SME

Pripálené zemiaky alebo hrianky zvyšujú riziko rakoviny

Akrylamid, ktorý u myší zvýšil riziko vzniku rakoviny, vniká pri pečení alebo vyprážaní niektorých druhov jedla.

(Zdroj: Pixabay - Flashfranky)

Pečenie a vyprážanie škrobnatých potravín, ako sú napríklad zemiaky či chlieb, môže zvyšovať riziko vzniku rakoviny.

Zdravie človeka ohrozuje akrylamid, chemická zlúčenina, ktorá sa tvorí v niektorých potravinách, pokiaľ sú varené pri vysokých teplotách nad 120 stupňov Celzia.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Radšej pariť ako pražiť

Látka vzniká v ako výsledok chemickej reakcie medzi niektorými cukrami a aminokyselinami v potravinách. Pri parení, varení a príprave v mikrovlnke sa vznik reakcie oveľa menej pravdepodobný. Naopak pri vyprážaní a pečení sa výskyt akrylamidu zvyšuje.

SkryťVypnúť reklamu

Na riziká súvisiace s látkou upozornila britská vládna agentúra Food Standards Agency.

Agentúra v osvetovej kampani vyzýva ľudí, aby pri vyprážaní, pečení, grilovaní či opekaní uprednostnili zlatistú farbu jedla pred tmavohnedou.

Akrylamid sa nachádza vo vysokých hladinách v celom rade potravín, vrátane raňajkových cereálií, zemiakových produktov, waflí, sušienok, suchárov, hrianok, ale najmä v hranolkách a lupienkoch. Objavuje sa však aj v káve, pizzovom ceste, čiernych olivách a obilninových príkrmoch pre deti.

Prečítajte si tiež: Prečo sa pri jedení čipsov nedokážete ovládať? Čítajte 

Pripiecť netreba ani zeleninu

Hladiny akrylamidu sa pražením a pečením zvyšujú aj v koreňovej zelenine vrátane zemiakov, repy, kvaky, petržlenu, preto ani takzvané „zdravé“ zeleninové lupienky zrejme nemusia byť úplne neškodné.

Štúdie na myšiach ukázali, že vysoké hladiny akrylamidu môžu spôsobiť neurologické poškodenia a rakovinu. Podobné účinky sa predpokladajú aj u ľudí.

SkryťVypnúť reklamu

Vládna agentúra preto odporúča znížiť celkový príjem akrylamidov v potrave pomocou zlatého pravidla. Čím bližšie budú pečené hrianky či zemiaky zlatožltej farbe, tým menší objem potencionálneho karcinómu do tela človek dostáva.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  4. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  7. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  8. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  1. Kaufland pozýva na letnú oslavu plnú farieb: príde Tina aj Kali
  2. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  4. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  5. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  7. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  8. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  1. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 7 957
  2. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 6 632
  3. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 6 263
  4. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 6 110
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 5 106
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 3 876
  7. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 2 717
  8. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 2 123
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu