Bratislava 18. apríla (TASR) - Sviatky sú veľkým lákadlom pre ľudí, lebo ich stoly sú oveľa bohatšie ako počas bežných dní. Ale ani počas veľkonočných sviatkov sa netreba prejedať a porušovať diéty, upozorňuje internista a gastroenterológ Miloš Bubán, známy aj ako televízny hlásateľ.
Ako hovorí, nielen po sviatkoch, ale už počas nich prichádzajú za ním pacienti do pohotovostnej ordinácie, keď majú nejaké akútne ťažkosti, napríklad žlčníkový záchvat. MUDr. Bubán odporúča pacientom s chronickými ochoreniami, aby v prvom rade mysleli na svoj zdravotný stav, lebo nesprávnou stravou si môžu spôsobiť nielen rozkolísanie ochorenia, ale aj ohroziť svoje zdravie.
,,Diabetici už vedia, že by nemali prekročiť príjem cukru za deň, jesť tukové a vyprážané jedlá. Pacienti s častými tráviacimi problémami poznajú jednoduché triky, ako predchádzať zdravotným ťažkostiam - zvlášť keď vedia, že urobia nejakú diétnu chybu alebo budú konzumovať viac jedla ako inokedy. Vtedy užijú pankreatické enzýmy, čiže niektoré z digestív, ktoré pomáhajú pri trávení," povedal pre TASR Miloš Bubán.
Aj zdravým sa často stáva, že sa prejedia. Na trávenie si môžu dať napríklad sódu bikarbónu, piť veľa tekutín či bylinkové čaje. Odborník na ,,trávenie" radí jesť pomaly, jedlo dobre požuť, aby sa zmiešalo so slinami. Rozhodne by sa nemalo jesť hltavo a veľké kúsky, lebo tieto potom zaťažujú žalúdok. Aj zdravý človek môže dostať trebárs hnačky z nadmernej konzumácie tukov a vtedy odporúča držať diétu a piť veľa tekutín, vrátane bylinkových čajov.
Vajíčka, ktoré nemôžu chýbať na veľkonočnom stole, tiež ukrývajú v sebe nebezpečenstvo zdravotných problémov - už samotné sú ťažké na trávenie. ,,Ak sa kúpia čerstvé vajíčka, v chladničke vydržia tri až štyri týždne. Uvarené a maľované vajíčka by sa mali zjesť ešte počas sviatkov, zvlášť ak sú farbené či maľované a počas dňa vyložené na stole. Keď sú uložené v chladničke či na inom chladnom mieste, odporúča sa ich zjesť najneskôr do stredy po sviatkoch," radí Miloš Bubán malým šibačom.