SME

Servírovanie nápojov

Nápoje musia mať v záujme zachovania svojej osviežujúcej hodnoty požadovaný stupeň vychladenia. Podávajú sa v presných mierach a sú nalievané do určených pohárov. Ak sa nápoj podáva do pohára nekalibrovaného, alebo s väčším obsahom, než je stanovená ...

Nápoje musia mať v záujme zachovania svojej osviežujúcej hodnoty požadovaný stupeň vychladenia. Podávajú sa v presných mierach a sú nalievané do určených pohárov. Ak sa nápoj podáva do pohára nekalibrovaného, alebo s väčším obsahom, než je stanovená miera (koňak, whisky), musí byť pred naliatím odmeraný.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

S ohľadom na vonkajšiu teplotu (hlavne v letnom období) je potrebné rešpektovať zásady temperovania:

* špeciálne nealkoholické nápoje ako kola a tonik a šumivé vína majú mať teplotu 6 – 8 stupňov C

SkryťVypnúť reklamu

* ostatné nealkoholické nápoje, limonády, miešané nápoje a pivo treba chladiť na 7 – 10 stupňov C

* minerálne vody, väčšina liehovín, révové (viničné) biele, ružové, korenené a dezertné víno sa podáva s teplotou 10 – 12 stupňov C,

* červené viničné vína, niektoré destiláty (brandy) a horké likéry vyniknú s teplotou 14 – 18 stupňov C

Ak k nápojom treba servírovať ľad, musí byť vždy predkladaný zvlášť vo vhodnej nádobe alebo pohári, s lyžičkou alebo kliešťami. Riadne vychladené nealkoholické nápoje sa servírujú v pohároch alebo vo fľaškách s pohárom 0,1 – 0,2 l. Fľašu s patentným uzáverom treba otvoriť pri stole, podobne ako fľašu piva.

Ak sú v reštaurácii, vinárni a podobne nápoje deklarované v mierach napr. 0,1 l, teda ako čapované, musia byť prinesené v miere uvedenej na nápojovom lístku a v kalibrovanom pohári. Ak vo fľaškách, potom sa fľaša otvára pred hosťom.

SkryťVypnúť reklamu

Obsluhujúci personál by sa nemal dotýkať horných častí pohárov, s ktorými prídu do styku ústa, ako pri servise, tak pri odkladaní. Poháre musia byť vždy z rovnakého súboru pri podávaní jedného druhu nápoja hosťom pri stole (spoločnosti), kladú sa so znakom smerom k hosťom, umiestňujú sa ku špičke jedálenského noža a ak sa nápoje podávajú k jedlám, vždy na pravú stranu. Použité sa pri debarasovaní (odnášaní) kladú na jeden podnos, nikdy nie napríklad na taniere alebo jeden do druhého.

Zdroj – SOI

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 392
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 086
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 710
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 416
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 129
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 860
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 281
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu