SME

Konzumácia ovocia chráni v starobe pred makulopatiou

Boston 2. augusta (TASR) - Konzumácia ovocia chráni pred makulopatiou, vekom podmieneným očným ochorením, ktoré môže skončiť až oslepnutím. K tomuto záveru ...

Boston 2. augusta (TASR) - Konzumácia ovocia chráni pred makulopatiou, vekom podmieneným očným ochorením, ktoré môže skončiť až oslepnutím. K tomuto záveru prišli americkí vedci z Brigham and Women's Hospital v Bostone v rozsiahlej štúdii, o ktorej informoval časopis Archives of Ophthamology.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Odborníci sledovali viac ako 118.000 mužov a žien po dobu 12, resp. 18 rokov. Zistili, že medzi ľuďmi, ktorí každý deň zjedli tri alebo viac porcií ovocia, bolo o 36 percent menej prípadov makulopatie ako medzi tými, ktorí skonzumovali 1,5 porcie.

SkryťVypnúť reklamu

Makulopatia vzniká poškodením časti sietnice - makuly. Dochádza buď k zničeniu buniek alebo poškodeniu tkaniva rastom ciev pod sietnicou. Makulopatia je častou príčinou oslepnutia ľudí nad 65 rokov. V súčasnosti sa nedá vyliečiť. Podľa starších výskumov môže preventívne pôsobiť užívanie antioxidačných vitamínov a minerálov. Rozvoj ochorenia spomaľujú vysoké dávky vitamínov C a E, betakaroténu a zinku.

Bostonskí výskumníci zisťovali súvislosť medzi konzumovaným množstvom ovocia, zeleniny a vitamínov a rizikom makulopatie. V rámci štúdie sledovali 18 rokov 77.562 žien a 12 rokov 40.866 mužov, ktorí na začiatku nemali viac ako 50 rokov a netrápili ich problémy so zrakom. Ženy vyplnili v tomto časovom intervale päť dotazníkov o svojich stravovacích návykoch, muži tri dotazníky. Každé dva roky účastníci informovali o príjme vitamínov a doplnkov ku strave.

SkryťVypnúť reklamu

Počas trvania štúdie diagnostikovali 329 ženám a 135 mužom ranné štádium makulopatie. Ďalších 217 žien a 99 mužov trpelo vážnejšou formou ochorenia - neovaskulárnou makulopatiou. Riziko prepuknutia neovaskulárnej makulopatie výrazne znížila konzumácia troch alebo viacerých porcií ovocia denne, naopak zelenina takýto účinok nemala. Najlepší ochranný efekt mali banány a pomaranče. Ukázalo sa tiež, že medzi množstvom antioxidačných vitamínov a rizikom ochorenia nie je priama súvislosť.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  2. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  5. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 966
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 211
  3. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 8 730
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 294
  5. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 688
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 2 985
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 186
  8. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 056
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu