Sú ľudia, ktorí sa po zjedení „číny“ sťažujú na mihanie pred očami, na bolesti hlavy. Môže ísť o tzv. syndróm čínskej reštaurácie. Ide o precitlivenosť na glutaman sodný, ktorý čínska kuchyňa obsahuje predovšetkým v sójovej omáčke. Prejavuje sa bolesťami hlavy, závratmi, búšením v hlave, náhlym spotením, žihľavkou pokožky tváre, bolesťami za hrudnou kosťou. U astmatikov či precitlivených ľudí môže výdatná exotická večera vyvolať záchvat alebo dokonca anafylaktický šok.
Glutaman sa nachádza aj takmer vo všetkých instatných a vrecúškových polievkach.
„Deťom do troch rokov je pre možné neurologické problémy strava obohatená glutamanom sodným striktne zakázaná,“ hovorí internistka MUDr. Pavla Myslíková.
Hojne užívaný glutaman sodný sa pridáva takmer do všetkých polievkových mixov, konzervovaných pokrmov a najmä čínskych výrobkov, ale aj rôznych zeleninových korenín.
Dospelým, ktorí často konzumujú instantné jedlá, navyše ubúdajú vitamíny B skupiny, predovšetkým B6 – pyridoxín. Jeho nedostatok sa prejavuje svalovými kŕčmi, najmä v lýtkach, nevoľnosťou, chudokrvnosťou, zabúdaním, trasením viečok, depresiami. Najlepším prírodným zdrojom tohto vitamínu sú obilné klíčky, otruby, orechy, kvasnice, strukoviny, med od včelára a zelenina.
(uj)