievajú, že toto priberanie súviselo so zníženým metabolizmom tukov. Pri vstreknutí ghrelinu priamo do mozgu potkanov tieto nielen zreteľne pribrali, ale začali aj viac žrať. Priberanie rástlo so zväčšovaním dávky hormónu.

Hormón zodpovedajúci ghrelinu u potkanov sa neskôr našiel aj u človeka, pričom sa od neho odlišuje iba dvoma aminokyselinami. Človek aj potkany ho majú najviac v žalúdočných bunkách. Jeho hladina silno stúpa pred každým prijímaním potravy a potom rovnako rýchlo klesne. Hormón sa však nachádza aj v tukovom tkanive, podžalúdkovej žľaze a čreve.

Prvé pokusy s ghrelinom na ľuďoch uskutočnili v roku 2001 britskí vedci z Imperial College v Londýne. Dobrovoľníci, ktorí hormón dostali, prijali v priemere o 28 percent kalórií viac ako členovia kontrolnej skupiny. Prvýkrát sa tak podarilo dokázať prítomnosť látky podporujúcej chuť do jedla v krvnom obehu človeka. Dovtedy boli známe iba hormóny potláčajúce chuť do jedla, ako napríklad leptín, produkovaný tukovými bunkami.

Tím vedcov na čele s Davidom E. Cummingsom z Veterans Affairs Puget Sound Health Care System v Seattle zverejnil v časopise New England Journal of Medicine štúdiu, podľa ktorej hladina ghrelinu po schudnutí silno stúpne, čo je podľa neho dôkazom toho, že tento hormón je zodpovedný za opätovné priberanie obéznych ľudí a ich návrat k pôvodnej nadváhe.

Cummings sledoval hladinu ghrelinu 13 obéznych pacientov pred začiatkom odtučňovacieho programu a po jeho skončení, ako aj hladinu inzulínu, citlivosť na inzulín a hladinu leptínu. Kontrolnú skupinu tvorilo päť predtým obéznych ľudí, ktorým operatívne zmenšili žalúdok, a desať osôb s normálnou hmotnosťou.

Obézni účastníci štúdie stratili počas polročnej diéty v priemere 17,4 percenta svojej hmotnosti, ale hladina ghrelinu sa zároveň zvýšila o 24 percent. Po skončení kúry mali väčší pocit hladu a prijatý tuk sa pomalšie spaľoval.

U piatich účastníkov s operovaným žalúdkom klesla hladina hormónu napriek 36-percentnej redukcii hmotnosti o 77 percent, čo súvisí s tým, že týmto pacientom odstránili väčšinu žalúdočných buniek produkujúcich ghrelin.

Výskumníci veria, že základom nového spôsobu liečby obezity by mohol byť liek, ktorý bude blokovať ghrelin. Naopak samotný ghrelin sa môže používať v liečbe hmotnostne podnormálnych pacientov a ľudí s nechutenstvom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  2. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  3. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  4. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  5. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  6. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  7. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  8. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  9. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  10. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 16 707
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 975
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 482
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 718
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 593
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 8 505
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 180
  8. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 5 939
  9. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 5 235
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 941

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Hriešni ľudia mesta bratislavského. O inšpektorovi, pred ktorým sa všetci triasli

Vrahovia a zlodejíčkovia sa šli radšej sami udať.

SVET

Štát zabil novinára. Nitky vedú k princovi

Saudská Arábia priznala, že Chášukdží je mŕtvy.

Dobré ráno

Milan Kováč: Mayovia boli pre Južnú Ameriku ako pre Európu Gréci

Rozhovor s odborníkom na civilizáciu Mayov.

Neprehliadnite tiež