Prečo nám nechutia veci, ktoré sú pre telo dobré

Evolúcia ľudstvo predurčila, aby zbožňovalo nezdravé jedlo.

(Zdroj: Fotolia.com)

BRATISLAVA. Starosť o zdravie zväčša prichádza vo vyššom veku a s ňou aj nevyhnutne snaha o vyvážené stravovanie. Nad rozjedenou miskou plnou zeleniny si však mnohí položia otázku: Prečo mi vôbec nechuti jedlo, ktoré mi má prospievať.

Náklonnosť k jedlu plného cukru, tuku a soli je v nás hlboko zakorenená. Ľudské telo na svoje fungovanie potrebuje množstvo živín vrátane tuku, cukru a soli. Dodávajú telu potrebnú energiu a tým zvyšujú šancu na prežitie.

Pred vznikom poľnohospodárstva ale nebolo jednoduché získať potraviny, ktoré by obsahovali potrebné látky. Aby človek prežil, naučil sa cukor, tuk a soľ prirodzene vyhľadávať.

Systém, ako vo voľnej prírode rozlíšiť vhodnú potravu od potenciálne škodlivej si našla aj väčšina ďalších bylinožravcov a všežravcov. A pretože sú cukry v ovocí rýchlym prírodným zdrojom energie, aj zvieratá obľubujú sladké potraviny.

Rovnováha sa u ľudí narušila v momente, kedy moderná spoločnosť uľahčila dostupnosť tukov a cukrov. Zmena bola taká rýchla, že ju evolúcia nestihla dohnať. Túžba ľudstva po prežití sa vďaka priemyslu obrátila proti nemu.

Prečítajte si tiež: Prečo riskujete ak z dieťaťa urobíte vegána

Deti sa boja nových chutí

Potravinársky priemysel pochopil svoju príležitosť a jednoduchý dôsledok ľudskej evolúcie dokázal premeniť na miliardové zisky. Nezdravé sladkosti, fast food a presladené limonády vyústili do epidémie obezity a cukrovky. Výskyt obezity sa za posledných štyridsať rokov zdvojnásobil a podľa Svetovej zdravotníckej organizácie trpí nadváhou viac než tretina ľudstva.

Pre deti je prirodzené, že odmietajú neznámu (a zvyčajne zdravú) stravu. Detská prieberčivosť pramení z neofóbie, čiže strachu z neznámych jedál. Predpokladá sa, že aj toto správanie je evolučným pozostatkom. Odpor voči neodskúšaným potravinám chránil deti našich predkov pred tým, aby pri zháňaní potravy zjedli napríklad jedovaté rastliny.

Keďže jedovaté rastliny bývajú horké, je zrejmé, že v tom môžeme nájsť príčinu toho, deti túto chuť nevyhľadávajú. Podobne je na tom kyslá chuť, ktorá naznačuje, že potravina skvasila alebo sa pokazila.

Evolúcia stále u ľudí zachováva odpor voči tmavozelenej zelenine, od uhoriek, cez rukolu a špenát bez ohľadu na to, že už nie je pre človeka užitočný.

Prečítajte si tiež: Pravidelná stolica a hladké vylučovanie. Ako sa starať o svoju črevnú flóru

Jesť zdravo sa dá naučiť

Aj s evolúciou sa však dá bojovať. „Významnejšie než jednotlivé chute, napríklad sladká a horká, sú skúsenosti počas prvých mesiacov nášho života,“ tvrdí biopsychológ Gary Beauchamp, ktorý už 40 rokov skúma ľudské chute.

Beauchamp predpokladá že, ľudstvo možno postupne presmerovať k zdravšiemu stravovaniu, no žiada si to disciplínu rodičov. Podľa jeho zistení však treba konať čo najskôr - u detí mladších než štyri mesiace.

Chutiam, ktorým je dieťa vystavené už v maternici alebo počas kojenia, sa dieťa sa nielen rýchlo prispôsobí, ale začne dané príchute preferovať aj počas nasledujúceho života.

DOI: 10.1016/j.cell.2015.03.007

DOI: 10.1523/JNEUROSCI.5749-09.2010

DOI: 10.1016/j.appet.2007.09.009

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Platbami kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch
  2. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  3. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  4. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  5. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  6. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  7. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  8. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  9. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  10. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne
  1. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  2. Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea
  3. Slovensko spieva koledy
  4. Workshop Inštitútu Ronalda Coasa na EU v Bratislave
  5. Stavbárska olympiáda 2018/19 vás očakáva
  6. Diplomacia v praxi – unikát, ktorý funguje dodnes
  7. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  8. Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?
  9. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  10. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 50 378
  2. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 15 551
  3. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 10 078
  4. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 8 562
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 7 985
  6. Na školách potrebujeme kontroverznejšie témy. Byť ticho nepomáha 7 785
  7. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 5 839
  8. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 747
  9. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 5 639
  10. Prehrieva sa vám mobil? Môžete prísť o peniaze 5 549

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Evolúcia, Zdravá strava

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Vlani hrozil pádom vlády, teraz Ficovi rozmrazenie platov neprekáža

Bugár kritizoval Smer a SNS, že neprišli s vlastnými riešením.

Dobré ráno

Dobré ráno: Falošný hlas podobný Ficovi by znalci odhalili

Je Robert Fico naozaj na nahrávke?

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Hurá – politikom rastú platy

Nekonečné zmrazovanie je neúnosné.

Neprehliadnite tiež