SME
Streda, 22. marec, 2023 | Meniny má Beňadik

Lektorka varenia: V regáloch je veľa predražených módnych hitov

O mýtoch v stravovaní hovorí blogerka z Terapia jedlom.

Silvia Horecká (49) má tridsaťročnú prax v gastronómii. So svojím blogom Terapia jedlom - prevencia pred civilizačnými ochoreniami správnym výberom potravín získala dvakrát titul Bloger roka. Študovala na univerzite v talianskom meste Siena.Silvia Horecká (49) má tridsaťročnú prax v gastronómii. So svojím blogom Terapia jedlom - prevencia pred civilizačnými ochoreniami správnym výberom potravín získala dvakrát titul Bloger roka. Študovala na univerzite v talianskom meste Siena. (Zdroj: FOTO SME - Gabriel Kuchta)

Zdravá strava nemusí byť drahá a komplikovaná. Práve naopak – mala by sa skladať z jednoduchých potravín. O mýtoch v stravovaní hovorí lektorka zdravého varenia a autorka blogu Terapia jedlom SILVIA HORECKÁ.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dajú sa v našich obchodných reťazcoch kúpiť naozaj kvalitné potraviny?

„Samozrejme, že sa dajú. Mali by sme totiž nakupovať najmä jednodruhové alebo jednozložkové potraviny, a tie dostanete kúpiť kdekoľvek. Rozdiel býva obyčajne len v pôvode a v prístupe k tomu, ako je daná potravina vyrobená alebo v prípade zeleniny vypestovaná.“

SkryťVypnúť reklamu

Aké sú to jednodruhové potraviny?

„Napríklad fazuľa, zemiak, banán, bylinka... Ak je to vyrábaný produkt, mal by obsahovať čo najmenej zložiek. Rozhodne by som sa vyhýbala polotovarom.“

Keď si v obchode vyberám nejaký produkt, na čo by mi mal padnúť zrak v prvom rade?

„Ja kupujem v obchode polotovarové položky, ktoré sa dajú zrátať na prstoch dvoch rúk. Chlieb, maslo, jogurty, syry, kvalitné údeniny, občas horčicu, kvôli deťom. To je asi tak všetko. Všetko ostatné si vyrábam doma. Pri zelenine ale vždy sledujem krajinu pôvodu.“

Pozrime sa na ten jogurt. Ktorá prísada by ma mala odradiť od kúpy?

„Jogurt je jednoduchý mliečny fermentovaný výrobok s probiotickými kultúrami. Čo by v ňom malo byť? Mlieko, probiotické kultúry alebo mliečne kultúry. Na etikete by mal byť označený obsah tuku a či ide o smotanový jogurt, alebo jogurt z mlieka. Čokoľvek ďalšie je tam navyše.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život
  2. V malej obci na Kysuciach vyučujú s modernými technológiami
  3. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz
  4. Prvá banka spustila pravidelné investovanie do ETF fondov
  5. Developer ITB pomáha naplniť túžbu po vlastnom bývaní
  6. Dostupný elektromobil podľa Volkswagenu? Privítajte ID.2all!
  7. Okuliarové šošovky ZEISS SmartLife
  8. Ako môžu elektromobily znížiť náklady vašej firmy?
  1. KOSIT i v tomto roku podporí upratovanie v Košiciach
  2. Počasie láka do prírody. Zodpovední majú v batohu tieto 2 veci
  3. Aké sú národnosti podnikateľov s virtuálnou adresou v Košiciach?
  4. Rozdielový impulz: Fix hypotéky 1,49 % na tri roky
  5. Východ mieša karty v súboji pamiatok, hlasuje sa online
  6. Obnovené historické skvosty už bojujú o priazeň verejnosti
  7. Prvá banka spustila pravidelné investovanie do ETF fondov
  8. V malej obci na Kysuciach vyučujú s modernými technológiami
  1. Náš mobil môžu ovládať na diaľku, ale dá sa tomu zabrániť 13 733
  2. Ako riešia krízu v zahraničí? Nižšia daň, zmrazená cena potravín 10 956
  3. Doba nízkych úrokov je späť. Garantovaná hypotéka 1,49% 9 508
  4. Čím je Azúrové pobrežie tak príťažlivé? Zistíte po pár chvíľach 9 181
  5. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz 7 785
  6. Okuliarové šošovky ZEISS SmartLife 3 473
  7. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život 2 924
  8. V malej obci na Kysuciach vyučujú s modernými technológiami 1 457
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu