SME
Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Servírovanie nápojov

Nápoje musia mať v záujme zachovania svojej osviežujúcej hodnoty požadovaný stupeň vychladenia. Podávajú sa v presných mierach a sú nalievané do určených pohárov. Ak sa nápoj podáva do pohára nekalibrovaného, alebo s väčším obsahom, než je stanovená ...

Nápoje musia mať v záujme zachovania svojej osviežujúcej hodnoty požadovaný stupeň vychladenia. Podávajú sa v presných mierach a sú nalievané do určených pohárov. Ak sa nápoj podáva do pohára nekalibrovaného, alebo s väčším obsahom, než je stanovená miera (koňak, whisky), musí byť pred naliatím odmeraný.

S ohľadom na vonkajšiu teplotu (hlavne v letnom období) je potrebné rešpektovať zásady temperovania:

* špeciálne nealkoholické nápoje ako kola a tonik a šumivé vína majú mať teplotu 6 – 8 stupňov C

Skryť Vypnúť reklamu

* ostatné nealkoholické nápoje, limonády, miešané nápoje a pivo treba chladiť na 7 – 10 stupňov C

* minerálne vody, väčšina liehovín, révové (viničné) biele, ružové, korenené a dezertné víno sa podáva s teplotou 10 – 12 stupňov C,

* červené viničné vína, niektoré destiláty (brandy) a horké likéry vyniknú s teplotou 14 – 18 stupňov C

Ak k nápojom treba servírovať ľad, musí byť vždy predkladaný zvlášť vo vhodnej nádobe alebo pohári, s lyžičkou alebo kliešťami. Riadne vychladené nealkoholické nápoje sa servírujú v pohároch alebo vo fľaškách s pohárom 0,1 – 0,2 l. Fľašu s patentným uzáverom treba otvoriť pri stole, podobne ako fľašu piva.

Ak sú v reštaurácii, vinárni a podobne nápoje deklarované v mierach napr. 0,1 l, teda ako čapované, musia byť prinesené v miere uvedenej na nápojovom lístku a v kalibrovanom pohári. Ak vo fľaškách, potom sa fľaša otvára pred hosťom.

Skryť Vypnúť reklamu

Obsluhujúci personál by sa nemal dotýkať horných častí pohárov, s ktorými prídu do styku ústa, ako pri servise, tak pri odkladaní. Poháre musia byť vždy z rovnakého súboru pri podávaní jedného druhu nápoja hosťom pri stole (spoločnosti), kladú sa so znakom smerom k hosťom, umiestňujú sa ku špičke jedálenského noža a ak sa nápoje podávajú k jedlám, vždy na pravú stranu. Použité sa pri debarasovaní (odnášaní) kladú na jeden podnos, nikdy nie napríklad na taniere alebo jeden do druhého.

Zdroj – SOI

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 378
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 18 626
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 13 937
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 308
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 653
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 253
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 499
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 478
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 200
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 196
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Občania boli veľmi zodpovední, hodnotí Naď. Spokojný je aj Matovič (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 43 843. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 165 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.
Komentár Tomáša Prokopčáka

Prevrat na STU

Na Slovenskej technickej univerzite sa pokúsia odvolať rektora.

Tomáš Prokopčák.
Zdravotníci v nemocnici v Kyjove.
S prvou republikou sa nám spája doba elegancie, prosperity a pohody. Nie vždy to bola pravda.