Bio alebo nič? Prečo výhody ovocia a zeleniny prevážia riziká pesticídov

Pesticídy síce v potravinách môžu byť prítomné, no nemusí to byť automaticky pre človeka škodlivé.

Ilustračné foto(Zdroj: SME - Gabriel Kuchta)

Autorka je registrovaná dietologička.

Text pôvodne vyšiel v The Washington Post. Medzititulky doplnila redakcia.

Anketa:
Záleží vám na tom, či má potravina BIO pôvod?
áno
110
nie
108
Hlasovalo: 218
Hlasovanie otvorené:
od: 29.01.2017 10:12

Ak idete na nákup, beriete si so sebou kópiu zoznamu „Špinavej dvanástky“? Ide o každoročný zoznam dvanástich druhov ovocia a zeleniny s najvyšším obsahom pesticídov, ktorý vytvorila nezisková organizácia Environmental Working Group.

Niektorí ľudia sa chcú pesticídom vyhnúť a nakupujú položiek na zozname iba ak pochádzajú z organických fariem.

Pri nákupe môže pomôcť aj protichodný zoznam “Čistej pätnástky”, ktorý naopak zachytáva 15 potravín s najnižším obsahom pesticídov.

Článok pokračuje pod video reklamou

Dvojica výročných správ vzbudzuje pozornosť médií a zdá sa, že má veľký vplyv na nákupné návyky ľudí. Ukazuje sa však, že zoznamy, ktorých vedecký základ býva spochybňovaný, robia viac škody ako úžitku.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Sú drahé potraviny zdravšie? Ľudia majú zväčša zlý úsudok

Organické… alebo žiadne?

Ovocie a zelenina majú nízky obsah kalórií, množstvo vitamínov a antioxidantov, a znižujú riziko srdcových ochorení, rakoviny, cukrovky a obezity.

Napriek tomu ich ľudia vo vyspelých krajinách konzumujú málo. Je zoznam špinavej dvanástky súčasťou problému?

V zmätku a strachu, ktorý vyvolali skreslené informácie o pesticídoch ľudia stratili záujem o všetky druhy zeleniny a ovocia, nie len položky na zozname.

Záleží na tom, aké posolstvo si vezmeme zo správ, ktoré uvádzajú obsah pesticídov v potravinách.

Nákupné správanie skúmali aj výskumníci z Illinois Institute of Technology v Chicagu. Na vzťah k organickým a bežným potravinám sa pýtali päťstovky zákazníkov s nízkymi príjmami. Výsledky štúdie publikoval odborný časopis Nutrition Today.

Zistili, že ak účastníkov konfrontujú s položkami na zozname “Špinavej dvanástky”, zvýši sa pravdepodobnosť, že si radšej nekúpia žiadnu zeleninu a ovocie. V zmätku a strachu, ktorý vyvolali skreslené informácie o pesticídoch ľudia strácajú záujem o všetky druhy, nie len položky na zozname.

Keď sa vedci účastníkov opýtali na vzťah k organickým produktom, 61 percent uviedlo, že ich k nákupu biopotravín podnecujú médiá. Problém je v tom, že sú často cenovo nedostupné.

Oplatí sa vôbec priplatiť si aj 47 percent ceny ovocia a zeleniny iba preto, že sú ekologické? Toxikológ Carl K. Winter si to nemyslí.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Skúšate posviatočný detox? Mrháte peniazmi a časom

Extrémne nízke množstvá

Winter pôsobí na fakulte potravinárskych technológií University of California v Davise a patrí medzi výskumníkov, ktorí sa hlboko ponorili do zoznamu Špinavej dvanástky.

Verdikt, ktorý publikoval odborný časopis Journal of Toxicology, jednoznačne hovorí, že zoznam nemá vedecký základ.

„Jedlá na zozname pre spotrebiteľa nepredstavujú žiadne riziko, skutočné hladiny pesticídov sú na extrémne nízkych úrovniach,“ hovorí Winter.

