SME
Streda, 16. jún, 2021 | Meniny má Blanka, BiankaKrížovkyKrížovky

Bio alebo nič? Prečo výhody ovocia a zeleniny prevážia riziká pesticídov

Pesticídy síce v potravinách môžu byť prítomné, no nemusí to byť automaticky pre človeka škodlivé.

Ilustračné fotoIlustračné foto (Zdroj: SME - Gabriel Kuchta)

Autorka je registrovaná dietologička.

Text pôvodne vyšiel v The Washington Post. Medzititulky doplnila redakcia.

Anketa:
Záleží vám na tom, či má potravina BIO pôvod?
áno
123
nie
119
Hlasovalo: 242
Hlasovanie otvorené:
od: 29.01.2017 10:12

Ak idete na nákup, beriete si so sebou kópiu zoznamu „Špinavej dvanástky“? Ide o každoročný zoznam dvanástich druhov ovocia a zeleniny s najvyšším obsahom pesticídov, ktorý vytvorila nezisková organizácia Environmental Working Group.

Niektorí ľudia sa chcú pesticídom vyhnúť a nakupujú položiek na zozname iba ak pochádzajú z organických fariem.

Pri nákupe môže pomôcť aj protichodný zoznam “Čistej pätnástky”, ktorý naopak zachytáva 15 potravín s najnižším obsahom pesticídov.

Skryť Vypnúť reklamu

Dvojica výročných správ vzbudzuje pozornosť médií a zdá sa, že má veľký vplyv na nákupné návyky ľudí. Ukazuje sa však, že zoznamy, ktorých vedecký základ býva spochybňovaný, robia viac škody ako úžitku.

Prečítajte si tiež: Sú drahé potraviny zdravšie? Ľudia majú zväčša zlý úsudok Čítajte 

Organické… alebo žiadne?

Ovocie a zelenina majú nízky obsah kalórií, množstvo vitamínov a antioxidantov, a znižujú riziko srdcových ochorení, rakoviny, cukrovky a obezity.

Napriek tomu ich ľudia vo vyspelých krajinách konzumujú málo. Je zoznam špinavej dvanástky súčasťou problému?

V zmätku a strachu, ktorý vyvolali skreslené informácie o pesticídoch ľudia stratili záujem o všetky druhy zeleniny a ovocia, nie len položky na zozname.

Záleží na tom, aké posolstvo si vezmeme zo správ, ktoré uvádzajú obsah pesticídov v potravinách.

Nákupné správanie skúmali aj výskumníci z Illinois Institute of Technology v Chicagu. Na vzťah k organickým a bežným potravinám sa pýtali päťstovky zákazníkov s nízkymi príjmami. Výsledky štúdie publikoval odborný časopis Nutrition Today.

Skryť Vypnúť reklamu

Zistili, že ak účastníkov konfrontujú s položkami na zozname “Špinavej dvanástky”, zvýši sa pravdepodobnosť, že si radšej nekúpia žiadnu zeleninu a ovocie. V zmätku a strachu, ktorý vyvolali skreslené informácie o pesticídoch ľudia strácajú záujem o všetky druhy, nie len položky na zozname.

Keď sa vedci účastníkov opýtali na vzťah k organickým produktom, 61 percent uviedlo, že ich k nákupu biopotravín podnecujú médiá. Problém je v tom, že sú často cenovo nedostupné.

Oplatí sa vôbec priplatiť si aj 47 percent ceny ovocia a zeleniny iba preto, že sú ekologické? Toxikológ Carl K. Winter si to nemyslí.

Prečítajte si tiež: Skúšate posviatočný detox? Mrháte peniazmi a časom Čítajte 

Extrémne nízke množstvá

Winter pôsobí na fakulte potravinárskych technológií University of California v Davise a patrí medzi výskumníkov, ktorí sa hlboko ponorili do zoznamu Špinavej dvanástky.

Skryť Vypnúť reklamu

Verdikt, ktorý publikoval odborný časopis Journal of Toxicology, jednoznačne hovorí, že zoznam nemá vedecký základ.

