SME

Pripálené zemiaky alebo hrianky zvyšujú riziko rakoviny

Akrylamid, ktorý u myší zvýšil riziko vzniku rakoviny, vniká pri pečení alebo vyprážaní niektorých druhov jedla.

(Zdroj: Pixabay - Flashfranky)

Pečenie a vyprážanie škrobnatých potravín, ako sú napríklad zemiaky či chlieb, môže zvyšovať riziko vzniku rakoviny.

Zdravie človeka ohrozuje akrylamid, chemická zlúčenina, ktorá sa tvorí v niektorých potravinách, pokiaľ sú varené pri vysokých teplotách nad 120 stupňov Celzia.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Radšej pariť ako pražiť

Látka vzniká v ako výsledok chemickej reakcie medzi niektorými cukrami a aminokyselinami v potravinách. Pri parení, varení a príprave v mikrovlnke sa vznik reakcie oveľa menej pravdepodobný. Naopak pri vyprážaní a pečení sa výskyt akrylamidu zvyšuje.

SkryťVypnúť reklamu

Na riziká súvisiace s látkou upozornila britská vládna agentúra Food Standards Agency.

Agentúra v osvetovej kampani vyzýva ľudí, aby pri vyprážaní, pečení, grilovaní či opekaní uprednostnili zlatistú farbu jedla pred tmavohnedou.

Akrylamid sa nachádza vo vysokých hladinách v celom rade potravín, vrátane raňajkových cereálií, zemiakových produktov, waflí, sušienok, suchárov, hrianok, ale najmä v hranolkách a lupienkoch. Objavuje sa však aj v káve, pizzovom ceste, čiernych olivách a obilninových príkrmoch pre deti.

Prečítajte si tiež: Prečo sa pri jedení čipsov nedokážete ovládať? Čítajte 

Pripiecť netreba ani zeleninu

Hladiny akrylamidu sa pražením a pečením zvyšujú aj v koreňovej zelenine vrátane zemiakov, repy, kvaky, petržlenu, preto ani takzvané „zdravé“ zeleninové lupienky zrejme nemusia byť úplne neškodné.

Štúdie na myšiach ukázali, že vysoké hladiny akrylamidu môžu spôsobiť neurologické poškodenia a rakovinu. Podobné účinky sa predpokladajú aj u ľudí.

SkryťVypnúť reklamu

Vládna agentúra preto odporúča znížiť celkový príjem akrylamidov v potrave pomocou zlatého pravidla. Čím bližšie budú pečené hrianky či zemiaky zlatožltej farbe, tým menší objem potencionálneho karcinómu do tela človek dostáva.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 21 909
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 798
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 544
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 939
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 376
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 341
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 905
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 603
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu