Francúzsky minister zdravotníctva požaduje reduckiu obsahu soli v potravinách
Paríž 12. januára (TASR) - Francúzsky minister zdravotníctva
Bernard Kouchner v piatok oznámil, že sa pokúsi prinútiť výrobcov
potravín, aby vo svojich ...
TASR
Tlačová agentúra
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
Paríž 12. januára (TASR) - Francúzsky minister zdravotníctva Bernard Kouchner v piatok oznámil, že sa pokúsi prinútiť výrobcov potravín, aby vo svojich produktoch ročne znížili obsah soli o päť percent, čo by malo znížiť riziko kardiovaskulárnych chorôb.
"Chuť na soľ dostávame už v prvých mesiacoch života, pretože ju pridávajú aj do potravín pre deti. Tento návyk má však dramatické následky," varoval Kouchner.
Podľa Pierra Menetona, výskumníka v oblasti výživy, vedie nadmerné užívanie soli ročne najmenej k 75.000 infarktom, z toho každý tretí má smrteľné následky. Francúzi ročne skonzumujú priemerne štyri kilá soli - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča polovičné množstvo.
Magazín Le Point dnes informoval, že Menetona sledovala dokonca francúzska tajná služba: jeho objavy o zdravotných rizikách potravín ohrozujú zisky celého francúzskeho potravinárskeho priemyslu. "V krajine ako je Francúzsko by 30-percentná redukcia obsahu soli vo vyrábaných potravinách stála potravinársky priemysel ročne šesť miliárd eúr," píše Meneton v správe.
Francúzske ministerstvo vnútra i polícia popiera, že by Menetona odpočúvali alebo sledovali.
Na základe výsledkov práce Menetona a jeho kolegov vládna organizácia Francúzska agentúra pre bezpečnosť potravín (AFSSA) odporučila, aby v priebehu piatich rokov producenti komerčných potravín znížili obsah soli vo výrobkoch o 20 percent. AFSSA sa zamerala najmä na slané pochutiny, varenú bravčovinu, syry a hlavne na chlieb, ktorého konzumácia predstavuje u Francúza štvrtinový denný príjem soli.