Autor je primár Kliniky telovýchovného lekárstva Univerzitnej nemocnice Bratislava a pôsobí Združení pre zdravie a výživu.
V udržiavaní mladosti a sviežosti hrajú vitamíny dôležitú úlohu. Ľudský organizmus si ich nedokáže vytvoriť sám, a preto je nevyhnutné venovať ich prísunu maximálnu pozornosť.
- Prijímajú sa v hotovej podobe alebo ako provitamíny (akési predstupne vitamínov, „nezrelé“ vitamíny), a to väčšinou v potravinách, nápojoch alebo vo forme potravinových doplnkov.
- Vitamíny nie sú stavebnou látkou ani zdrojom energie v klasickom zmysle slova. Sú to substancie účinné už v minimálnych koncentráciách, ktoré v prevažnej miere pôsobia ako katalyzátory a od ktorých môže priamo závisieť správna tvorba niektorých látok a uvoľňovanie energie.
- Ich spotreba kolíše, čo súvisí s charakterom látkovej premeny (metabolizmu). Aj preto je nevyhnutné starať sa o ich dostatočný prísun – najmä pri psychickej a fyzickej záťaži, keď sa na metabolizmus kladú mimoriadne nároky a keď je látková premena mnohonásobne zvýšená.
- Ich konzumácia je imperatívom pre mladosť a sviežosť.
- Z praktických dôvodov delíme vitamíny na rozpustné vo vode a na rozpustné v tukoch. Vitamíny prvej skupiny sa v tele pomerne hladko vstrebávajú z čriev do krvi, ale zato sa ľahko vyluhujú z potravín pri spracúvaní. Vitamíny druhej skupiny sa síce vstrebávajú len pomocou správnych tukov, zato sa však z potravín tak jednoducho nestrácajú.

Ktoré vitamíny sú rozpustné v tukoch?

Vitamín A (retinol, axeroftol)
Nachádzame ho v dvoch formách – ako predstupeň hotového vitamínu retinol alebo ako provitamín A betakarotén. Vitamín A má veľký význam pre udržiavanie kvality slizníc, pokožky, zubov, kostí a nechtov. Pomáha proti vzniku pigmentových stareckých škvŕn na koži a vrások, pri liečbe akné, povrchových zápalov kože, spálenín a vredov.
Nachádza sa v nízkotučných mliečnych výrobkoch, obohatených cereáliách, tmavolistovej, žltej a oranžovej zelenine (paprika, mrkva a pod.) a ovocí. Menej vhodné zdroje sú pečienka, obličky, srdce a rybí tuk.
Najlepšie pôsobí v kombinácii s komplexom vitamínov B, vitamínmi D a E, vápnikom, fosforom a zinkom. Lieky na redukovanie hladiny cholesterolu znižujú schopnosť vstrebávania vitamínu A.

Vitamín D (kalcitriol)
Má tri formy: kalciferol – D1, ergokalciferol – D2, cholekalciferol – D3, z ktorých sa v pečeni a obličkách vytvára definitívna účinná látka, akýsi „vitamínový hormón“ kalcitriol.
Je nevyhnutný na vstrebávanie fosforu a vápnika v tráviacom trakte, „zodpovedá“ za ich ukladanie v kostiach „pod vedením“ vitamínu K2 a uplatňuje sa v prevencii rednutia kostného tkaniva (osteoporóza). Jeho nedostatok spôsobuje mäknutie a zvýšenú krehkosť kostí.
Nadbytok vitamínu D môže spôsobiť nežiaduce ukladanie vápnika do rôznych tkanív (srdce, cievy, obličky), hnačky, svrbenie, vyšší krvný tlak, vyššiu hladinu cholesterolu v krvi, neprirodzený smäd, zvýšené močenie.
Vitamín D sa vytvára najmä pôsobením ultrafialových lúčov na pokožku. Počas slnečných letných dní stačí dva- až trikrát týždenne 15 minút pobytu na slnku a vznikne toľko vitamínu D, koľko potrebuje organizmus na celý týždeň.
Nachádza sa aj v obohatených mliečnych výrobkoch a cereáliách, vo vaječnom žĺtku, hubách, v tresčej pečeni, úhorovi, morských rybách a rybom tuku. Najefektívnejšie pôsobí v spolupráci s vitamínmi A, C a cholínom v prítomnosti dostatočnej dávky vápnika a fosforu.
Obyvatelia miest s veľkou automobilovou premávkou a smogovými výparmi starnú podstatne rýchlejšie aj preto, lebo nemajú dostatok vitamínu D. Odporúčaná dávka 400 IU sa môže zvýšiť na dvojnásobok. To platí aj pre ľudí pracujúcich v nočných prevádzkach.

