Prečo nám nechutia veci, ktoré sú pre telo dobré

Evolúcia ľudstvo predurčila, aby zbožňovalo nezdravé jedlo.

(Zdroj: Fotolia.com)

BRATISLAVA. Starosť o zdravie zväčša prichádza vo vyššom veku a s ňou aj nevyhnutne snaha o vyvážené stravovanie. Nad rozjedenou miskou plnou zeleniny si však mnohí položia otázku: Prečo mi vôbec nechuti jedlo, ktoré mi má prospievať.

Náklonnosť k jedlu plného cukru, tuku a soli je v nás hlboko zakorenená. Ľudské telo na svoje fungovanie potrebuje množstvo živín vrátane tuku, cukru a soli. Dodávajú telu potrebnú energiu a tým zvyšujú šancu na prežitie.

Pred vznikom poľnohospodárstva ale nebolo jednoduché získať potraviny, ktoré by obsahovali potrebné látky. Aby človek prežil, naučil sa cukor, tuk a soľ prirodzene vyhľadávať.

Systém, ako vo voľnej prírode rozlíšiť vhodnú potravu od potenciálne škodlivej si našla aj väčšina ďalších bylinožravcov a všežravcov. A pretože sú cukry v ovocí rýchlym prírodným zdrojom energie, aj zvieratá obľubujú sladké potraviny.

Rovnováha sa u ľudí narušila v momente, kedy moderná spoločnosť uľahčila dostupnosť tukov a cukrov. Zmena bola taká rýchla, že ju evolúcia nestihla dohnať. Túžba ľudstva po prežití sa vďaka priemyslu obrátila proti nemu.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Prečo riskujete ak z dieťaťa urobíte vegána

Deti sa boja nových chutí

Potravinársky priemysel pochopil svoju príležitosť a jednoduchý dôsledok ľudskej evolúcie dokázal premeniť na miliardové zisky. Nezdravé sladkosti, fast food a presladené limonády vyústili do epidémie obezity a cukrovky. Výskyt obezity sa za posledných štyridsať rokov zdvojnásobil a podľa Svetovej zdravotníckej organizácie trpí nadváhou viac než tretina ľudstva.

Pre deti je prirodzené, že odmietajú neznámu (a zvyčajne zdravú) stravu. Detská prieberčivosť pramení z neofóbie, čiže strachu z neznámych jedál. Predpokladá sa, že aj toto správanie je evolučným pozostatkom. Odpor voči neodskúšaným potravinám chránil deti našich predkov pred tým, aby pri zháňaní potravy zjedli napríklad jedovaté rastliny.

Keďže jedovaté rastliny bývajú horké, je zrejmé, že v tom môžeme nájsť príčinu toho, deti túto chuť nevyhľadávajú. Podobne je na tom kyslá chuť, ktorá naznačuje, že potravina skvasila alebo sa pokazila.

Evolúcia stále u ľudí zachováva odpor voči tmavozelenej zelenine, od uhoriek, cez rukolu a špenát bez ohľadu na to, že už nie je pre človeka užitočný.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Pravidelná stolica a hladké vylučovanie. Ako sa starať o svoju črevnú flóru

Jesť zdravo sa dá naučiť

Aj s evolúciou sa však dá bojovať. „Významnejšie než jednotlivé chute, napríklad sladká a horká, sú skúsenosti počas prvých mesiacov nášho života,“ tvrdí biopsychológ Gary Beauchamp, ktorý už 40 rokov skúma ľudské chute.

Beauchamp predpokladá že, ľudstvo možno postupne presmerovať k zdravšiemu stravovaniu, no žiada si to disciplínu rodičov. Podľa jeho zistení však treba konať čo najskôr - u detí mladších než štyri mesiace.

Chutiam, ktorým je dieťa vystavené už v maternici alebo počas kojenia, sa dieťa sa nielen rýchlo prispôsobí, ale začne dané príchute preferovať aj počas nasledujúceho života.

DOI: 10.1016/j.cell.2015.03.007

DOI: 10.1523/JNEUROSCI.5749-09.2010

DOI: 10.1016/j.appet.2007.09.009

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  6. Bratislava gets a new public space and park
  7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  8. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  9. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  10. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 28 675
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 788
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 178
  4. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 2 089
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 857
  6. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 651
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 534
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 452
  9. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 397
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 275

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Zdravie seniorov, Zdravá strava

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

V SNS vyčkávajú na Danka a mlčia, viaže ich zákaz zhora

Andrej Danko nezvládol situáciu, SNS na vstup do koalície nemala. Myslí si to jej bývalý člen Rudolf Pučík, ktorý Danka do politiky dostal.

DOMOV

Horúčavy končia, príde ochladenie aj dážď

Meteorologická jeseň sa začína už prvého septembra.

SVET

Španielska polícia zastavila druhý útok, zabila päť útočníkov

Počet obetí útokov v Katalánsku sa zvýšil na 14.

Neprehliadnite tiež

Ako dlho si telo lieči zlomené kosti?

Kosť nie je nečinná, alebo prečo sa zlomenina bez zápalu nezahojí.

Fajčiarsky kašeľ. Prečo vzniká a ako sa ho zbaviť

Pri fajčiarskom vykašliavaní môžu pomôcť aj domáce recepty.

Život vo dvojici. Ako vplýva partner na vaše zdravie?

Od cukrovky a priberanie, až po zmenu životného štýlu. Partner dokáže zmeniť život.

Kmeňové bunky by mohli vyriešiť aj plešatosť

Kmeňové bunky dokážu vytvárať vlasy, nové vypestovali zatiaľ na myšiach.