„Jedlá na zozname pre spotrebiteľa nepredstavujú žiadne riziko, skutočné hladiny pesticídov sú na extrémne nízkych úrovniach,“ hovorí Winter.

Pesticídy síce môžu byť prítomné, no nemusí to byť automaticky pre človeka škodlivé. Winter sa pritom odvoláva na prvú zásadu toxikológie - dávka tvorí jed. Znamená to, že nie je podstatná prítomnosť chemikálie, škody na organizme vyplývajú z množstva, v ktorom sa objavuje.

Navyše, v zoznamoch Environmental Working Group sú všetky pesticídy nesprávne ohodnotené ako rovnako toxické. K spotrebiteľom sa tak dostáva chybná informácia a na jej základe sa domnievajú, že akýkoľvek pesticíd znamená katastrofu.

Dvanástka „špinavých“ potravín síce obsahuje pesticídy, no Winter upozorňuje že úroveň toxicity je miliónkrát nižšia než taká, ktorá ohrozuje zdravie.

Prečítajte si tiež: Prečo riskujete ak z dieťaťa urobíte vegána Čítajte 

Nevedecký postup

„Metodológia, ktorou zostavili zoznam je nesprávna, pretože neberie do úvahy tri najdôležitejšie faktory na autentické ohodnotenie rizík. Konkrétne, množstvo nájdených pesticídov, množstvo skonzumovaných potravín a úroveň toxicity pesticídu,“ vysvetľuje Winter.

Ak by zoznam zohľadnil spomínaný parameter, zistilo by sa, že potraviny nepredstavujú žiadne riziko.

Štúdie ukázali, že až štvrtina bio ovocia a zeleniny môže obsahovať zvyšky pesticídov.

toxikológ Carl K. Winter

Dokonca ani samotná organizácia, ktorá zoznam vytvorila, neodporúča vyhýbať sa jeho položkám. Na svojej internetovej stránke doslova tvrdia, že „zdravotné výhody stravy bohatej na ovocie a zeleninu prevažujú nad rizikami z pesticídov“ ako aj že „konzumácia konvenčne pestovanej zeleniny a ovocia je lepšia, než ich úplné vypustenie z jedálnička“.

Zelenina a ovocie predstavujú 43 percent predaja biopotravín v Spojených štátoch, ide o obrovský priemysel. Niet pochýb, že organické plodiny sú zdravé.

Niektoré štúdie ukazujú, že v porovnaní s konvenčnými poľnohospodárskymi metódami mávajú vyšší obsah vitamínov a minerálov, zároveň sú citlivejšie k životnému prostrediu. Preto ak sú cenovo dostupné, oplatí sa ich kúpiť.

Netreba však slepo veriť marketingu. Ani ekologické potraviny nemusia byť nutne úplne bez pesticídov. „Štúdie ukázali, že až štvrtina bio ovocia a zeleniny môže obsahovať zvyšky pesticídov,“ hovorí Winter.

Avšak pamätajte si, že hladina nepredstavuje zdravotné riziko. Telu prospeje akákoľvek zelenina a ovocie. Či už bude organické alebo nie.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zázračná hranica kilometrov, po ktorej sa vám elektromobil neoplatí
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  4. Ako sa mení dynamika firiem?
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  4. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  5. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 24 560
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 060
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 836
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 10 977
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 257
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 8 130
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 329
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 7 016
  9. Po Slovensku na motorke 5 320
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 048
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Demografický problém nikto nerieši.


9. jún
Rozhovory ZKH: Juraj Šeliga.

Strana Za ľudí je v kríze už niekoľko týždňov.


a 1 ďalší 4 h
Peter Schutz

Východisko na spôsob "vláda národnej spásy" je čistá fantazmagória.


4 h

Neprehliadnite tiež

Prečo by mali deti chodiť skoro spať.


15. jún
Ampulka s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od americkej farmaceutickej spoločnosti Novavax počas tretej fázy klinických testov v Londýne.

Do konca roka chce vyrobiť 150 miliónov vakcín.


14. jún
Ilustračné foto.

Objasnili úlohu doteraz neznámeho proteínu s označením FAM110A.


TASR 9. jún