SME
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Prečo nám nechutia veci, ktoré sú pre telo dobré

Evolúcia ľudstvo predurčila, aby zbožňovalo nezdravé jedlo.

(Zdroj: Fotolia.com)

BRATISLAVA. Starosť o zdravie zväčša prichádza vo vyššom veku a s ňou aj nevyhnutne snaha o vyvážené stravovanie. Nad rozjedenou miskou plnou zeleniny si však mnohí položia otázku: Prečo mi vôbec nechuti jedlo, ktoré mi má prospievať.

Náklonnosť k jedlu plného cukru, tuku a soli je v nás hlboko zakorenená. Ľudské telo na svoje fungovanie potrebuje množstvo živín vrátane tuku, cukru a soli. Dodávajú telu potrebnú energiu a tým zvyšujú šancu na prežitie.

Pred vznikom poľnohospodárstva ale nebolo jednoduché získať potraviny, ktoré by obsahovali potrebné látky. Aby človek prežil, naučil sa cukor, tuk a soľ prirodzene vyhľadávať.

Skryť Vypnúť reklamu

Systém, ako vo voľnej prírode rozlíšiť vhodnú potravu od potenciálne škodlivej si našla aj väčšina ďalších bylinožravcov a všežravcov. A pretože sú cukry v ovocí rýchlym prírodným zdrojom energie, aj zvieratá obľubujú sladké potraviny.

Rovnováha sa u ľudí narušila v momente, kedy moderná spoločnosť uľahčila dostupnosť tukov a cukrov. Zmena bola taká rýchla, že ju evolúcia nestihla dohnať. Túžba ľudstva po prežití sa vďaka priemyslu obrátila proti nemu.

Prečítajte si tiež: Prečo riskujete ak z dieťaťa urobíte vegána Čítajte 

Deti sa boja nových chutí

Potravinársky priemysel pochopil svoju príležitosť a jednoduchý dôsledok ľudskej evolúcie dokázal premeniť na miliardové zisky. Nezdravé sladkosti, fast food a presladené limonády vyústili do epidémie obezity a cukrovky. Výskyt obezity sa za posledných štyridsať rokov zdvojnásobil a podľa Svetovej zdravotníckej organizácie trpí nadváhou viac než tretina ľudstva.

Skryť Vypnúť reklamu

Pre deti je prirodzené, že odmietajú neznámu (a zvyčajne zdravú) stravu. Detská prieberčivosť pramení z neofóbie, čiže strachu z neznámych jedál. Predpokladá sa, že aj toto správanie je evolučným pozostatkom. Odpor voči neodskúšaným potravinám chránil deti našich predkov pred tým, aby pri zháňaní potravy zjedli napríklad jedovaté rastliny.

Keďže jedovaté rastliny bývajú horké, je zrejmé, že v tom môžeme nájsť príčinu toho, deti túto chuť nevyhľadávajú. Podobne je na tom kyslá chuť, ktorá naznačuje, že potravina skvasila alebo sa pokazila.

Evolúcia stále u ľudí zachováva odpor voči tmavozelenej zelenine, od uhoriek, cez rukolu a špenát bez ohľadu na to, že už nie je pre človeka užitočný.

Prečítajte si tiež: Pravidelná stolica a hladké vylučovanie. Ako sa starať o svoju črevnú flóru Čítajte 

Jesť zdravo sa dá naučiť

Aj s evolúciou sa však dá bojovať. „Významnejšie než jednotlivé chute, napríklad sladká a horká, sú skúsenosti počas prvých mesiacov nášho života,“ tvrdí biopsychológ Gary Beauchamp, ktorý už 40 rokov skúma ľudské chute.

Skryť Vypnúť reklamu

Beauchamp predpokladá že, ľudstvo možno postupne presmerovať k zdravšiemu stravovaniu, no žiada si to disciplínu rodičov. Podľa jeho zistení však treba konať čo najskôr - u detí mladších než štyri mesiace.

Chutiam, ktorým je dieťa vystavené už v maternici alebo počas kojenia, sa dieťa sa nielen rýchlo prispôsobí, ale začne dané príchute preferovať aj počas nasledujúceho života.

DOI: 10.1016/j.cell.2015.03.007

DOI: 10.1523/JNEUROSCI.5749-09.2010

DOI: 10.1016/j.appet.2007.09.009

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 34 590
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 33 605
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 092
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 964
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 732
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 511
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 893
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 633
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 578
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 486
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Stravovanie

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Zdravá strava, Evolúcia
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Plošné testovanie na Covid-19.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 233-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 894 obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

5 h
Miroslav Marček na hlavnom pojednávaní v prípade obžaloby za vraždu Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a Petra Molnára začiatkom roka 2020.

Marček si odpykáva 25 rokov.

13 h
Na Slovensku už očkujú aj seniorov.

Už sa môžu hlásiť ľudia nad 85 rokov.

14 h