So šupkou, alebo bez? Ako sa oplatí jesť zeleninu a ovocie

Čo môžete stratiť, ak sa zbavíte šupky.

Ilustračné foto.(Zdroj: Unsplash / Caroline Attwood)

BRATISLAVA. Či už kvôli chuti, chrupu, alebo kvôli obavám z pesticídov, niektorí ľudia nezjedia ovocie a zeleninu bez toho, aby ich neošúpali. So šupkou ale môže potravina stratiť svoju najvýživnejšiu časť.

A vôbec nejde o malý rozdiel.

Článok pokračuje pod video reklamou

Rozdiely v stovkách percent

Stačí sa pozrieť na bežné jablko. Ak je surové a so šupkou, obsahuje až o 332 percent viac vitamínu K, o 142 percent viac vitamínu A, vitamínu C je viac o 115 percent, než v ošúpanej podobe.

Prečítajte si tiež: Pravidelná stolica a hladké vylučovanie. Ako sa starať o svoju črevnú flóru

Za modelovú zeleninu si možno zvoliť zemiak. Podobne ako pri jablku, straty sú značné.

Zemiak so šupkou okrem iného obsahuje o 175 percent viac vitamínu C, o 115 percent viac draslíka, či o 111 percent viac zlúčenín kyseliny listovej, než verzia bez šupky

Okrem vitamínov a minerálov sa ľudia šúpaním vzdávajú aj porcie vlákniny. V zeleninovej šupke sa nachádza takmer tretina celkového množstva vlákniny. Rozdiel je ešte výraznejší v prípade antioxidantov. Ovocné šupky obsahujú tristonásobok obsahu dužiny.

Prečo záleží na vláknine

Aj keď sú percentuálne rozdiely v obsahu živín ohromné, pre mnohých môžu znieť príliš abstraktne. V prospech šupiek však hovorí aj niečo, čo dobre pozná každý - hlad.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C56CC na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C56CC na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  4. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  5. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. GOPASS-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 29 719
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 21 425
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 20 154
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 13 001
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 632
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 055
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 725
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 012
  9. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 2 396
  10. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 010

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Antioxidanty, Zdravá strava, Vitamíny a minerály

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Techniku zo základne v Dolnej Krupej žiada ministerstvo vrátiť

Čo robia Noční vlci v Dolnej Krupej.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: V RTVS môže byť ohrozené vysielanie správ

Ľudia v spravodajstve končia, spor o verejnoprávnosť pokračuje.

ČESKÝ ZÁPISNÍK

Zbohom, Praha. Hľadá sa nová Krnáčová

Primátorka prichádzala s nádejou na zmenu. Odchádza ponížená.

Neprehliadnite tiež

Budúce postihnutie môže u sklerotikov odhaliť železo v mozgu

Metóda môže pomáhať pri testovaní liekov.

Päť rád, ako si na grilovačke neotráviť hostí

Večierky pod holým nebom majú hygienické pravidlá.

Po úprave DNA vznikol v génoch chaos, ukázala štúdia

Štúdia poukázala na riziká úpravy génov.