Vitamín E (tokoferol)
Je kľúčovou látkou mladistvého vzhľadu, zabraňuje prejavom starnutia organizmu. Chráni srdce a mozog ako rytierske brnenie. Má viacero zásadných predností:
- Ochraňuje telové tkanivá pred nežiaducimi účinkami voľných radikálov. Tým, že ich likviduje, uplatňuje sa v prevencii nádorových ochorení, a to v každom veku. Dokázané je tiež jeho pôsobenie na odďaľovanie únavy a pohlavnú sviežosť.
- Podporuje bunkové dýchanie. Vitamín E chráni červené krvinky prenášajúce kyslík na ich ceste k srdcu, pľúcam a k ďalším orgánom. Vitamín E sa stará o to, aby si svaly a nervy vystačili podľa možnosti s čo najmenším množstvom kyslíka, čo zvyšuje silu, výdrž a sviežosť.
- Plní ochrannú funkciu. Vitamín E odstraňuje alebo brzdí poruchy prekrvenia, lebo pôsobí preventívne proti trombózam a tvorbe krvných zrazenín. Chráni všetky dôležité žľazy: hypofýzu, týmus i kôru nadobličiek. Pri jeho nedostatku dochádza u mužov k nedostatočnej tvorbe spermií, u žien k neplodnosti.
Vitamín E je obsiahnutý predovšetkým v rastlinných olejoch, ktoré sa získavajú z rastlinných klíčkov alebo zo semien, napr. slnečnicový, sójový a olivový olej. Inými prírodnými zdrojmi sú orechy, sója, ružičkový kel, špenát, strukoviny, listová zelenina, celozrnné obilniny a vajíčka.

Vitamín K (fytochinón)
Od slova koagulation – zrážanlivosť je odvodený názov vitamínu K, ktorý tvorí trojica látok: K1 a K2 vyrába zdravá bakteriálna črevná flóra a získava sa aj zo správnej stravy, K3 je syntetický. K1 je nevyhnutný na tvorbu látok v pečeni, ktoré sa uplatňujú pri fyziologickom zrážaní krvi.
Jeho nedostatok môže spomaliť krvnú zrážanlivosť a spôsobovať zvýšenú krvácavosť. K2 riadi vstrebávanie vápnika a jeho nedostatok spôsobuje narušenie zloženia kostí a poruchy rastu.
Dôležitosť vitamínu K2 je dôvodom, prečo propagovať „staromódny“ vidiecky chov zvierat s výbehom na zelené pastviny, aby sa zaistil dostatok tejto látky v živočíšnych produktoch ako mlieko, maslo, mäso, vajíčka. Platí to aj pre K1, ktorý sa nachádza v špenáte a inej tmavolistovej zelenine, ovsených vločkách, kapuste, zemiakoch, obilninách a tvoria ho črevné baktérie.
Príjem vitamínu K2 je podstatný pre ženy v klimaktériu s rozkolísanou alebo zníženou hormonálnou hladinou a pre mozog starnúceho človeka – na príjem K2 sú citlivé mozgové tuky a bielkoviny.