SME

Pripálené zemiaky alebo hrianky zvyšujú riziko rakoviny

Akrylamid, ktorý u myší zvýšil riziko vzniku rakoviny, vniká pri pečení alebo vyprážaní niektorých druhov jedla.

(Zdroj: Pixabay - Flashfranky)

Pečenie a vyprážanie škrobnatých potravín, ako sú napríklad zemiaky či chlieb, môže zvyšovať riziko vzniku rakoviny.

Zdravie človeka ohrozuje akrylamid, chemická zlúčenina, ktorá sa tvorí v niektorých potravinách, pokiaľ sú varené pri vysokých teplotách nad 120 stupňov Celzia.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Radšej pariť ako pražiť

Látka vzniká v ako výsledok chemickej reakcie medzi niektorými cukrami a aminokyselinami v potravinách. Pri parení, varení a príprave v mikrovlnke sa vznik reakcie oveľa menej pravdepodobný. Naopak pri vyprážaní a pečení sa výskyt akrylamidu zvyšuje.

SkryťVypnúť reklamu

Na riziká súvisiace s látkou upozornila britská vládna agentúra Food Standards Agency.

Agentúra v osvetovej kampani vyzýva ľudí, aby pri vyprážaní, pečení, grilovaní či opekaní uprednostnili zlatistú farbu jedla pred tmavohnedou.

Akrylamid sa nachádza vo vysokých hladinách v celom rade potravín, vrátane raňajkových cereálií, zemiakových produktov, waflí, sušienok, suchárov, hrianok, ale najmä v hranolkách a lupienkoch. Objavuje sa však aj v káve, pizzovom ceste, čiernych olivách a obilninových príkrmoch pre deti.

Prečítajte si tiež: Prečo sa pri jedení čipsov nedokážete ovládať? Čítajte 

Pripiecť netreba ani zeleninu

Hladiny akrylamidu sa pražením a pečením zvyšujú aj v koreňovej zelenine vrátane zemiakov, repy, kvaky, petržlenu, preto ani takzvané „zdravé“ zeleninové lupienky zrejme nemusia byť úplne neškodné.

Štúdie na myšiach ukázali, že vysoké hladiny akrylamidu môžu spôsobiť neurologické poškodenia a rakovinu. Podobné účinky sa predpokladajú aj u ľudí.

SkryťVypnúť reklamu

Vládna agentúra preto odporúča znížiť celkový príjem akrylamidov v potrave pomocou zlatého pravidla. Čím bližšie budú pečené hrianky či zemiaky zlatožltej farbe, tým menší objem potencionálneho karcinómu do tela človek dostáva.

Rakovina

Súvisiace témy: Civilizačné choroby
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie pre TikTok
  2. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  3. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  4. Slovenská značka získala Obal roka 2025
  5. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina
  6. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu
  7. Výnimočný víkend v Košiciach: Biela noc priniesla umenie aj chuť
  8. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  1. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  2. Slovenská značka získala Obal roka 2025
  3. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  4. Neuhádol ani jedno číslo a predsa vyhral 100 000 eur
  5. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina
  6. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu
  7. Pranie a sušenie, ktoré ladí s vaším domovom
  8. Výnimočný víkend v Košiciach: Biela noc priniesla umenie aj chuť
  1. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 10 208
  2. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie 10 193
  3. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina 6 611
  4. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne 3 543
  5. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov 3 521
  6. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 2 566
  7. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu 2 397
  8. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt 2 035
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu