SME
Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Môžu diabetici cez sviatky poľaviť z diéty?

Udržať si svoj cukor pod kontrolou pritom nie je až také náročné, akoby sa zdalo.

K Vianociam neodmysliteľne patria aj koláče. K Vianociam neodmysliteľne patria aj koláče. (Zdroj: SITA)

Diabetici často kopírujú stravovanie niekoho iného, kto je tiež cukrovkár. Je to častá chyba, pretože diabetická strava je individuálna. Udržať si svoj cukor pod kontrolou pritom nie je až také náročné, akoby sa zdalo. Za svoje stravovanie však cukrovkár musí prevziať zodpovednosť.

Ľudia s cukrovkou nesmú podľahnúť sviatočným stolom, prejedanie sa ani nepravidelná strava neprichádzajú do úvahy. Stáva sa, že podcenia počítanie sacharidových jednotiek a riadia sa iba podľa glykemického indexu potravín.

Skryť Vypnúť reklamu

Sacharidové jednotky sú pri stravovaní diabetika kľúčovou pomôckou. Každá sacharidová jednotka (SJ) zvýši glykémiu, hladinu cukru v krvi, o dva milimóly na liter krvi (mmol/l).

Prečítajte si tiež: S cukrovkou do detského kolektívu Čítajte 

Jednotky cukru si rátajte

Vhodný počet SJ na deň a ich rozloženie na porcie jedla diabetikovi určuje lekár. Pri plánovaní prihliada na vek, schopnosť zjesť množstvo jedla v danom čase ako aj hladinu cukru v krvi pred a po jedle. Počas sviatkov a návštev je výpočet komplikovaný, no je správne naň nezabúdať.

Zdraví ľudia majú zvyčajne hodnotu cukru v krvi na úrovni 4 až 6 mmol/l. Diabetici majú pri úspešnej liečbe a dobre kompenzovanom ochorení okolo sedem.

„Ak pacient dosiahne takúto hodnotu, jeho cukrovka je dobre kompenzovaná, diabetes je správne liečený a má nižšie riziko komplikácií cukrovky než pacienti s vyšším hodnotami," hovorí prezident Slovenskej diabetologickej spoločnosti Emil Martinka.

Skryť Vypnúť reklamu

Ak je hodnota glykovaného hemoglobínu u diabetika viac ako 8 mmol/l, ochorenie nie je dobre kontrolované.

Aj "dia" sa počíta

Pri počítaní sa diabetici môžu dopustiť chýb.

„Často jedia dia výrobky, pretože sú určené pre cukrovkárov, ale už nevedia, že aj tie treba započítať do sacharidových jednotiek v jedle,“ vysvetľuje vrchná diétna sestra Mária Štefáková z Národného endokrinologického a diabetologického ústavu v Ľubochni.

V podstate neexistujú vyslovene zakázané jedlá pre diabetikov, v porovnaní s minulosťou sa uvoľňuje aj príjem cukrov. Treba ich však poctivo započítať do celkového množstva prijatých sacharidov.

V prípade múčnych jedál, pečiva, cestovín a ovocia by mali byť diabetici obzvlášť opatrní. Tieto potraviny môžu rýchlo zvýšiť hladinu cukru. Diabetik by nemal prekročiť množstvo, ktoré lekár odporučil na jednu porciu.

Skryť Vypnúť reklamu

Môže ale diabetik počas sviatkov „zhrešiť“? Adriana Ilavská z Diabetologickej a metabolickej ambulancie Medispektrum Bratislava tvrdí, že jednorazové porušenie diéty stav diabetika vážne neovplyvní, no je dôležité, aby sa stávalo skutočne zriedkavo.

„Vybočením z diabetickej diéty nie je nič stratené a nemôže byť dôvodom trvalého zlyhania. Čo najskôr sa treba vrátiť k vhodnému výberu potravín a nezlyhať,“ hovorí Ilavská.

Cukrovka neznamená, že si Vianoce človek s ochorením nemôže užiť. Stačí si len upraviť niektoré tradičné recepty a brať ohľad na svoju metabolickú koncentráciu.

Prečítajte si tiež: Chronické rany? Striebro je nad zlato Čítajte 

Prehrešky len pre poctivých

Sviatočné odporúčania je najlepšie dostať priamo od svojho lekára, no existuje niekoľko všeobecných odporúčaní. Dobre liečený diabetik sa môže dopustiť menších prehreškov.

„Namiesto dusenej a grilovanej ryby môže vyprážaného kapra, miesto zemiakov zemiakový šalát bez majonézy, šošovicovú polievku nezahustí zásmažkou, ale samotnou šošovicou, v kapustnici menej zemiakov, ale môže byť viac hríbov a samotnej kapusty,“ radí Ilavská.

Zle kompenzovaný diabetik, alebo človek, ktorý nie je v diéte poctivý ani mimo sviatkov, si to ale nemôže dovoliť.

Ak sa cukrovkár počas sviatkov pri stolovaní neovláda a prejedá sa, narastá mu hladina cukru v krvi, čo môže viesť k hyperglykémii.

Nejde o akútny stav, pacient na sebe môže pozorovať zmeny aj niekoľko mesiacov. najčastejšími akútnymi prejavmi je smäd, sucho v ústach a nadmerné močenie. Niektorí ľudia cítia veľký hlad alebo vidia rozostrene, Močením diabetik stráca tekutiny a minerálne látky.

Prečítajte si tiež: Raw, vegánsky, či bez lepku? Etiketa pre hostí aj hostiteľov Čítajte 

Prejedenie do kómy?

Hodnoty cukru možno znížiť pomocou individuálnej, odskúšanej a lekárom schválenej dávky inzulínu.

Aj je glykémia v rozmedzí 7,8 až 16 mmol/l, je možné cukor odbúrať aj pomocou fyzickej aktivity. Ak hyperglykémiu sprevádza hodnota nad 17 mmol/l, športovať sa neodporúča. Mohlo by dôjsť k vzniku diabetickej ketoacidózy.

Sprevádza ju acetónový zápach a niektorí pacienti pri nej môžu strácať vedomie či dokonca upadnúť do hlbokej kómy. Ketoacidózu sprevádzajú životunebezpečné komplikácie a zrútenie metabolizmu, preto namiesto samoliečby zavolajte zdravotnícku pomoc.

Dlhotrvajúca hyperglykémia narúša telesné štruktúry a spôsobuje chronické komplikácie. Nezodpovedný cukrovkár môže prísť o zrak, nezvratne poškodiť obličky, nervy, cievy a prísť o dolnú končatinu.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 287
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 186
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 910
  4. Po Slovensku na motorke 6 585
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 6 245
  6. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 5 707
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 5 684
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 323
  9. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 390
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 713
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jaroslav Haščák.

Previedol svoj podiel v Pente. Súvisí to so stíhaním?


17. jún
Tréner Štefan Tarkovič.

Slováci stále môžu postúpiť.


Juraj Berzedi 20 h
Mária Vargová a Andrej Poracký

Ak sa staráme o obeť, musíme sa starať aj o páchateľa.


18. jún
Podcast Svet medzi riadkami

Sever a juh sú výmysel, vesmír nepozná svetové strany.


Stanka Luppová 17. jún