SME

Servírovanie nápojov

Nápoje musia mať v záujme zachovania svojej osviežujúcej hodnoty požadovaný stupeň vychladenia. Podávajú sa v presných mierach a sú nalievané do určených pohárov. Ak sa nápoj podáva do pohára nekalibrovaného, alebo s väčším obsahom, než je stanovená ...

Nápoje musia mať v záujme zachovania svojej osviežujúcej hodnoty požadovaný stupeň vychladenia. Podávajú sa v presných mierach a sú nalievané do určených pohárov. Ak sa nápoj podáva do pohára nekalibrovaného, alebo s väčším obsahom, než je stanovená miera (koňak, whisky), musí byť pred naliatím odmeraný.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

S ohľadom na vonkajšiu teplotu (hlavne v letnom období) je potrebné rešpektovať zásady temperovania:

* špeciálne nealkoholické nápoje ako kola a tonik a šumivé vína majú mať teplotu 6 – 8 stupňov C

SkryťVypnúť reklamu

* ostatné nealkoholické nápoje, limonády, miešané nápoje a pivo treba chladiť na 7 – 10 stupňov C

* minerálne vody, väčšina liehovín, révové (viničné) biele, ružové, korenené a dezertné víno sa podáva s teplotou 10 – 12 stupňov C,

* červené viničné vína, niektoré destiláty (brandy) a horké likéry vyniknú s teplotou 14 – 18 stupňov C

Ak k nápojom treba servírovať ľad, musí byť vždy predkladaný zvlášť vo vhodnej nádobe alebo pohári, s lyžičkou alebo kliešťami. Riadne vychladené nealkoholické nápoje sa servírujú v pohároch alebo vo fľaškách s pohárom 0,1 – 0,2 l. Fľašu s patentným uzáverom treba otvoriť pri stole, podobne ako fľašu piva.

Ak sú v reštaurácii, vinárni a podobne nápoje deklarované v mierach napr. 0,1 l, teda ako čapované, musia byť prinesené v miere uvedenej na nápojovom lístku a v kalibrovanom pohári. Ak vo fľaškách, potom sa fľaša otvára pred hosťom.

SkryťVypnúť reklamu

Obsluhujúci personál by sa nemal dotýkať horných častí pohárov, s ktorými prídu do styku ústa, ako pri servise, tak pri odkladaní. Poháre musia byť vždy z rovnakého súboru pri podávaní jedného druhu nápoja hosťom pri stole (spoločnosti), kladú sa so znakom smerom k hosťom, umiestňujú sa ku špičke jedálenského noža a ak sa nápoje podávajú k jedlám, vždy na pravú stranu. Použité sa pri debarasovaní (odnášaní) kladú na jeden podnos, nikdy nie napríklad na taniere alebo jeden do druhého.

Zdroj – SOI

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Union drží prvenstvo v dostupnosti zdravotnej starostlivosti
  2. Drobné čiary na stene? Niekedy je to začiatok veľkého problému
  3. Naši starí rodičia si peniaze zakopávali do zeme
  4. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom
  5. Rozvrh hodín s kalendárom prázdnin v denníkoch SME a Korzár
  6. Na potulkách chuťami: od zemiakov po syry, všetko je doma
  7. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  8. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  1. AL-AUTO dokazuje, že špičkový autoservis môže byť women-friendly
  2. Naši starí rodičia si peniaze zakopávali do zeme
  3. Zuzana Porubjaková a Miro Jaroš v naozaj otvorených rozhovoroch
  4. Na potulkách chuťami: od zemiakov po syry, všetko je doma
  5. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom
  6. Rozvrh hodín s kalendárom prázdnin v denníkoch SME a Korzár
  7. Prvý mobil je tu: tipy, ako ho využiť zodpovedne
  8. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  1. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 10 354
  2. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus 6 046
  3. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať 4 991
  4. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí 4 785
  5. Na začiatku ledva naškrabali 700 eur, dnes majú miliónové tržby 4 763
  6. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú 4 433
  7. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 4 350
  8. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom 3 322
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu