SME

Spôsobuje novoobjavený hormón výkývy telesnej hmotnosti?

Seattle 27. marca (TASR) - Nedávno objavený hormón ghrelin, ktorý podporuje chuť do jedla a dáva sa do súvislosti s dlhodobou reguláciou telesnej váhy, ...

Seattle 27. marca (TASR) - Nedávno objavený hormón ghrelin, ktorý podporuje chuť do jedla a dáva sa do súvislosti s dlhodobou reguláciou telesnej váhy, môže byť podľa jednej americkej štúdie základom novej liečby obezity.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ghrelin objavili v roku 1999 japonskí vedci v telách potkanov. Hormón, ktorý sa skladá z 28 aminokyselín, stimuluje v hypofýze uvoľňovanie rastového hormónu GH a tiež pocit hladu. Okrem toho spôsobuje zníženie metabolizmu tukov. V októbri 2000 vedci z amerického farmaceutického koncernu Lilly zistili, že najviac ghrelinu produkuje žalúdok potkanov.

SkryťVypnúť reklamu

Keď hormón vstrekli zvieratám pod kožu, ich hmotnosť sa zvýšila asi o desať percent, hoci neprijímali viac kalórií ako potkany v kontrolnej skupine. Vedci sa domnievajú, že toto priberanie súviselo so zníženým metabolizmom tukov. Pri vstreknutí ghrelinu priamo do mozgu potkanov tieto nielen zreteľne pribrali, ale začali aj viac žrať. Priberanie rástlo so zväčšovaním dávky hormónu.

Hormón zodpovedajúci ghrelinu u potkanov sa neskôr našiel aj u človeka, pričom sa od neho odlišuje iba dvoma aminokyselinami. Človek aj potkany ho majú najviac v žalúdočných bunkách. Jeho hladina silno stúpa pred každým prijímaním potravy a potom rovnako rýchlo klesne. Hormón sa však nachádza aj v tukovom tkanive, podžalúdkovej žľaze a čreve.

Prvé pokusy s ghrelinom na ľuďoch uskutočnili v roku 2001 britskí vedci z Imperial College v Londýne. Dobrovoľníci, ktorí hormón dostali, prijali v priemere o 28 percent kalórií viac ako členovia kontrolnej skupiny. Prvýkrát sa tak podarilo dokázať prítomnosť látky podporujúcej chuť do jedla v krvnom obehu človeka. Dovtedy boli známe iba hormóny potláčajúce chuť do jedla, ako napríklad leptín, produkovaný tukovými bunkami.

SkryťVypnúť reklamu

Tím vedcov na čele s Davidom E. Cummingsom z Veterans Affairs Puget Sound Health Care System v Seattle zverejnil v časopise New England Journal of Medicine štúdiu, podľa ktorej hladina ghrelinu po schudnutí silno stúpne, čo je podľa neho dôkazom toho, že tento hormón je zodpovedný za opätovné priberanie obéznych ľudí a ich návrat k pôvodnej nadváhe.

Cummings sledoval hladinu ghrelinu 13 obéznych pacientov pred začiatkom odtučňovacieho programu a po jeho skončení, ako aj hladinu inzulínu, citlivosť na inzulín a hladinu leptínu. Kontrolnú skupinu tvorilo päť predtým obéznych ľudí, ktorým operatívne zmenšili žalúdok, a desať osôb s normálnou hmotnosťou.

Obézni účastníci štúdie stratili počas polročnej diéty v priemere 17,4 percenta svojej hmotnosti, ale hladina ghrelinu sa zároveň zvýšila o 24 percent. Po skončení kúry mali väčší pocit hladu a prijatý tuk sa pomalšie spaľoval.

SkryťVypnúť reklamu

U piatich účastníkov s operovaným žalúdkom klesla hladina hormónu napriek 36-percentnej redukcii hmotnosti o 77 percent, čo súvisí s tým, že týmto pacientom odstránili väčšinu žalúdočných buniek produkujúcich ghrelin.

Výskumníci veria, že základom nového spôsobu liečby obezity by mohol byť liek, ktorý bude blokovať ghrelin. Naopak samotný ghrelin sa môže používať v liečbe hmotnostne podnormálnych pacientov a ľudí s nechutenstvom.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 424
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 115
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 173
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 784
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 449
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 152
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 899
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 196
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu