SME

So šupkou, alebo bez? Ako sa oplatí jesť zeleninu a ovocie

So šupkou sa strácajú vitamíny, vláknina, aj antioxidanty.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: Unsplash / Caroline Attwood)

BRATISLAVA. Či už kvôli chuti, chrupu, alebo kvôli obavám z pesticídov, niektorí ľudia nezjedia ovocie a zeleninu bez toho, aby ich neošúpali. So šupkou ale môže potravina stratiť svoju najvýživnejšiu časť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A vôbec nejde o malý rozdiel.

Rozdiely v stovkách percent

Stačí sa pozrieť na bežné jablko. Ak je surové a so šupkou, obsahuje až o 332 percent viac vitamínu K, o 142 percent viac vitamínu A, vitamínu C je viac o 115 percent, než v ošúpanej podobe.

Prečítajte si tiež: Pravidelná stolica a hladké vylučovanie. Ako sa starať o svoju črevnú flóru Čítajte 

Za modelovú zeleninu si možno zvoliť zemiak. Podobne ako pri jablku, straty sú značné.

SkryťVypnúť reklamu

Zemiak so šupkou okrem iného obsahuje o 175 percent viac vitamínu C, o 115 percent viac draslíka, či o 111 percent viac zlúčenín kyseliny listovej, než verzia bez šupky

Okrem vitamínov a minerálov sa ľudia šúpaním vzdávajú aj porcie vlákniny. V zeleninovej šupke sa nachádza takmer tretina celkového množstva vlákniny. Rozdiel je ešte výraznejší v prípade antioxidantov. Ovocné šupky obsahujú tristonásobok obsahu dužiny.

Prečo záleží na vláknine

Aj keď sú percentuálne rozdiely v obsahu živín ohromné, pre mnohých môžu znieť príliš abstraktne. V prospech šupiek však hovorí aj niečo, čo dobre pozná každý - hlad.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C56CC na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Stravovanie

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 749
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 253
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 142
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 254
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 928
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 968
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 821
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 392
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu