SME
Piatok, 17. september, 2021 | Meniny má OlympiaKrížovkyKrížovky

Prečo nám nechutia veci, ktoré sú pre telo dobré

Evolúcia ľudstvo predurčila, aby zbožňovalo nezdravé jedlo.

(Zdroj: Fotolia.com)

BRATISLAVA. Starosť o zdravie zväčša prichádza vo vyššom veku a s ňou aj nevyhnutne snaha o vyvážené stravovanie. Nad rozjedenou miskou plnou zeleniny si však mnohí položia otázku: Prečo mi vôbec nechuti jedlo, ktoré mi má prospievať.

Náklonnosť k jedlu plného cukru, tuku a soli je v nás hlboko zakorenená. Ľudské telo na svoje fungovanie potrebuje množstvo živín vrátane tuku, cukru a soli. Dodávajú telu potrebnú energiu a tým zvyšujú šancu na prežitie.

Pred vznikom poľnohospodárstva ale nebolo jednoduché získať potraviny, ktoré by obsahovali potrebné látky. Aby človek prežil, naučil sa cukor, tuk a soľ prirodzene vyhľadávať.

Skryť Vypnúť reklamu

Systém, ako vo voľnej prírode rozlíšiť vhodnú potravu od potenciálne škodlivej si našla aj väčšina ďalších bylinožravcov a všežravcov. A pretože sú cukry v ovocí rýchlym prírodným zdrojom energie, aj zvieratá obľubujú sladké potraviny.

Rovnováha sa u ľudí narušila v momente, kedy moderná spoločnosť uľahčila dostupnosť tukov a cukrov. Zmena bola taká rýchla, že ju evolúcia nestihla dohnať. Túžba ľudstva po prežití sa vďaka priemyslu obrátila proti nemu.

Prečítajte si tiež: Prečo riskujete ak z dieťaťa urobíte vegána Čítajte 

Deti sa boja nových chutí

Potravinársky priemysel pochopil svoju príležitosť a jednoduchý dôsledok ľudskej evolúcie dokázal premeniť na miliardové zisky. Nezdravé sladkosti, fast food a presladené limonády vyústili do epidémie obezity a cukrovky. Výskyt obezity sa za posledných štyridsať rokov zdvojnásobil a podľa Svetovej zdravotníckej organizácie trpí nadváhou viac než tretina ľudstva.

Skryť Vypnúť reklamu

Pre deti je prirodzené, že odmietajú neznámu (a zvyčajne zdravú) stravu. Detská prieberčivosť pramení z neofóbie, čiže strachu z neznámych jedál. Predpokladá sa, že aj toto správanie je evolučným pozostatkom. Odpor voči neodskúšaným potravinám chránil deti našich predkov pred tým, aby pri zháňaní potravy zjedli napríklad jedovaté rastliny.

Keďže jedovaté rastliny bývajú horké, je zrejmé, že v tom môžeme nájsť príčinu toho, deti túto chuť nevyhľadávajú. Podobne je na tom kyslá chuť, ktorá naznačuje, že potravina skvasila alebo sa pokazila.

Evolúcia stále u ľudí zachováva odpor voči tmavozelenej zelenine, od uhoriek, cez rukolu a špenát bez ohľadu na to, že už nie je pre človeka užitočný.

Prečítajte si tiež: Pravidelná stolica a hladké vylučovanie. Ako sa starať o svoju črevnú flóru Čítajte 

Jesť zdravo sa dá naučiť

Aj s evolúciou sa však dá bojovať. „Významnejšie než jednotlivé chute, napríklad sladká a horká, sú skúsenosti počas prvých mesiacov nášho života,“ tvrdí biopsychológ Gary Beauchamp, ktorý už 40 rokov skúma ľudské chute.

Skryť Vypnúť reklamu

Beauchamp predpokladá že, ľudstvo možno postupne presmerovať k zdravšiemu stravovaniu, no žiada si to disciplínu rodičov. Podľa jeho zistení však treba konať čo najskôr - u detí mladších než štyri mesiace.

Chutiam, ktorým je dieťa vystavené už v maternici alebo počas kojenia, sa dieťa sa nielen rýchlo prispôsobí, ale začne dané príchute preferovať aj počas nasledujúceho života.

DOI: 10.1016/j.cell.2015.03.007

DOI: 10.1523/JNEUROSCI.5749-09.2010

DOI: 10.1016/j.appet.2007.09.009

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  3. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  4. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  6. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  7. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  8. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  9. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  10. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  1. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  2. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  3. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  4. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  5. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  6. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  7. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  8. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  9. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  10. Pápež František požehnal základný kameň novej nemocnice
  1. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 6 671
  2. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 5 893
  3. Slovenský orloj – svetová atrakcia 5 258
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 216
  5. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 2 288
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 2 141
  7. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 2 034
  8. Mayo Galuška praží extra kávu, oligarcha Hodorovský je Mr. Krach 1 966
  9. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 1 880
  10. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 1 832
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Riaditeľ Kancelárie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Viktor Novysedlák.

Udržateľnosť našich verejných financií je najhoršia v EÚ.


18 h
Peter Schutz

Kollár sa postavil na stranu tých, ktorí odkláňajú do slepej uličky jedinú funkčnú agendu koalície.


52m
Peter Sagan dnes na Okolo Slovenska 2021 - 2. etapa LIVE cez online prenos.

Sagan ide 2. etapu na Okolo Slovenska.


Sportnet 9 h
Dušan Kováčik prichádza na pojednávanie.

Kováčikova reč bola emotívna.


9 h
Skryť Zatvoriť reklamu