Pesticídy síce môžu byť prítomné, no nemusí to byť automaticky pre človeka škodlivé. Winter sa pritom odvoláva na prvú zásadu toxikológie - dávka tvorí jed. Znamená to, že nie je podstatná prítomnosť chemikálie, škody na organizme vyplývajú z množstva, v ktorom sa objavuje.

Navyše, v zoznamoch Environmental Working Group sú všetky pesticídy nesprávne ohodnotené ako rovnako toxické. K spotrebiteľom sa tak dostáva chybná informácia a na jej základe sa domnievajú, že akýkoľvek pesticíd znamená katastrofu.

Dvanástka „špinavých“ potravín síce obsahuje pesticídy, no Winter upozorňuje že úroveň toxicity je miliónkrát nižšia než taká, ktorá ohrozuje zdravie.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Prečo riskujete ak z dieťaťa urobíte vegána

Nevedecký postup

„Metodológia, ktorou zostavili zoznam je nesprávna, pretože neberie do úvahy tri najdôležitejšie faktory na autentické ohodnotenie rizík. Konkrétne, množstvo nájdených pesticídov, množstvo skonzumovaných potravín a úroveň toxicity pesticídu,“ vysvetľuje Winter.

Ak by zoznam zohľadnil spomínaný parameter, zistilo by sa, že potraviny nepredstavujú žiadne riziko.

Štúdie ukázali, že až štvrtina bio ovocia a zeleniny môže obsahovať zvyšky pesticídov.

toxikológ Carl K. Winter

Dokonca ani samotná organizácia, ktorá zoznam vytvorila, neodporúča vyhýbať sa jeho položkám. Na svojej internetovej stránke doslova tvrdia, že „zdravotné výhody stravy bohatej na ovocie a zeleninu prevažujú nad rizikami z pesticídov“ ako aj že „konzumácia konvenčne pestovanej zeleniny a ovocia je lepšia, než ich úplné vypustenie z jedálnička“.

Zelenina a ovocie predstavujú 43 percent predaja biopotravín v Spojených štátoch, ide o obrovský priemysel. Niet pochýb, že organické plodiny sú zdravé.

Niektoré štúdie ukazujú, že v porovnaní s konvenčnými poľnohospodárskymi metódami mávajú vyšší obsah vitamínov a minerálov, zároveň sú citlivejšie k životnému prostrediu. Preto ak sú cenovo dostupné, oplatí sa ich kúpiť.

Netreba však slepo veriť marketingu. Ani ekologické potraviny nemusia byť nutne úplne bez pesticídov. „Štúdie ukázali, že až štvrtina bio ovocia a zeleniny môže obsahovať zvyšky pesticídov,“ hovorí Winter.

Avšak pamätajte si, že hladina nepredstavuje zdravotné riziko. Telu prospeje akákoľvek zelenina a ovocie. Či už bude organické alebo nie.

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  3. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  4. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  5. Talent - vzdelanie - úspech
  6. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  7. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  9. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  10. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  9. HubHub spája sily s Neulogy
  10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 22 610
  2. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 13 465
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 9 035
  4. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 8 685
  5. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 6 873
  6. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 543
  7. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 5 294
  8. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 4 956
  9. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 4 938
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 405

Téma: Potraviny


Článok je zaradený aj do ďalších tém Vitamíny a minerály

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Kanada získala bronz, v desaťgólovom zápase porazila Česko

Na hokejovom turnaji sa stretli druhýkrát.

KOMENTÁRE

Danko si znova koleduje

Netreba pochybovať, že Dankova partia lezie na nervy všetkým zúčastneným.

Neprehliadnite tiež

Mieša hrušky s jablkami. Prečo BMI nemusí odhaliť nadváhu

Rozloženie nabytočného tuku je dôležitejšie ako BMI.

Ako zastaviť tečúci nos. Recepty, ktoré podporuje veda

Štyri osvedčené spôsoby, ako sa čo najrýchlejšie zbaviť nádchy.

Špinavé hneď po umytí. Sušenie rúk nemusí byť hygienické

Sušič môže na ruky naniesť kolónie baktérií.