SME

Výživový expert: Za marketing na školách hrozíme žalobami

Ako sa stravovať radí americký mikrobiológ, ktorý popularizoval termín Junk food.

Michael Jacobson, ktorý v septembri odišiel do funkcie výkonného riaditeľa amerckého Centra pre vedu vo verejnom záujme, od sedemdesiatych rokov nezjedol hot dog ani nepil sladené nápoje.Michael Jacobson, ktorý v septembri odišiel do funkcie výkonného riaditeľa amerckého Centra pre vedu vo verejnom záujme, od sedemdesiatych rokov nezjedol hot dog ani nepil sladené nápoje. (Zdroj: Photo by Chris Kleponis-Courtesy CSPI)

Rozhovor vyšiel na The Washington Post.

Výživový križiak, ktorému sa pripisuje popularizácia slovného spojenia junk food (nezdravé jedlo), vyzerá presne ako by sa dalo očakávať. Nosí okuliare, pôsobí vágne profesorsky a je veľmi, veľmi štíhly.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Michael Jacobson, ktorý v septembri odišiel do funkcie výkonného riaditeľa amerického Centra pre vedu vo verejnom záujme, od sedemdesiatych rokov nezjedol hot dog ani nepil sladené nápoje.

V tom čase začal na podnet spotrebiteľského advokáta, aktivistu a absolventa MIT Ralpha Nadera skúmať potravinársky priemysel a zverejňovať zistenia o rizikách potravinových prísad a zdravotných následkoch zlej výživy.

SkryťVypnúť reklamu

Odvtedy Jacobson viedol boj za zákaz trans-tukov v potravinách, prinútil vládu štandardizovať tabuľku s výživovými údajmi na obaloch a upozornil verejnosť na početné riziká, od pukancov v kinách až po umelé farbivá.

Prečítajte si tiež: Spornú štúdiu o cukre objavili po päťdesiatich rokoch Čítajte 

Začiatkom 90-tych rokov ho potravinársky priemysel označil za „veľkého ajatolláha“. Prezývku získal vďaka svojej horlivej opozícii voči sladeným nápojom, hamburgerom a sladkým cereáliám.

Potraviny, ktoré Jacobson v roku 1979 zaradil do svojej putovnej Siene hanby nezdravého jedla, sú dnes vykázané zo škôl a od odrádzajú od nich aj vládne výživové usmernenia.

Jacobson pre The Washington Post hovoril o diéte, výžive, a potravinovej politike Spojených štátov.

Tento problém trápi mnohých - chceme jesť zdravo, ale mnoho informácií je protichodných. Čo by podľa vás mali ľudia jesť?

SkryťVypnúť reklamu

„Je to veľmi jednoduché. Dobrá strava je bohatá na ovocie a zeleninu, strukoviny, orechy, morské plody, bielkoviny s nízkym obsahom tuku, ako je kuracie mäso a nízkotučné mliečne výrobky. Má nízky obsah pridanej soli a cukru, čo v podstate znamená, že treba konzumovať nespracované potraviny.

Ľudia prijímajú prevažnú väčšinu svojho cukru zo sladených nápojov a z vecí ako sú pečivo a zmrzlina. Väčšina soli zas pochádza zo spracovaných potravín. Spoločnosti ju pridávajú do všetkého. Ak varíte doma, môžete sa týmto chybám vyvarovať.

To je celé. Nie je to zložité. A ak sa pozrieme do minulosti a na prvé usmernenia týkajúce sa potravín pre Američanov, to je to, o čom svedčia smernice. Dnes je trochu väčší dôraz na obmedzenie príjmu tukov, ale okrem toho sú odporúčania dosť konzistentné.“

SkryťVypnúť reklamu

Ak je ideálna strava pre zdravotníkov taká jednoznačná, prečo majú Američania takú pestrú škálu názorov na to, čo je zdravá výživa?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C56T5 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Stravovanie

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 410
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 101
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 753
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 433
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 143
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 883
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 231
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu