SME
Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Servírovanie nápojov

Nápoje musia mať v záujme zachovania svojej osviežujúcej hodnoty požadovaný stupeň vychladenia. Podávajú sa v presných mierach a sú nalievané do určených pohárov. Ak sa nápoj podáva do pohára nekalibrovaného, alebo s väčším obsahom, než je stanovená ...

Nápoje musia mať v záujme zachovania svojej osviežujúcej hodnoty požadovaný stupeň vychladenia. Podávajú sa v presných mierach a sú nalievané do určených pohárov. Ak sa nápoj podáva do pohára nekalibrovaného, alebo s väčším obsahom, než je stanovená miera (koňak, whisky), musí byť pred naliatím odmeraný.

S ohľadom na vonkajšiu teplotu (hlavne v letnom období) je potrebné rešpektovať zásady temperovania:

* špeciálne nealkoholické nápoje ako kola a tonik a šumivé vína majú mať teplotu 6 – 8 stupňov C

Skryť Vypnúť reklamu

* ostatné nealkoholické nápoje, limonády, miešané nápoje a pivo treba chladiť na 7 – 10 stupňov C

* minerálne vody, väčšina liehovín, révové (viničné) biele, ružové, korenené a dezertné víno sa podáva s teplotou 10 – 12 stupňov C,

* červené viničné vína, niektoré destiláty (brandy) a horké likéry vyniknú s teplotou 14 – 18 stupňov C

Ak k nápojom treba servírovať ľad, musí byť vždy predkladaný zvlášť vo vhodnej nádobe alebo pohári, s lyžičkou alebo kliešťami. Riadne vychladené nealkoholické nápoje sa servírujú v pohároch alebo vo fľaškách s pohárom 0,1 – 0,2 l. Fľašu s patentným uzáverom treba otvoriť pri stole, podobne ako fľašu piva.

Ak sú v reštaurácii, vinárni a podobne nápoje deklarované v mierach napr. 0,1 l, teda ako čapované, musia byť prinesené v miere uvedenej na nápojovom lístku a v kalibrovanom pohári. Ak vo fľaškách, potom sa fľaša otvára pred hosťom.

Skryť Vypnúť reklamu

Obsluhujúci personál by sa nemal dotýkať horných častí pohárov, s ktorými prídu do styku ústa, ako pri servise, tak pri odkladaní. Poháre musia byť vždy z rovnakého súboru pri podávaní jedného druhu nápoja hosťom pri stole (spoločnosti), kladú sa so znakom smerom k hosťom, umiestňujú sa ku špičke jedálenského noža a ak sa nápoje podávajú k jedlám, vždy na pravú stranu. Použité sa pri debarasovaní (odnášaní) kladú na jeden podnos, nikdy nie napríklad na taniere alebo jeden do druhého.

Zdroj – SOI

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 19 968
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 810
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 11 113
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 244
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 142
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 529
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 708
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 668
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 667
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 189
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu